Реклама
Реклама
Реклама

Як повернути права після позбавлення в 4 етапи? 5 неоходимости документів

  1. Причини позбавлення прав
  2. Порядок повернення прав
  3. теоретичний іспит
  4. оплата штрафів
  5. Медична довідка
  6. Пакет документів
  7. дострокове повернення
  8. Умови дострокового повернення
  9. Хто не зможе повернути права раніше терміну
  10. знищення прав
  11. висновки

Зміст статті

позбавлення водійського посвідчення є суворою мірою покарання у відповідь на серйозні адміністративні правопорушення. Дату повернення прав необхідно відраховувати з дня винесення судової ухвали до наступної дати після закінчення терміну позбавлення з урахуванням додаткових 10 днів, який даються водієві на початку для апеляції в суді.

Куди звертатися і як повернути права після позбавлення? Який пакет документів підготувати, чи потрібно здавати іспит? Наскільки велика ймовірність можливості дострокового повернення?

Причини позбавлення прав

Вилучення прав можливо тільки в судовому порядку і з наступних причин:

  • підроблені номери на транспортному засобі, яким керує водій, відсутність номерних знаків;
  • стилізація автомобіля під транспорт спеціальних або державних служб;
  • установка на машині червоних освітлювачів, освітлювальних приладів або незаконних спеціальних сигналів;
  • стан алкогольного або наркотичного сп'яніння на момент керування автомобілем;
  • добровільне надання управління власним авто особі, яка перебуває в стані алкогольного або наркотичного сп'яніння;
  • рух по зустрічній смузі в тих ситуаціях, коли дана дія згідно ПДР вважається неправомірним;
  • відмова від огляду на предмет алкогольного сп'яніння;
  • нанесення шкоди життю або здоров'ю інших учасників дорожнього руху;
  • нелегальна транспортування вантажів, необхідних оформлення спеціального дозволу;
  • повіт з місця ДТП.

Порушник може втратити посвідчення водія на термін в межах від 1 місяця до 3 років. Якщо у вашому випадку термін позбавлення мінімальний, робити спроби повернути права достроково не має сенсу.

Порядок повернення прав

Звертатися за поверненням посвідчення водія можна не тільки в те відділення ГИБДД, де вони зберігаються, так як повернути права після позбавлення можна і на території іншого регіону РФ. Для цього необхідно подати відповідну заяву до відділення за місцем виконання судової постанови.

Подальші дії водія будуть спрямовані на здачу теоретичного іспиту, оплату штрафів, збір пакету документів та отримання медичної довідки, якщо водійське посвідчення було вилучено за пиятику.

теоретичний іспит

Необхідність здавати теоретичний іспит для повернення прав в обов'язковому порядку була введена в 2013 році на законодавчому рівні. Як тільки пройде половина терміну, на який було вилучено посвідчення, можна починати проходити іспит. Тест складається з 20 квиткових питань, розроблених спеціально для даної ситуації.

У питаннях йде мова виключно про ПДР, при цьому не враховано питання про влаштування транспортного засобу і надання медичної допомоги. На кожне питання дається по хвилині, і якщо по завершенню тесту виявлено не більше 2 помилок, іспит вважається пройденим. Якщо помилок більше, перездача можлива рівно через тиждень, при цьому кількість перездач не обмежена, а сам іспит проводиться на безкоштовній основі.

Інший пов'язаний з проходженням теоретичного іспиту питання, який варто розглянути, це використовується комплект квитків - AB або CD. Деякі питання в даних комплектах мають певні відмінності, при цьому, згідно із законодавчими нормативом, регламент вибору комплекту квитків не передбачений.

Все залежить від підрозділу ДАІ, де водієві доведеться складати іспит. У більшості випадків використовується комплект АВ, але бувають винятки, тому перед явкою на іспит дізнайтеся про використаний комплекті з телефоном, особливо, якщо в правах водія відкриті інші категорії, крім В.

