Реклама
Реклама
Реклама

Дублікат посвідчення водія (прав) - після позбавлення Москва, замість втраченого, як зробити

  1. Що потрібно знати
  2. Основні терміни
  3. призначення документа
  4. Правова база
  5. Як отримати дублікат посвідчення водія
  6. куди звертатися
  7. Необхідний пакет документів
  8. Розмір держмита
  9. виникаючі нюанси
  10. після позбавлення
  11. Як вилучають права?
  12. замість втраченого

Ви не знаєте, як зробити дублікат посвідчення водія? Значить, така інформація про всі нюанси відновлення прав буде для вас актуальна.

Розглянемо правила видачі такого документа - необхідні документи, етапи процедури, вартість послуги і т. Д.

Кожен може зіткнутися з необхідністю відновлення водійського посвідчення. І це може статися не по закінченню терміну дії документа, а набагато раніше - наприклад, при втраті або крадіжці.

І в даному випадку потрібно знати, як діяти - куди звернутися, які довідки збирати, як їх правильно заповнювати, щоб зробити дублікат водійських прав в мінімальні терміни.

Що потрібно знати

Щоб отримати водійські права, потрібно пройти спеціальне навчання і здати іспит. Це потрібно, щоб отримати первинні водійські навички і вивчити правила дорожнього руху.

Обов'язково також проходять медкомісію в установі, де фахівці видадуть медичну довідку .

Потім особа повинна подати до уповноваженого органу ряд довідок. Як бачите, процес займає чимало часу, складається з декількох стадій.

Але він не складе труднощів, якщо знати, як виготовити старого зразка права, або отримати даний документ, представлений на пластиковій картці нового зразка.

Основні терміни

Водійським посвідченням називають документ, при наявності якого громадянин має право керувати транспортним засобом.

Якщо посвідчення відсутня, співробітник ГИБДД випише штраф, а авто відправить на штрафну стоянку. Дублікат посвідчення водія - документ, що виданий повторно замість справжніх прав.

призначення документа

Водійське посвідчення видаються на 10 років, після чого автомобіліст звертається до уповноваженої інстанцію для його заміни.

Дублікат можна отримати в тому випадку, коли термін дії прав ще не закінчено, а старий документ втрачено - вилучено, загублений і т. Д.

Він має ту ж юридичну силу. Це не те ж, що і завірена копія. Дублікат представлений на бланках суворої звітності і містить відомості, що аналогічні справжнього посвідченню.

Виняток становлять унікальні реквізити бланка. Після виготовлення дубліката посвідчення водія старий зразок втратить силу.

Відомості про нього будуть видалені з інформаційної бази. Громадяни не мають права керувати транспортним засобом з недійсними документами.

Отримання дубліката - не така вже й складна процедура, якщо у вас є всі документи. Хоча не завжди водій має на це право.

Наприклад, якщо документ був вилучений уповноваженими органами, то отримати дублікат практично не реально.

В результаті багато громадян купують підроблене посвідчення. А за їзду з такими правами ви можете понести кримінальну відповідальність .

Але як законно відновити права, які були загублені? Для цього вам варто витратити трохи часу на пошук старого документа, якщо відсутні докази того, що він безповоротно втрачено.

Як шукати? подумайте:

  • коли ви документ тримали в останній раз;
  • перевірте всі кишені, огляньте салом машини, сумку і т. п .;
  • розмістіть оголошення в газеті, на вуличній дошці оголошень або на сайті (буває, що за винагороду вдається знайти загублений документ).

Якщо пошуки не дали результату, тоді потрібно оформити дублікат документа, дотримуючись певних правил.

Якщо ви впевнені в тому, що права були вкрадені, напишіть заяву в відділенні правоохоронних органів. І врахуйте, що дублікат буде отриманий тільки тоді, коли припиняється кримінальну справу.

Правова база

Основні нормативні документи:

Як отримати дублікат посвідчення водія

Процедура відновлення посвідчення представлена такими етапами:

  1. Спочатку переконайтеся в тому, що документ загублений або вкрадений.
  2. Зверніться до уповноваженого органу з відповідною заявою.
  3. Зберіть документи і подайте їх представнику держструктури.
  4. Сплатіть держмито .
  5. Отримайте тимчасовий дозвіл на керування транспортом (якщо потрібно).
  6. Чекайте закінчення перевірки.
  7. Отримайте дублікат.

куди звертатися

Заява про втрату варто надати до відділення ДАІ за місцем реєстрації.

У заяві описують ситуацію з усіма подробицями, щоб у співробітника уповноваженої служби не виникло сумніву, що ви дієте законно.

Якщо виявлена ​​пропажа водійського документа за межами РФ або в іншому регіоні Росії (не за місцем прописки), необхідно повернутися на місце реєстрації або зайнятися оформленням тимчасової реєстрації.

