Реклама
Реклама
Реклама

Новий закон про позбавлення водійських прав за несплату аліментів і штрафів

  1. За невиплачені аліменти і штрафи - обмеження прав на керування автомобілем. / Оновлення інформації...
  2. Де буде зберігатися документ і, як буде контролюватися обмеження дії прав боржника?
  3. В яких випадках судовий пристав-виконавець не може накласти обмеження на дію водійського посвідчення?
  4. Яка відповідальність загрожує, якщо після обмеження дії прав накладене за борги, боржник буде керувати...
  5. Чи діють подібні заходи в зарубіжних країнах?
  6. Як зняти обмеження дії водійського посвідчення, яке було накладено судом або судовим приставом-виконавцем...
  7. Чи відповідає дана забезпечувальна міра Конституції Російської Федерації
  8. Чи потрібно для повернення прав після накладення обмеження, перездавати теорію в ГИБДД?
  9. Як уникнути позбавлення прав за борги, якщо відповідно до законодавства немає поважних причин не вводити...

За невиплачені аліменти і штрафи - обмеження прав на керування автомобілем.

За невиплачені аліменти і штрафи - обмеження прав на керування автомобілем

/ Оновлення інформації від 17.11.2015г / Закон прийнятий Державною думою в третьому читанні.

Закон набирає чинності 15 січня 2016 року.

/ Оновлення інформації від 10.11.2015г / Закон прийнятий Державною думою в другому читанні 10 листопада 2015 року.

/ Оновлення інформації від 09.11.2015г / Увага! На даний момент закон розглядається у другому читанні.

Державна дума Росії прийняла в першому читанні законопроект №661379-6 Про внесення змін до Федерального закону "Про виконавче провадження" і окремі законодавчі акти Російської Федерації "(введення для несумлінного боржника тимчасового обмеження на керування транспортним засобом). Так, в разі не оплати аліментів, а також штрафів в Росії вводиться нова міра щодо неплатників , у вигляді обмеження (позбавлення) права керувати транспортним засобом .

Якщо цей закон буде прийнятий у другому і третьому читаннях, затверджений в Раді Федерації, а далі підписаний Президентом Російської Федерації, то на всій території нашої країни, судові пристави будуть мати право, застосовувати в якості профілактики впливу на злісних неплатників автомобілістів (зокрема по аліментах та ін. штрафам), обмежувальні заходи впливу щодо водійських прав водіїв боржників, на определенно- встановлений термін, поки неплатник штрафів і боржник по аліментах не погасять свої борги в повн м обсязі.

Також, в силу тих же самих причин судовий пристав виконавець має право, накласти обмеження на право управляти водним транспортом. Варто правда зазначити, що в разі несплати штрафів до 10,000 рублів Служба судових приставів не має права накладати подібні обмеження. Так що більшості неплатників штрафів за порушення ПДР позбавлення прав не загрожує, так, як 85 відсотків несплачених штрафів в нашій країні не перевищують дану суму.

Інша справа з іншими видами штрафів, які не були сплачені в строк і за якими порушені виконавчі провадження. Наприклад, з такими, як масові борги у сфері ЖКГ (комунальні послуги) і з не виплатами по кредитах. Тут звичайно середня сума боргу набагато більше. Тому, всі ті росіяни, які є боржниками за комунальні послуги і за позиками в банках, ризикують позбутися водійських прав до виплати основної заборгованості.

Новий Федеральний закон, в разі прийняття його в остаточних слуханнях Державною думою вносить нові положення в Федеральний закон про виконавче провадження, в Кодекс про адміністративні правопорушень (КоАП РФ) , А також в ряд інших підзаконних актів. Варто відзначити, що нова міра стосується і індивідуальних підприємців.

Порядок позбавлення прав за борги

Порядок позбавлення прав за борги

Відповідно до Новим законом судовий пристав-виконавець, при наявності вступило в силу судового акта, про накладення штрафу або суми аліментів не виплачених особою, визнаною платником, після виявлення факту несплати аліментів і штрафів в законний термін (добровільна сплата боргу на вимогу пристава виконавця після набрання судовим рішенням законної сили, Про накладення обов'язку зі сплати аліментів або накладення штрафу), без звернення до суду має право винести постанову, про обмеження управління автотранспортом.

Якщо ж виконавчий документ про стягнення боргу не є судовим актом, то стягувач або судовий пристав виконавець має право звернутися до суду з проханням про накладення обмеження дії водійського посвідчення.

Після прийняття рішення про позбавлення водійських прав , Боржник зобов'язаний здати права судового пристава протягом п'яти днів з моменту отримання на руки рішення про обмеження дії водійського посвідчення.