оплата штрафів

Необхідність погасити борг за всіма штрафів стала обов'язковою в 2014 році. Термін давності по штрафу становить 2 роки, тому, якщо штраф був отриманий раніше, ніж за 2 роки з урахуванням додаткових 10 днів, співробітники ГИБДД не уповноважені вимагати сплати.

Медична довідка

Водій повинен в обов'язковому порядку пройти медичний огляд на допуск до керування транспортним засобом, якщо ВУ було вилучено за статтею, пов'язаною з алкогольним сп'янінням, так як повернути права після позбавлення за п'янку без медичної довідки можна.

Варто врахувати, що медичну довідку необхідно буде підготувати як в складі документів для повернення ВУ, так і для здачі теоретичного іспиту. Почати її оформлення можна тільки після початку терміну позбавлення. Якщо довідка була оформлена раніше вчинення адміністративного правопорушення, використовувати її не вийде. Інші категорії порушників не зобов'язані подавати таку довідку в складі пакету документів для повернення прав.

Пакет документів

Після здачі іспиту та сплати існуючих штрафів необхідно взятися за підготовку пакету документів:

  • цивільний паспорт провинився водія;
  • медична довідка при необхідності;
  • квитанції про сплату штрафів;
  • довідка про здачу прав за рішенням суду;
  • копія рішення суду.

У водія є 3 роки на ініціацію процедури повернення ВУ, так як повернути права після закінчення терміну позбавлення можна не обов'язково в той же день. Ніяких штрафів за запізнілий повернення не передбачено.

дострокове повернення

Часто водії цікавляться, чи можна достроково повернути права після позбавлення. Це питання залишається актуальним вже багато років, тому варто розглянути його більш детально. Дану ймовірність регламентує закон № 561521-6, згідно з яким хорошу поведінку є основною умовою дострокового повернення. Клопотання необхідно подати за місцем проживання, а суддя, в свою чергу, візьме до уваги наявність скарг на водія і скоєних ним адміністративних правопорушень в період, поки він був без прав.

Умови дострокового повернення

Так як повернути права достроково після позбавлення можна при дотриманні певних умов, їх варто розглянути більш детально:

  • погашення всіх штрафів ГИБДД в обов'язковому порядку;
  • надання відшкодування потерпілій у ДТП стороні, якщо аварія мала місце;
  • усвідомлення порушує водієм тяжкості власне проступку, щире каяття та обіцянку уникати порушень у майбутньому.

Хто не зможе повернути права раніше терміну

Раніше покладеного терміну повернути водійське посвідчення зможе далеко не кожен. Наступні порушення дають співробітникам ГИБДД право відповісти на клопотання відмовою:

  1. Водій відмовився від проходження медичної комісії для визначення факту наркотичного або алкогольного сп'яніння. Покарання у вигляді 30 тис. Руб. штрафу та позбавлення прав на термін до 2 років регламентує стаття 12.26 год. 2 КпАП РФ.
  2. Керування ТЗ в стані алкогольного або наркотичного сп'яніння карається аналогічним чином. Характер покарання регламентує стаття 12.8 ч. 3.

знищення прав

Деяких водіїв не тільки не цікавить питання дострокового повернення прав, вони навіть не є після закінчення терміну вилучення. Пам'ятайте, що водійське посвідчення буде зберігатися протягом 3 років, не більше. По закінченню цього терміну документ знищується. При цьому відлік трьох років починається з дати, коли водій повинен був звернутися за поверненням прав. Якщо ви допустили таку ситуацію і права були знищені, необхідно отримати нове ВУ в стандартному порядку.

висновки

Вилучення посвідчення водія відноситься до категорії серйозних покарань за адміністративне правопорушення, тому домогтися повернення даного документа завчасно досить складно. В іншому ж процедура повернення прав не обтяжена складнощами і вимагає лише здачі теоретичного іспиту, сплати штрафів та оформлення довідки.

Будь ласка, оцініть цей матеріал!

Куди звертатися і як повернути права після позбавлення?
Який пакет документів підготувати, чи потрібно здавати іспит?
Наскільки велика ймовірність можливості дострокового повернення?