Реклама
Реклама
Реклама

Як відновити прострочені водійські права

  1. Як вчинити, якщо термін дії вже закінчився
  2. Куди звертатися і скільки чекати
  3. У яких ще випадках потрібне оновлення прав
  4. Водієві на замітку

Водійські права вважаються дійсними протягом десятирічного періоду Водійські права вважаються дійсними протягом десятирічного періоду. Після завершення зазначеного часу їх слід замінити , Оскільки документ буде вважатися простроченим. Процедура відновлення чітко прописана в правилах і статутах спеціальних контролюючих органів, тому проблем при заміні прав, як правило, не виникає. Проте, молоді водії часто губляться в цьому випадку, оскільки не знають, як відновити прострочені водійські права.

Як вчинити, якщо термін дії вже закінчився

Відразу потрібно зазначити, що в чинному законодавстві немає згадки про відновлення прав. Посвідчення, термін дії якого вже закінчився, підлягає заміні на новий документ. Його видачею займаються територіальні підрозділи ГИБДД. для отримання нового посвідчення зацікавленій особі потрібно подати такі документи:

  • прострочені права;
  • паспорт;
  • довідку від лікаря;
  • особисту картку водія (якщо її немає, то співробітники ГИБДД заведуть нову);
  • фотографію на права;
  • квитанцію про внесення держмита;
  • заяву про видачу нового посвідчення замість простроченого.

Цей перелік є вичерпним і вимога будь-яких додаткових довідок є незаконним. В цьому випадку заявнику потрібно отримати на руки відмова у видачі нового документа і звернутися зі скаргою до вищестоящого керівництва або безпосередньо до суду.

Відновлення прострочених водійських прав не передбачає повторної здачі іспитів на знання правил дорожнього руху. Але якщо водій більше року не користувався машиною, то йому доведеться ще раз підтвердити свої знання теоретичного курсу.

Куди звертатися і скільки чекати

У більшості випадків водії, яким потрібно замінити прострочене посвідчення, звертаються до інспекції за місцем своєї реєстрації. Якщо прописка носить тимчасовий характер, то заявнику доведеться додатково продемонструвати підтверджуючий документ.

Видача нового посвідчення не займає багато часу. Досить часто водії стають щасливими володарями нових прав вже в день їх звернення. Але іноді співробітникам інспекції потрібно перевірити ще раз певні дані . Тоді відповідна процедура розтягується на кілька днів. У будь-якому випадку додаткова перевірка повинна бути проведена в місячний термін.

Водіям, які часто користуються автомобілем, рекомендується не чекати завершення терміну, а заздалегідь подбати про оформлення нових прав. Адже водіння машини з простроченим документом є адміністративним правопорушенням. І на особу, яка допустила його, накладається штраф від 5 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Сам водій буде відсторонений від управління машиною, адже з простроченим документом не можна сідати за кермо. Відповідно машина поміщається на штрафмайданчик і невдалому водієві доведеться нести додаткові витрати, пов'язані з оплатою її перебування.

Необхідно відзначити, що штрафні санкції можна застосувати тільки в тому випадку, якщо водій з простроченим документом керує машиною. Якщо ж автомобіль коштує на парковці або в гаражі, то в діях водія немає складу порушення.

У яких ще випадках потрібне оновлення прав

Посвідчення водія підлягає заміні не тільки в зв'язку з закінченням його терміну. У житті трапляються й інші ситуації, при настанні яких водієві потрібно отримати новий документ. До них зараховують:

  • зміну прізвища ;
  • втрату прав або їх крадіжку;
  • відновлення прав після завершення терміну, на який водій був примусово позбавлений можливості керувати автомобілем.

Процедура отримання прав не відрізняється від тієї, яка описана вище. А ось пакет документів трохи видозмінюється в залежності від конкретного випадку. Так, якщо причиною заміни документа виступає зміна прізвища, то додатково потрібно пред'явити відповідне свідоцтво, наприклад, про шлюб або розлучення. Якщо необхідність в отриманні нових прав виникла в зв'язку з крадіжкою старого посвідчення, то заявник також повинен надати копію постанови поліції про припинення справи, а також довідку, яка підтверджує, що права так і не знайшлися.

Гарна новина полягає в тому, що з лютого поточного року певним категоріям водіїв (які втратили свої права або стали жертвами крадіжки) більше немає необхідності ходити по лікарях і подавати відповідні довідки. Це правило поширює свою дію і на тих автолюбителів, які зайняті оформленням прав міжнародного зразка на підставі національного документа.

Водієві на замітку

Сума держмита за видачу нового посвідчення залежить від його зовнішнього вигляду. Якщо документ виконаний на паперовому носії, то його видача обійдеться в п'ятсот рублів. Тоді як за оформлення пластикових прав доведеться заплатити дві тисячі.

Необхідно відзначити, що оформлення нових прав можна поєднати з отриманням додаткових категорій на управління машиною. Само собою зрозуміло, що вони будуть присвоєні водієві тільки після іспитів. Якщо приурочити ці дві події в часі, то можна значно заощадити на мито.

Що стосується міжнародних прав, то необхідно враховувати, що максимальний термін їх дії не перевищує трьох років. Але в будь-якому випадку вони втрачають свою силу після завершення дії національних прав.