Реклама
Реклама
Реклама

Документи для отримання міжнародного посвідчення водія в 2019 році

  1. Чи потрібна медична довідка
  2. Терміни отримання і дії

Час читання: 3 хвилин

Багато водіїв, збираючись подорожувати або вирушаючи в закордонне відрядження, стикаються з необхідністю отримання прав для управління автомобілем за кордоном. Адже поїздки за кермом на території чужої держави з одними тільки національними правами можуть спричинити за собою накладення штрафу. За більш серйозне порушення можна навіть потрапити за грати. Розглянемо, які будуть потрібні документи для отримання міжнародного посвідчення водія в 2019 році, і яка передбачена процедура. Багато водіїв, збираючись подорожувати або вирушаючи в закордонне відрядження, стикаються з необхідністю отримання прав для управління автомобілем за кордоном

Оформити міжнародне посвідчення водія (МПВ) можуть тільки ті, хто має національні права. Варіантів оформлення два:

  1. Звернутися безпосередньо до органів ГИБДД. Туди надаються всі необхідні документи для оформлення міжнародних водійських прав в 2019 році, пишеться заява. Там же можна отримати квитанцію на оплату держмита.
  2. Через реєстрацію заяви на Порталі державних послуг і оплату мита безпосередньо на сайті. Після цього автомобілісту потрібно буде лише сходити до найближчого відділення ГИБДД в призначений час і там забрати нові права.

Сама процедура оформлення та видачі МВУ багато в чому схожа з видачею національного посвідчення водія. Детально про процедуру оформлення можна дізнатися з матеріалу « Як отримати міжнародні водійські права ».

У п. 34 постанові Уряду РФ від 24.10.2014 № 1097 прописано, які документи потрібні для міжнародного водійського посвідчення: У п

  1. Заповнену заяву. Його можна взяти безпосередньо в ГИБДД або ж заповнити на Порталі державних послуг. Форма складається з декількох сторінок. Заявник повинен заповнити тільки перший лист, вказавши паспортні дані. Тут же вказується причина звернення, реквізити національного посвідчення і перелік паперів, які додаються. Всі інші відомості вносить співробітник відділення ГИБДД.
  2. Російські права. Це головний документ. Адже МВУ це, по суті, їх переклад.
  3. Паспорт або інший документ, що підтверджує постійну або тимчасову реєстрацію.
  4. Фотографія 3,5 см на 4,5 см. Це повинен бути матовий чорно-білий або кольоровий знімок без білого куточка.

Крім цього, список документів для отримання міжнародних водійських прав слід доповнити ще двома пунктами, яких немає в постанові:

  1. Квитанція про сплату державного мита. Реквізити можна буде отримати безпосередньо у відділенні. При електронної подачі заяви оплата проводиться безпосередньо на порталі електронним платежем з банківської карти, електронного гаманця Webmoney, Яндекс.Деньги, Qiwi або навіть з рахунку мобільного телефону.
  2. Дійсний закордонний паспорт. Його можуть попросити пред'явити при оформленні МПВ.

Це все, що потрібно для отримання міжнародних водійських прав. Інші папери співробітники Державтоінспекції вимагати у заявника не мають права.

Чи потрібна медична довідка

Багато автовласників цікавляться, чи потрібна медична довідка для отримання міжнародних водійських прав? Адже довгий час даний документ був в переліку обов'язкових при будь-яких зверненнях в ГИБДД: при видачі, відновленні внаслідок втрати або після вилучення, перевипуску через закінчення терміну дії як національного посвідчення, так і МВУ. Багато автовласників цікавляться, чи потрібна медична довідка для отримання міжнародних водійських прав

З 2016 року деякі норми закону змінилися: зараз медична довідка для міжнародного водійського посвідчення не потрібно.

Для того щоб отримати права, водій зобов'язаний сплатити держмито. Відповідно до Податкового кодексу, в 2019 році ця сума складе 1600 руб. У стільки ж обійдеться і відновлення втраченого, що стало непридатним посвідчення, а також його заміна після закінчення терміну дії.

З 2017 року існує можливість отримати 30% знижку на оплату держмита за видачу прав, включаючи МВУ. Знижка надається при реєстрації заяви через Портал державних послуг і оплати мита в електронному вигляді: в такому випадку за оформлення доведеться заплатити лише 1120 рублів.

Терміни отримання і дії

Отримати МВУ сьогодні можна досить швидко. Якщо все нормально з обов'язковими паперами і немає черг, вся процедура займе не більше години. Достатньо надати до відділення ГИБДД всі документи, необхідні для отримання міжнародних водійських прав, і через 30-40 хвилин водієві їх видадуть під підпис.

Термін дії МВУ становить всього 3 роки. При цьому він не може перевищити термін дії національних прав, які пред'являлися при його отриманні. Тобто, якщо термін дії національного посвідчення закінчується через рік, то і міжнародне також буде дійсно тільки цей період.

Заміна водійського посвідчення і отримання МВУ: Відео