Якщо виявлена ​​пропажа водійського документа за межами РФ або в іншому регіоні Росії (не за місцем прописки), необхідно повернутися на місце реєстрації або зайнятися оформленням тимчасової реєстрації

Приклад розшифровки номера ВМД дивіться в статті: ВМД .

Як купити новий автомобіль у розстрочку без відсотків у офіційного дилера, читайте тут .

Тільки в даному випадку можна буде відправитися в відділення держструктури не за місцем проживання.

Так як всі відділення між собою взаємодіють, то в відділення за місцем проживання надійде інформація про подачу заяви про відновлення документа, бланк якого можна скачати тут .

Якщо права вкрадені, варто звернутися спочатку до відділення поліції, де буде порушено кримінальну справу за фактом крадіжки.

Необхідний пакет документів

Для отримання дубліката варто підготувати такі довідки:

Заява, яку можна написати прямо у відділенні ГИБДД Важливо при цьому не допускати помилок, інакше процедура не буде розпочато. Бланк складається з 2 листів. На першій сторінці пишуть дані людини і інформацію про права, що були втрачені. Другий лист буде заповнювати представник уповноваженої інстанції Пояснювальну записку Де є опис факту втрати прав Цивільний документ Де є відмітка про реєстрацію. Це може бути паспорт або інший документ з фотографією, що може підтвердити вашу особистість. Підійде і закордонний паспорт, посвідчення офіцера, прапорщика, військовий квиток строковика і т. Д. Довідку, що підтвердить реєстрацію в межах Росії Якщо в посвідченні особи такої позначки немає Зразок екзаменаційної картки автомобіліста Що підтвердить здачу іспитів з водіння. Таку довідку ви отримували при проходженні навчання в автошколі. Варто відзначити, що вона необхідна не в кожному відділенні. Чи не зажадають її там, де користуються єдиною інформаційною базою Фото - Платіжку Що підтвердить сплату державного мита

Якщо водій має медичну довідку, яка ще діє, то проходити комісію заново не доведеться. В іншому випадку доведеться відправитися в медустанову за новою довідкою про стан здоров'я.

Дійсний такий документ 1-2 роки, залежно від існуючих обмежень.
Обов'язково проходити медкомісію заново, якщо особа була позбавлена ​​посвідчення водія.

Щоб оформити довідку в медустанові, яке має ліцензію , Обов'язкова наявність таких документів:

  • паспорта;
  • військового квитка;
  • фото;
  • медичної картки.

Буде проведено огляд та винесено рішення про те, чи можлива видача медичної довідки.

Що ви не зобов'язані робити при втраті прав:

Не потрібно оформляти додаткові довідки Підтверджуючі факт того, що посвідчення не вилучені на підставі судового рішення. Інспектор держоргану повинен самостійно зробити запит до відповідної інстанції при перевірці отриманих документів від заявника Якщо у вас є екзаменаційна картка Не потрібно складати іспити повторно. Адже в даній довідці є дані про успішне закінчення навчання Не варто повторно проходити медкомісію Не варто повторно проходити медкомісію Не обов'язково подавати з документами і фото Вас можуть сфотографувати на місці при оформленні

Зазвичай дублікат прав видають протягом 1 дня. Але іноді необхідно перевірити деякі відомості, відображені в заяві (наприклад, якщо права видаються не в тому ж відділенні ГИБДД, що раніше), що займає чимало часу.

Перевірка даних може тривати не більше місяця. Якщо є підстави для додаткової перевірки такий термін становитиме 2 місяці.

Перевіряють такі дані:

  • чи є справжнім посвідчення водія;
  • розглядають правовий статус транспортного засобу;
  • запитують відомості про судову заборону на управління автомобілем.

Дані перевіряються за допомогою єдиної інформаційної бази ГИБДД. По закінченню перевірки співробітник ГИБДД прийме рішення - видати дублікат заявнику чи ні.

Якщо проводиться перевірка, автомобіліст отримає тимчасові права, при наявності яких він зможе їздити на машині.

У тимчасових дозволах вписані такі відомості:

  • дані про людину;
  • число, коли документ виданий;
  • дані про відділення ГИБДД, де документ видавався;
  • число, коли термін дії документа закінчиться;
  • категорія транспорту, яким можна керувати.

Тимчасові права будуть дійсні 2 місяці. Такий термін може бути продовжений в тому випадку, якщо проводиться додаткова перевірка документації для видачі дубліката.

Розмір держмита

В ст. 333.33 Податкового кодексу РФ вказано, що для отримання дубліката посвідчення водія на пластиковій основі водій повинен заплатити 2 тис. рублів.

Квитанцію про сплату держмита варто зберегти і представити співробітнику ДАІ в момент подачі пакету необхідних документів.

Без наявності такої платіжки відновлення документа буде неможливим. Квитанція повинна мати такі реквізити:

  • ПІБ особи, що сплачує;
  • реквізити одержувачів коштів;
  • дата;
  • сума.

