Реклама
Реклама
Реклама

Перевірка водійського посвідчення по базі ГИБДД в 2019 році

  1. Де можлива перевірка водійських прав
  2. Онлайн-перевірка ВУ
  3. Що можна дізнатися про ВУ по базі ГИБДД
  4. Порядок перевірки ВУ за номером
  5. Перевірка на позбавлення ВУ
  6. Перевірка ВУ на прізвище
  7. Перевірка на штрафи
  8. висновки

Час читання: 4 хвилин

Дізнатися інформацію про водійських правах може вимагатися з різних причин. Іноді при працевлаштуванні, якщо роботодавцю потрібно визначити точний водійський стаж. Ще при оформленні події по європротоколу або при використанні документа як посвідчення особи. Перевірка водійського посвідчення по базі ГИБДД - найнадійніший спосіб, оскільки інформація береться з першоджерела.

Де можлива перевірка водійських прав

Раніше був доступний лише один спосіб перевірки легітимності водійського посвідчення (ВУ) - подача офіційного запиту в регіональне відділення Державтоінспекції Раніше був доступний лише один спосіб перевірки легітимності водійського посвідчення (ВУ) - подача офіційного запиту в регіональне відділення Державтоінспекції. Метод ефективно використовувався довгі роки, але навряд чи його можна було назвати зручним. Цей варіант прекрасно працює і зараз, але перевірка прав в ГИБДД вже не вимагає обов'язкового особистого звернення в ДАІ за допомогою інтернету і доступу до баз. Спосіб онлайн дозволяє з'ясувати всі питання віддалено, без стомлюючого очікування в чергах і набагато швидше.

Онлайн-перевірка ВУ

Сьогодні в нашому розпорядженні кілька способів пробити ВУ на справжність:

  • Російський союз автомобілістів (РСА);
  • портал «держпослуги»;
  • інші сервіси - наприклад, «Автокод».

Але всі ці варіанти не можуть йти ні в яке порівняння з можливостями ресурсу Державтоінспекції.

З 2014 року цілодобова підтримка прав водія для всіх стала доступною через офіційний сайт ГИБДД. Портал з'явився раніше, проте була запущена оновлена ​​версія зі збільшеним числом сервісів. Ресурс працює безкоштовно і дозволяє вирішити масу інших, не менш важливих для автомобілістів, питань. Наприклад, з 2016 року тут можлива перевірка історії автомобіля.

Що можна дізнатися про ВУ по базі ГИБДД

База Державтоінспекції надає різну інформацію База Державтоінспекції надає різну інформацію. На офіційному сайті можна не тільки з'ясувати, чи дійсні водійські права. Онлайн-сервіс дозволяє отримати актуальні дані про несплачені штрафи, транспортному засобі (ТЗ) і його водія.

У постійному вільному доступі відомості про видачу ВУ. Тут можна дізнатися дату, місце, час і номер підрозділу, де документ оформлявся. Або отримати достовірну інформацію про припиняють дію ВУ судових рішеннях. У будь-який зручний час тут можна практично в кілька кліків перевірити водія на ДТП за посвідчення водія.

Важливо взяти до уваги, що даний сервіс не підтримує будь-який браузер. Можливо, доведеться пошукати і встановити сумісний. Зате, якщо сайт відгукується, система миттєво видає відповіді на питання, що стосуються:

  • дати народження власника посвідчення;
  • часу оформлення і терміну действи я водійських прав;
  • списку дозволених категорій.

Порядок перевірки ВУ за номером

Щоб перевірити водійське посвідчення онлайн по базі ГИБДД, реєстрація не потрібна. Алгоритм роботи з порталом наступний:

  1. Виконати вхід.
  2. Знайти в меню розділ «Сервіси» (в правій частині вікна).

Знайти в меню розділ «Сервіси» (в правій частині вікна)

  1. У меню вказати пункт перевірки водія.

