Реклама
Реклама
Реклама

Отримати права без реєстрації (посвідчення, прописка)

  1. особливості посвідчення
  2. Чи це можливо
  3. Як реально отримати права без реєстрації в Москві
  4. Де здавати не за пропискою
  5. Варіанти оформлення в іншому місті

Майбутні водії-студенти, військовослужбовці-строковики, особи, робота яких пов'язана з відрядженнями і переїздами, цікавляться, чи можна отримати права без реєстрації.

У зв'язку зі змінами в законодавстві з 2020 року дозволено пройти навчання в автошколі та скласти іспит в будь-якому відділенні ГИБДД, незалежно від місця прописки.

Для проходження випробування не за місцем постійної реєстрації кандидату потрібно тимчасова прописка і довідка з рідного населеного пункту про те, що раніше він не мав прав і їх не позбавлявся.

Для складання іспиту потрібно підготувати і надати в вибране підрозділ ГИБДД пакет документів. Інспектор перевірить паперу і призначить час і дату іспиту.

особливості посвідчення

Після закінчення автошколи громадянин має право вибрати підрозділ ГИБДД, в якому він буде здавати іспит. Тобто, якщо людина навчався в одному регіоні, він має право отримати права в іншому. Це правило поширюється тільки на громадян РФ.

Для складання іспиту потрібно:

  • паспорт чи інший засвідчує особу документ;
  • медична довідка встановленої форми;
  • свідоцтво про завершення навчання;
  • додаткові папери.

Нерезиденти мають можливість звернутися в ГИБДД тільки за адресою тимчасової реєстрації.

При підготовці паперів для іспиту не за місцем прописки можуть виникнути проблеми з медичною довідкою. Вона дійсна протягом двох років.

Якщо вказаний період закінчився, необхідно отримати нову. Для цього потрібні позначки з нарко- та психдиспансера. Вони робляться тільки за місцем постійної реєстрації . Якщо немає можливості відвідати свій регіон, то оформлення паперу затягнеться.

Запити в медустанови за адресою проживання можна направити у вигляді завірених телеграм або через місцеві диспансери. Текст звернення можна попередньо уточнити у медпрацівників по телефону. Суть листа полягає в тому, що відправник довіряє отримати конкретній особі довідку про те, що на обліку в диспансері не перебуває.

Майбутні водії-студенти, військовослужбовці-строковики, особи, робота яких пов'язана з відрядженнями і переїздами, цікавляться, чи можна отримати права без реєстрації

Зразок свідоцтва про закінчення автошколи

Чи це можливо

Громадяни РФ мають право навчатися водінню в будь-якому російському місті незалежно від місця реєстрації. Здати іспит також дозволено в будь-якому суб'єкті РФ.

Іноземці, які тимчасово проживають або перебувають в Росії, мають можливість отримати права тільки за місцем своєї реєстрації.

У осіб без прописки можуть виникнути труднощі при зверненні в ГИБДД для здачі іспиту. Згідно із законодавством кожна людина зобов'язана мати реєстрацію. В діяли раніше «Правилах складання іспитів і отримання водійських прав» був пункт, який допускає прийом іспитів у громадян без прописки за місцем їх фактичного проживання.

З жовтня 2014 року набули чинності нові «Правила», в яких подібна ситуація не описується. Якщо громадянин не може з якихось причин оформити прописку, то для складання іспиту з водіння за роз'ясненнями потрібно звернутися до територіального відділення ГИБДД.

Людині, яка бажає отримати права в іншому суб'єкті РФ, необхідно отримати в рідному місті довідки про те, що раніше водійське посвідчення (ВУ) йому не видавалося, і прав його позбавляли. При відсутності підтверджуючих паперів даішники можуть відмовити в допуску до іспитів.

Для звернення до ДАІ чужого регіону крім довідок необхідна тимчасова реєстрація в даному суб'єкті РФ.

Як реально отримати права без реєстрації в Москві

Для отримання водійського посвідчення потрібно скласти іспит в ГИБДД. Попередньо необхідно пройти навчання в автошколі, здати внутрішній іспит і отримати документ про її закінчення. Потім потрібно пройти медкомісію і оформити довідку встановленої форми.

При виборі автошколи слід звернути увагу на наявність у неї необхідної ліцензії. Навчання триває кілька місяців. Воно включає теоретичні заняття, водіння по місту і на автодромі, здачу внутрішніх іспитів. За підсумками викладання учням видаються відповідні документи.

Процедура отримання прав в Москві і регіонах аналогічна.

Іспит в ГИБДД складається з декількох етапів:

  • теоретична частина з 20 питань, допускається зробити 2 помилки;
  • водіння на майданчику: 3 обов'язкових вправи (в'їзд заднім ходом в бокс, паралельна парковка, зупинка на підйомі і початок руху) плюс 2 з трьох на вибір екзаменатора (змійка, повороти під прямим кутом, розворот на обмеженій території);
  • рух на регульованому перехресті (на автоматизованому автодромі);
  • їзда по місту за маршрутом, вибраним інспектором, з дотриманням ПДР.

При успішному виконанні всіх завдань іспит вважається пройденим і кандидату видається ВУ.