Такий бланк може бути виданий прямо у відділенні ГИБДД після надання необхідних документів для отримання дубліката посвідчення.

оплатити послугу можна в будь-який відділенні банку або за допомогою сайту ГИБДД .

Якщо ви вирішили скористатися онлайн-ресурсом, зайдіть на сайт, знайдіть пункт «Отримання, заміна водійського посвідчення».

Тут же можна ознайомитися з повним переліком необхідних документів, адресами відділень держоргану.

виникаючі нюанси

Відновлення водійських прав - процедура, яка проводиться не тільки при втраті документа, але і в разі позбавлення громадянина права на керування транспортом.

Розглянемо особливості отримання дубліката в кожному з таких випадків.

після позбавлення

Ніхто не може бути впевнений в тому, що ніколи не буде позбавлений прав водія. Якщо це сталося, то варто знати всі тонкощі відновлення посвідчення.

Як вилучають права?

Судова інстанція приймає рішення про позбавлення посвідчення водія. Коли такий документ вступить в силу, почнеться відлік часу, протягом якого людині належить скласти свої права в уповноважений орган.

Про це сказано в ст. 32.7 КоАП . Не варто затягувати з походом до відділення, інакше буде відстрочено і дату, коли можна отримати права назад.

Після здачі прав особа отримає спеціальний документ, що підтверджує це. У суді потрібно також взяти ксерокопію постанови про вилучення.

Відео: заміна посвідчення водія та отримання МВУ

По закінченню встановленого судом терміну громадянин має право забрати вилучений документ. Обов'язкова повторна здача іспиту (теоретичної частини).

Отже, коротко опишемо порядок дій:

Сплатіть рахунки За виписаним штрафів Відпрацюйте на виправних роботах час Що призначено судом Пройдіть повторне медобстеження - Сідайте теорію Здача можлива після закінчення половини терміну, на який вас позбавлене прав Звертайтеся за посвідченням Відділення ДАІ

Якщо права будете отримувати у відділенні, розташованому в іншому регіоні, то подайте заяву раніше (за місяць до того, як закінчиться термін позбавлення посвідчення).

Якщо ви не звертаєтеся протягом 3 років в госструктуру для отримання свого водійського посвідчення, його буде знищено.

Тоді доведеться відновлювати документ. Процес буде аналогічним тому, що і при втраті прав.

замість втраченого

Розглянемо нюанси отримання дубліката посвідчення водія після втрати посвідчення.

Особи, що успішно пройшли перевірку, можуть розраховувати на отримання нового документа. Вручать посвідчення у відділенні ГИБДД.

посадовою особою відбивається номер і серія прав у відповідних реєстрах. Дублікат дійсний 10 років.

Якщо громадянин знайде старі права після видачі дубліката, він повинен повернути їх представнику уповноваженого органу.

Відмова у видачі нового посвідчення може послідувати в такому випадку:

  • людина позбавлена ​​права керувати транспортом на підставі судового рішення;
  • авто знаходиться в розшуку і водій не має права сідати за кермо;
  • не подано всі необхідні документи;
  • особа бажає відновити підроблений документ;
  • заява була написана з порушенням вимог - для відображення даних використовувався олівець і т. д.

Документи про відмову відображатимуть статті законодавчих актів, що були порушені людиною. На них ставиться печатка і підпис посадової особи.

На підставі письмової відмови людина може подати скаргу в судовий орган.

У тому випадку, якщо особа знайде втрачені права після проведення процедури їх відновлення, врахуйте - ними користуватися не можна.

Якщо ви і далі будете використовувати знайдений документ, доведеться заплатити штраф розміром від 5 до 15 тис. Рублів.

Якщо посвідчення знайдено протягом того періоду, коли процес оформлення дубліката не завершений - здайте його інспектору ДАІ у відділенні, де писали заяву, так як він повинен бути знищений.

Законодавством не прописані чіткі терміни виготовлення дубліката посвідчення водія.

У тому випадку, якщо представлений повний пакет документації, до якої у співробітника ДІБДР немає питань, зразок документа видадуть в той день, коли видають і водійські посвідчення.

Знову отриманий документ нічим не відрізняється від первинного посвідчення. Єдине - на ньому буде стояти відмітка "Дублікат". Термін дії такого документа - 10 років.

Щоб прискорити процес оформлення, заздалегідь уточніть перелік необхідних довідок, а при написанні заяви спирайтеся на готовий шаблон.

Не полінуйтеся перевірити, чи немає штрафів. Для цього можна скористатися сайтом ГИБДД.

Якщо ви будете враховувати всі рекомендації, зможете найближчим часом відновити водійські права і сісти за кермо свого автомобіля.

Але як законно відновити права, які були загублені?
Як шукати?
Як вилучають права?