Реклама
Реклама
Реклама

Як повернути і забрати права після позбавлення за п'янку?

Законодавча база періодично зазнає змін, тому варто зайвий раз переконатися в правомірності покарання, призначеного вам рішенням суду, можливості його оскарження та умовах, на яких цей документ вам може бути повернутий Законодавча база періодично зазнає змін, тому варто зайвий раз переконатися в правомірності покарання, призначеного вам рішенням суду, можливості його оскарження та умовах, на яких цей документ вам може бути повернутий. Все це особливо актуально, якщо вам ставиться водіння в нетверезому вигляді, і вас дуже цікавить питання про те, як забрати водійські права після позбавлення за пиятику.

В кінці минулого року в Кодекс України про адміністративні правопорушення були внесені зміни щодо відновлення і повернення водієві посвідчення в разі його позбавлення по будь-якої причини, в тому числі за водіння в нетверезому вигляді. Згідно з цими правками, були встановлені нові правила, про які не зайве буде знати кожному, хто водить машину.

Основні зміни полягали в наступному:

  1. На даний момент працівник ДАІ не має права забирати посвідчення водія безпосередньо на місці, де у нього виникли претензії до водія. Власнику машини надається право користуватися ним аж до винесення судом рішення у даній справі. Позбавляти прав водія можна тільки на підставі такого рішення і після того, як постанова набрала чинності.
  2. Протягом десяти днів після суду ви маєте підтверджене законом право подати заяву з приводу перегляду рішення. При цьому шанси на те, що воно буде дійсно переглянуто, досить великі, тому не нехтуйте такою можливістю і довірте подачу апеляції хорошого адвоката.

На третій день після того, як було озвучено рішення суду, якщо ніяких заходів щодо його оскарження не робилося, за законом ви зобов'язані здати свої водійські права в відділення ГИБДД, за яким ви закріплені за місцем проживання.

Врахуйте при цьому, що тимчасовий дозвіл не може бути використано замість посвідчення водія.

Його обов'язково здають одночасно з правами, інакше при виявленні такого документа на тлі позбавлення водійських прав здатні виникнути додаткові проблеми з законом. По суті, таким чином, ви просто подовжуєте термін Вашого покарання, оскільки рішення суду про позбавлення водійських прав вступає в силу тільки після їх вилучення, а тимчасове посвідчення в цьому випадку прирівнюється до самих прав.

Як тільки ви здасте водійське посвідчення, вам повинні видати відповідний документ, що засвідчує факт передачі прав інспектору ДАІ. Також у вас на руках має бути копія рішення по вашій справі, на підставі якого і відбулося позбавлення водійських прав. Спираючись на інформацію з цього документа, ви можете самостійно визначити дату закінчення покарання, починаючи з якої ви можете звернутися з приводу повернення посвідчення. Не забувайте при цьому, що рішення суду набирає чинності через десять днів після його оголошення.

Для того щоб забрати права після закінчення терміну покарання, вам знадобляться наступні документи:

  • посвідчення особи;
  • документ, який вам видали в ГИБДД після того, як ви здали водійські права;
  • копія судового рішення у справі про позбавлення водійського посвідчення;
  • медична довідка.

Щодо останнього пункту на даний момент склалася двоїста ситуація. З одного боку, згідно з правками в КоАП РФ, про які було згадано вище, в пред'явленні довідки в процесі повернення водійського посвідчення вже немає необхідності. Тим часом деякі співробітники ГИБДД наполягають на її наявності, причому їх вимоги можна оскаржувати виключно в судовому порядку.

Також вам необхідно приготуватися до повторного іспиту з ПДР. Теоретично такий іспит реально здати достроково, тим самим прискоривши процес повернення водійських прав. Однак умови, на яких відбувається дострокове повернення водійських прав, не мають вичерпних і чітких формулювань в законодавчих актах. Так, мова йде про зразковій поведінці водія, але що конкретно входить в це поняття, не вказується.