У меню вказати пункт перевірки водія

  1. У новому вікні в вільних полях вписати серію, номер і дату видачі ВУ (без пробілів).

У новому вікні в вільних полях вписати серію, номер і дату видачі ВУ (без пробілів)

  1. Ввести код перевірки і запустити перевірку відповідної кнопкою.

Ввести код перевірки і запустити перевірку відповідної кнопкою

Майже відразу на екрані з'явиться результат.

Майже відразу на екрані з'явиться результат

Як бачимо, сервіс ГИБДД легко визначає дату видачі посвідчення водія за номером і серії.

Якщо видно всі дані, крім інформації про вилучення водійських прав, приводу для хвилювань немає.

Можна запросити повторну перевірку, але навряд чи щось зміниться. Справжність конкретного ВУ визначити, на жаль, тут неможливо. Але можна зрозуміти, чи зареєстрований документ.

Термін дії водійських прав тепер десять років, тому, знаючи дату оформлення, визначити термін валідності не складе труднощів. Крім того, він вказується в результатах перевірки (дивіться фото вище).

Якщо процес перевірки закінчиться помилкою, ВУ недійсне або отримано незаконно.

З'явиться повідомлення, як на фото внизу.

Перевірка на позбавлення ВУ

Дізнатися про позбавлення ВУ або встановити, виносилися чи з даного питання судові рішення, можна тільки по П.І.Б. і датою народження в тій же вкладці «Перевірка водія». На сайті Державтоінспекції для цього використовується реєстр, в якому є вся інформація про кожного посвідченні.

У разі позбавлення прав звіт системи може містити два результату:

  • Винесено постанову про позбавлення ВУ, якщо ще не пройшло 10 днів, протягом яких можна оскаржити судове рішення.
  • Розпочато обчислення строку позбавлення, якщо зворотний звіт уже пішов.

Результат в останньому випадку буде виглядати так:

База даних водійських посвідчень оновлюється раз на кілька днів (максимум до семи). Якщо перевірка за паспортом не задовольнить власника ВУ, він може вдатися до крайнього заходу - звернутися в підрозділ ГИБДД.

Перевірка ВУ на прізвище

На жаль, тільки персональних даних для перевірки ВУ на сайті ГИБДД недостатньо. До речі, на «держпослуги» ситуація така ж. Це зрозуміло - занадто багато у нас однакових прізвищ, що виключає точну ідентифікацію в базах. Перевірити права на прізвище і дату народження власника можуть тільки співробітники ГИБДД при поводженні з таким проханням власника документа. Відповідь можна отримати днів через тридцять. Чи варто так довго чекати?

Перевірка на штрафи

Бувалі автомобілісти рекомендують діяти по-старому - через підрозділ МВС. Тільки там можна стовідсотково отримати відомості про неоплачені штрафи. Для цього необхідно оформити відповідний письмовий запит (заява) за місцем реєстрації.

Але скласти заяву можна і на сайті ГИБДД у вкладці «Перевірка штрафів» розділу «Сервіси». Запит відправляється в електронному вигляді і обробляється системою після надання відомостей про транспортний засіб (реєстраційні знаки і номер свідоцтва про реєстрацію) та його власника. Послуга доступна в будь-якому куточку Росії, де є інтернет. Потрібно увійти на сайт і виконати алгоритм дій, подібний описаним раніше.

висновки

Сервіс Державтоінспекції для перевірки прав має наступні переваги:

  • Простота і зручність.
  • Відсутність прив'язки до місця і часу.
  • Достовірність отриманих відомостей.
  • Безкоштовне надання інформації всім, а не тільки власникам ВУ.

Однак є деякі нюанси, з якими доводиться миритися:

  • Неоперативне оновлення бази, на відміну від аналогічних ресурсів на постах ГИБДД.
  • Ризик потрапляння конфіденційної інформації до шахраїв.

Справжність посвідчення водія тепер можна перевірити на сайті ГИБДД: відео

Чи варто так довго чекати?