Для складання іспиту в ДАІ громадянам з тимчасовою реєстрацією потрібно отримати з місця постійної прописки довідки про те, що ВУ раніше не видавався і не вилучалося за порушення ПДР. Якщо отримати дану папір важко, громадянин має право вимагати від інспектора ДІБДР, щоб він запросив документи сам. Згідно із законом їх отримання є обов'язком посадових осіб.

Для отримання прав в ГИБДД необхідно надати:

  • паспорт;
  • Заява;
  • свідоцтво про тимчасову прописку;
  • колишні права (при наявності);
  • папір про закінчення навчання в автошколі;
  • квитанцію про сплату мита;
  • фотографію;
  • медичну довідку.

Якщо автошкола знаходиться в іншому регіоні, то у співробітника ДАІ може виникнути сумнів в її автентичності. Незважаючи на це, він не має права відмовити в прийомі документів. Запросити інформацію про істинність наданих паперів він повинен самостійно.

Громадянам РФ з тимчасовою реєстрацією ВУ видається протягом години з моменту здачі іспиту. ВУ дійсно протягом 10 років.

Іноземці, які не мають національного ВУ, має право отримати їх на загальних підставах у відділенні ГИБДД за місцем перебування. Права перестають діяти з моменту виїзду гостя за межі РФ. Міжнародне ВУ видається терміном на 3 роки.

Якщо дії інспектора ДАІ при допуск до іспиту або при його проведенні незаконні, людина має право повідомити про це до вищої інстанції або звернутися до суду.

Зразок свідоцтва про реєстрацію за місцем перебування

Де здавати не за пропискою

Для складання іспиту з водіння наявність постійної прописки не обов'язково. Про це свідчить пункт 3 «Правил» прийому іспитів і видачі ВУ. Для отримання прав потрібно звернутися в будь-яке відділення ДАІ з пакетом документів. Інспектор перевірить їх і призначить дату і час випробування. Цей порядок поширюється тільки на російських громадян.

Потреба отримати або поміняти ВУ не за місцем постійної прописки виникає у багатьох людей. Раніше законодавство дозволяло це зробити тільки в тому населеному пункті, де оформлена тимчасова прописка.

З листопада 2014 року в закони внесені поправки, завдяки яким процедура отримання прав російськими громадянами спрощена. Сьогодні отримати або поміняти документ дозволено в будь-якому регіоні РФ, незалежно від місця реєстрації. Щоб уникнути проблем і неприємностей потрібно знати деякі тонкощі цієї процедури.

Відновити втрачені або вкрадені права можна в будь-якому підрозділі ДАІ. У тому відділенні, де вони видавалися. Процедура проводиться швидше.

Зразок посвідчення водія в РФ

Варіанти оформлення в іншому місті

Громадянин, зареєстрований в одному місті, має право пройти навчання, і здати іспит з водіння в іншому. Також допустимо варіант, при якому кандидат відвідує автошколу регіону, а після закінчення навчання складає іспит в іншому.

Не виключена ситуація, при якій людина здала іспит в ДАІ свого регіону, але змушений був тимчасово виїхати на проживання до іншого населеного пункту. В такому випадку отримати готове ВУ він має право за новою адресою. Для цього йому потрібно подати заяву в ГИБДД, де проходило випробування, з проханням видати права в іншому відділенні.

Заявку можна надати особисто або надіслати рекомендованим листом. У першому випадку потрібно заповнити два бланки, на одному з яких інспектор поставить позначку про прийом паперу. При пересиланні поштою краще зберегти квитанцію, що підтверджує факт відправки кореспонденції.

Отримати дублікат ВУ або поміняти його можна в будь-якому відділенні ГИБДД РФ. У 2020 році таку послугу надають і багатофункціональні центри (МФЦ).

Заява на здачу іспиту можна відправити в ДАІ в електронному вигляді. Для цього можна використовувати сайт держпослуги чи інформаційні інтернет-ресурси МВС РФ.

У першому випадку потрібно попередньо зареєструватися на порталі. Основні дані про себе можна внести самостійно, а підтвердити особистість необхідно через МФЦ, пошту або відділення «Ростелекома».

У розділі про транспорт і водінні потрібно вибрати вкладку «ВУ» і дію (отримання або заміна). Всі подальші дії н4ужно виконувати відповідно до підказками сайту. Тут все докладно описується, тому процедура не викличе труднощів.

Після заповнення всіх запропонованих полів потрібно відправити запит. Відповідь на нього прийде обраним способом: на електронну адресу або поштою.

Відмовити в прийомі документів інспектор може з таких підстав:

  • відсутність необхідної паперу;
  • документ прострочений (крім ВУ);
  • неправильно оформлені документи (помилки, закреслення, відсутність підпису, печатки і т. п.).

Отже, сучасне законодавство дозволяє російським громадянам отримати права без прописки і реєстрації, поміняти або відновити їх в будь-якому зручному відділенні ГИБДД. Для цього потрібна наявність тимчасової прописки і довідка з місця постійного проживання. Слід проконсультуватися з ДАІ і дізнатися порядок отримання ВУ в даному регіоні.

Проживання без реєстрації по КоАП РФ Проживання без реєстрації по КоАП РФ

дозволяється тільки на певний проміжок часу - не більше 90 днів для громадян РФ.

Чи можна отримати кредитну карту без реєстрації - всі подробиці в цій статті .

Чи є необхідність в нотаріальному згоді на реєстрацію від власника - ми розповімо далі .