Зразковим поведінку здатний визнати тільки суд на підставі того, що водій:

  • не порушував закон протягом усього терміну, на який було винесено рішення позбавити його прав;
  • представив документацію про те, що все накладені на нього штрафи були сплачені в строк;
  • компенсував принесений збиток і має на руках документальні свідчення цього.

Читайте також: Який транспорт можна водій з правами категорії «Д»

Безумовно, на те, щоб зібрати всі ці документи, вам доведеться витратити час. Чи не краще буде просто освіжити в пам'яті теоретичні знання щодо правил дорожнього руху і здати іспит, не втрачаючи часу на паперову тяганину? Тим більше що ймовірність прийняття судом рішення про дострокове повернення власнику його водійського посвідчення далеко не стовідсоткова. Однак поставтеся до цього серйозно, оскільки в разі невдачі, повторно здати іспит ви зможете тільки через тиждень.

Якщо вас позбавили прав на термін до одного року, згідно зі змінами, внесеними до законів КоАП РФ, ви звільнені від необхідності складання іспиту з ПДР Якщо вас позбавили прав на термін до одного року, згідно зі змінами, внесеними до законів КоАП РФ, ви звільнені від необхідності складання іспиту з ПДР. Пам'ятайте про це, відстоюючи свої права в суді.

Термін покарання повинен закінчитися на половину, перш ніж суд зможе прийняти на розгляд вашу заяву про скорочення терміну покарання. Фахівці не рекомендують витрачати час на це (з огляду на безуспішності спроб), якщо:

  • вас вже багато разів позбавляли водійських прав;
  • посвідчення було вилучено за водіння в нетверезому вигляді;
  • відсутні дані про медогляд.

Верховний Суд Російської Федерації чітко визначив порядок видачі водійських прав в разі їх позбавлення. Щоб їх забрати після того, як термін покарання закінчився, вам знадобиться:

  1. Уявити документацію, перелік якої був наведений вище.
  2. Успішно скласти іспит з теоретичної базі ПДР.
  3. Оплатити всі штрафи, закріплені за вами.

Як правило, вся процедура забирає не більше одного робочого дня, однак можуть бути і непередбачені обставини.

Якщо така неприємність, як позбавлення прав за пиятику, сталася з вами в іншому місті, то там же буде і порушено кримінальну справу за фактом порушення вами правил дорожнього руху. За місцем події буде проходити судове засідання і права, в разі якщо вас їх позбавлять, ви будете здавати в місцевому відділенні ГИБДД. Видача після закінчення терміну покарання в такому випадку може відбутися за двома сценаріями:

  • або в тому ж відділенні, де вони були вилучені;
  • або за запитом через підрозділ за місцем вашого фактичного проживання вам доставлять водійські права в це відділення, де ви і зможете їх забрати.

Якщо ви розглядаєте останній варіант, то врахуйте, що повернення водійських прав в такому випадку може затягнутися ще на два тижні.

На який би термін не було призначено покарання позбавленням водійських прав, забрати водійське посвідчення людина зобов'язана не пізніше ніж через три роки з моменту вступу в силу судового рішення. В іншому випадку вони знищуються, і мова вже буде йти про їх поновлення, а не про повернення. Протягом трьох років ви можете забрати їх в будь-який час, нехай і не відразу після того, як закінчився термін покарання, - ніяких штрафів за це ви платити, згідно з чинним законодавством, не зобов'язані.

Звертаємо вашу увагу, що інформація, надана тут, є актуальною на поточний 2016 рік. Швидше за все, і в 2017 році ці правила радикально не зміняться, проте освіжити дані, якщо вас позбавили водійських прав, ніколи не завадить. Так ви зможете не тільки якомога швидше отримати їх назад, але і відстояти свої права при спробах зробити це безпідставно.


Чи не краще буде просто освіжити в пам'яті теоретичні знання щодо правил дорожнього руху і здати іспит, не втрачаючи часу на паперову тяганину?