У разі, якщо боржник не здасть водійські права, судовий пристав виконавець приверне водія до адміністративної відповідальності за невиконання законної вимоги співробітника Служби судових приставів РФ. Нагадаємо, що за невиконання вимог боржнику загрожує відповідальність передбачена статтею 17.14 частина 1 КоАП РФ (штраф від 1000 до 2500 рублів) Для індивідуальних підприємців штраф за невиконання вимог пристава виконавця становить від 10000 до 20000 рублів.

Де буде зберігатися документ і, як буде контролюватися обмеження дії прав боржника?

Де буде зберігатися документ і, як буде контролюватися обмеження дії прав боржника

Відповідно до нового закону, після винесення постанови про позбавлення прав керувати автотранспортом або водним судном, боржник здає посвідчення водія судового пристава-виконавця на зберігання. Пристав в свою чергу, після винесення рішення (особисто або судом) надсилає копію постанови до органів МВС ГИБДД для внесення відповідного обмеження в базу даних відомства. У разі обмеження управляти тракторної та іншою технікою (в тому числі і морським) постанову іде до відповідних державних служби для внесення обмеження в базу даних.

В яких випадках судовий пристав-виконавець не може накласти обмеження на дію водійського посвідчення?

В яких випадках судовий пристав-виконавець не може накласти обмеження на дію водійського посвідчення

Варто відзначити, що нові норми законодавства спрямовані на своєчасну оплату штрафів і боргів по аліментах, не можуть бути застосовані при наступних обставинах:

- Якщо встановлення такого обмеження позбавляє власника основного, законного джерела коштів, для існування

- Якщо використання транспортного засобу та / або судна є для боржника і які проживають разом з ним членів його сім'ї єдиним засобом для забезпечення їх життєдіяльності, з урахуванням обмеженою транспортної доступності постійного місця проживання

- Якщо боржник є особою, яка користується транспортним засобом у зв'язку з його інвалідністю, або на його утриманні знаходиться особа, визнана законодавством Російської Федерації в установленому порядку інвалідом I або II групи, дитиною-інвалідом

- Якщо боржникові надано відстрочку або розстрочку виконання вимог виконавчого документа

- Якщо сума заборгованості за виконавчим документом не перевищує 10000 рублів

Яка відповідальність загрожує, якщо після обмеження дії прав накладене за борги, боржник буде керувати автомобілем або водним судном?

Яка відповідальність загрожує, якщо після обмеження дії прав накладене за борги, боржник буде керувати автомобілем або водним судном

Нововведення передбачає внесення змін до КпАП РФ. Так, зокрема, вводиться нова міра відповідальності за керування транспортним засобом або водним судном в разі обмеження водійських прав за невиплату боргів і аліментів. Так законопроект передбачає внесення змін до статті 11.8 КоАП РФ, яка доповнюється наступним змістом:

«2. Управління судном особою, яка не має права керування або тимчасово обмеженим у праві на управління цим судном, або передача керування судном особі, яка не має права керування або тимчасово обмеженому в праві на управління». Штраф від 1000 до 1500 рублів.

також, до статті 12.7 частина 2, КоАП РФ вносяться зміни, де, за керування транспортним засобом у разі обмеження прав за судовим рішенням або за постановою пристава за невиплачені борги, для водіїв- боржників передбачена відповідальність у вигляді штрафу в 30000 рублів, або арешт до п'ятнадцяти діб або громадські роботи на строк від ста до двохсот годин.

Крім того до частини третьої цієї статті вносяться зміни, яка передбачає відповідальність за передачу прав особі, у якого було обмежено дію права керувати автомобілем. Нагадаємо, відповідальність передбачена частиною 3 статті 12.7 КоАП РФ у вигляді накладення штрафу в розмірі 30000 рублів.

Тому ніколи не передавайте свій автомобіль іншій особі поки не переконаєтеся, що у нього є в наявності посвідчення водія.

Чи діють подібні заходи в зарубіжних країнах?

Чи діють подібні заходи в зарубіжних країнах

Якщо ви вважаєте, що наша влада «перегинають палицю», то перш, ніж створювати законопроект депутати Державної думи пропрацювали цей документ по аналізах зарубіжного досвіду і з метою стягнення боргів по штрафам та аліментах. Варто зазначити, що подібні заходи діють в таких країнах як США, Канади, Ізраїлю, Польщі, Великобританії, Фінляндії, Англія та інших країнах. Спираючись на зарубіжний досвід можна відзначити, що захід щодо обмеження прав за борги з аліментів і штрафів показала свою ефективність у всіх країнах, де ця норма закону діє.

Довідка 1ГАІ. РУ: За даними Служби судових приставів, в Російській Федерації, кількість боржників по штрафам та по аліментах в 85-ти відсотках мають водійські посвідчення. Так зараз в Росії кількість боржників за цими видами несплати, становить приблизно 450 тисяч чоловік.

На думку законодавців, вступ в силу нових забезпечувальних заходів щодо стягнення штрафів і аліментів дозволить значно збільшити збирання боргів.

З огляду на те чи швидше за все, що новий закон про позбавлення права керувати автомобілем за борги перед бюджетом або перед дітьми буде прийнятий, наше інтернет видання провело аналіз нового закону і відібрало найважливіші питання, які можуть виникнути у водіїв боржників.

Як зняти обмеження дії водійського посвідчення, яке було накладено судом або судовим приставом-виконавцем за несплату боргів по штрафам або аліментах?

Як зняти обмеження дії водійського посвідчення, яке було накладено судом або судовим приставом-виконавцем за несплату боргів по штрафам або аліментах

Для того, щоб ваше право керувати автомашиною або водним судном початок заново діяти, а за одне ви змогли б отримати назад свої права, Вам необхідно повністю погасити свою заборгованість (в тому числі і пені). Після оплати і надання судовому приставу копій квитанцій про оплату , Державний службовець служби судових приставів не пізніше наступного дня повинен, підписати постанову про зняття з вас обмеження дії прав.

Якщо, після накладення обмеження дії прав у боржника виникають життєві обставини, які не дозволяють судовому приставу накладати на боржника-водія обмеження дії прав (права використовуються, як основний вид заробітку, даний автомобіль єдиний засіб забезпечення доходу для сім'ї, або водій визнаний інвалідом і т .п.), то водій, раніше позбавлений права керувати автомобілем в зв'язку з не оплатять штрафу або аліментів повинен, подати відповідну заяву про це, приклавши відповідно до законодавства документи, що підтверджують цей факт. В такому випадку судовий пристав зобов'язаний зняти обмеження прав.

Чи відповідає дана забезпечувальна міра Конституції Російської Федерації

Чи відповідає дана забезпечувальна міра Конституції Російської Федерації

В цілому законопроект, природно приведений у відповідність з головним документом країни. Відповідно до законопроекту всі пропоновані депутатами нововведення і забезпечувальні заходи по обмеженню прав керувати транспортними засобами, не порушують права водіїв, так як за своєю суттю це не позбавлення права (як за порушення деяких правил дорожнього руху), а всього лише тимчасове обмеження, за аналогією з обмеженням виїзду за територію Росії .

Чи потрібно для повернення прав після накладення обмеження, перездавати теорію в ГИБДД?

Чи потрібно для повернення прав після накладення обмеження, перездавати теорію в ГИБДД

Так, як це не позбавлення прав за порушення ПДР, то відповідно процедура повернення прав не підпадає під регламент повернення прав після позбавлення. Порядок повернення водійського посвідчення прописаний в новому Федеральному законі, Про введення процедури обмеження прав за борги .

Як уникнути позбавлення прав за борги, якщо відповідно до законодавства немає поважних причин не вводити такого обмеження дії водійського посвідчення?

Як уникнути позбавлення прав за борги, якщо відповідно до законодавства немає поважних причин не вводити такого обмеження дії водійського посвідчення

Ми впевнені, що з моменту набрання чинності цим Законом в Росії, велика частина громадян зіткнеться з певними складнощами з виплати боргів. На жаль не всі боржники не оплачують штрафи або аліменти просто так. Більшість громадян не мають можливості виплатити свої борги в зв'язку з важким фінансовим становищем. Але мало хто сумлінні люди (хочуть заплатити за боргами, але не мають можливості) знають, що можна звернутися до суду або до судового пристава виконавця з заявою, про розстрочення (відстрочення) сплати штрафів або аліментів у зв'язку з фінансовим станом.

Тому якщо ви не хочете, щоб через не оплату боргів вас позбавили прав, то просіть судових приставів або суд про відстрочку платежів. У такому випадку за невиплату всієї суми боргу, вас не зможуть позбавити водійського посвідчення .

Де буде зберігатися документ і, як буде контролюватися обмеження дії прав боржника?
В яких випадках судовий пристав-виконавець не може накласти обмеження на дію водійського посвідчення?
Чи діють подібні заходи в зарубіжних країнах?
Де буде зберігатися документ і, як буде контролюватися обмеження дії прав боржника?
В яких випадках судовий пристав-виконавець не може накласти обмеження на дію водійського посвідчення?
Чи діють подібні заходи в зарубіжних країнах?
Як зняти обмеження дії водійського посвідчення, яке було накладено судом або судовим приставом-виконавцем за несплату боргів по штрафам або аліментах?
Чи потрібно для повернення прав після накладення обмеження, перездавати теорію в ГИБДД?
Як уникнути позбавлення прав за борги, якщо відповідно до законодавства немає поважних причин не вводити такого обмеження дії водійського посвідчення?