Реклама
Реклама
Реклама

Що таке елементи правовідносини? Основні елементи правовідносин

  1. Що таке правовідносини?
  2. структура правовідносин
  3. Критерії участі суб'єкта в правовідносинах
  4. види суб'єктів
  5. Специфіка суб'єктів в різних галузях права
  6. Суб'єктна структура правовідносин
  7. Значимість юридичних фактів
  8. Види юридичних дій
  9. Юридичні акти і вчинки
  10. специфіка угод
  11. Сутність об'єктів правовідносин
  12. Особливості цивільних правовідносин
  13. зміст правовідносин

Взаємодія громадян між собою, а також з організаціями та органами влади завжди передбачає виникнення правовідносин. Структура подібних комунікацій в достатній мірі складна, але цілком логічна. У чому ж її особливості? Про це і Поговрим. Отже, тема нашої сьогоднішньої розмови: "Правовідносини: поняття, види, елементи".

Що таке правовідносини?

Під правовідносинами юристи розуміють спосіб взаємодії осіб в статусі громадян, організацій або органів влади в тих чи інших поєднаннях, який передбачає виникнення у сторін передбачених договором або положеннями закону прав і обов'язків. Розглянемо специфіку структури подібних комунікацій.

структура правовідносин

Основними елементами правовідносини є суб'єкти, об'єкт, а також зміст. Дана структура комунікацій справедлива стосовно будь-якої юридичної галузі - комерційного, цивільного, податкового, адміністративного права.

Деякі елементи правовідносини можуть характеризуватися низкою значущих критеріїв, задоволення яких стає основним фактором участі у відповідному взаємодії. Зокрема, це стосується суб'єкта. Погляньмо на цей аспект докладніше.

Критерії участі суб'єкта в правовідносинах

Той чи інший суб'єкт може стати учасником правовідносин тільки в разі володіння такою властивістю, як правосуб'єктність. В її структурі присутні два компоненти - правоздатність та дієздатність. Відносно першої складової правосуб'єктності: вона передбачає здатність особи мати ті чи інші правами і обов'язками.

Дієздатність - це практична можливість набуття суб'єктом правовідносин відповідного статусу. Можна відзначити, що правосуб'єктність часто включає такий елемент, як деліктоздатність - властивість, що характеризує можливість суб'єкта правовідносин нести відповідальність за порушення закону.

Учасники правовідносин, з точки зору закону, вважаються суб'єктами права. Однак це не завжди має на увазі, що вони автоматично визнаються фактичними учасниками відповідних комунікацій. Для того щоб громадянин вважався повноцінним суб'єктом правовідносин, він повинен реалізувати гарантовану йому законом правосуб'єктність.

види суб'єктів

Тепер вивчимо основні елементи правовідносин докладніше. В якості суб'єктів можуть виступати громадяни, тобто фізичні особи. Вони мають гарантовану законом правосуб'єктність в силу положень Конституції РФ. Громадяни, як повноцінні суб'єкти комунікацій, несуть права і обов'язки в ході укладення угод між собою або іншими учасниками правовідносин, а також в процесі здійснення різних юридично значимих дій.

Ті чи інші види суб'єктів, які входять в елементи правовідносини, часто визначаються конкретною галуззю права. Можна відзначити, що громадяни - в числі тих учасників комунікацій, які можуть мати відношення до будь-якій сфері взаємодії фізосіб і юросіб. Ті чи інші види суб'єктів, які входять в елементи правовідносини, часто визначаються конкретною галуззю права

Специфіка суб'єктів в різних галузях права

Наприклад, в адміністративному праві суб'єктами відносин найчастіше виступають державні та муніципальні органи влади. Основні елементи трудових правовідносин - це роботодавець в статусі юрособи або ІП, а також найманий співробітник. Всі вони носять статус суб'єктів комунікацій. У податковому сторонами відносин можуть бути як держструктури (такі як ФПС), так і приватні організації або фізособи. У цивільному праві елементи правовідносини - це найчастіше фізособи і комерційні підприємства.

Суб'єктна структура правовідносин

Розглянемо такий аспект правових комунікацій, як їх суб'єктна структура. Її формують ті особи, які беруть участь в конкретних правовідносинах. У їх числі обов'язково будуть суб'єкти уповноважені і зобов'язані. Яка їхня специфіка?

Уповноважений суб'єкт правовідносин - той, щодо якого повинні бути здійснені ті чи інші дії в його інтересах, за договором або в силу законодавчих вимог. Тобто дана сторона - це носій прав. У свою чергу, зобов'язаний суб'єкт - той, який повинен здійснити на користь уповноваженої ті чи інші дії, передбачені договором або законодавчими положеннями.

Значимість юридичних фактів

Вивчаючи поняття і елементи правовідносини, корисно дослідити сутність юридичних фактів. Вище ми відзначили, що суб'єкт права не завжди за замовчуванням має статус учасника відповідних комунікацій. Для цього йому потрібно реалізувати свою правосуб'єктність. Основний механізм, в рамках якого подібні активності здійснюються, - дія юридичних фактів. Їх функція - активізація норм права, які визначають для учасників правовідносин обов'язки, а також встановлюють для них передбачені законом права.

Юридичні факти бувають трьох основних різновидів. Розглянемо їх. По-перше, правообразующие. Це може бути, наприклад, укладення угоди на поставку будматеріалів між двома організаціями. Як тільки відповідний договір підписаний - це значить, що правовідносини почали реалізовуватися. По-друге, це правоизменяющие факти. У числі таких - продовження або коригування умов підписаного договору. По-третє, це правопрекращающие факти - наприклад, анулювання контракту між підприємствами.

Інша підстава для класифікації юридичних фактів - віднесення їх до дій або подій. Суб'єкти права, як елементи правовідносини, можуть почати взаємодіяти за фактом вчинення ними будь-якої активності, наприклад, підписання контракту, або ж в силу не залежних від них безпосередньо обставин. Наприклад, якщо підходить термін подачі податкової звітності, підприємцю необхідно направити відповідні документи в ФНС, інакше відомство накладе передбачений законом штраф. Інша підстава для класифікації юридичних фактів - віднесення їх до дій або подій

Види юридичних дій

Що стосується дій як різновиду юридичних фактів, вони можуть бути правомірними або припускати правопорушення. Критерії віднесення тих чи інших активностей учасників правовідносин до того чи іншого типу, а також визначення рівня відповідальності для конкретних осіб залежить, знову ж таки, від специфіки галузі права. Так, наприклад, якщо співробітник, що працює в науковій лабораторії, ненавмисно розіллє реактиви, внаслідок чого прийде в непридатність поверхню робочого столу, швидше за все, він відбудеться усною доганою керівника (оскільки в трудовому контракті може бути прописано, що фахівці не несуть відповідальності в таких випадках ). Але якщо те ж саме зробить студент-практикант, то лабораторія може попросити його відшкодувати збиток.

Юридичні акти і вчинки

До правомірних дій відносяться акти і вчинки. Головний критерій відмінності між ними полягає в тому, що перший тип дій має на меті стимулювання деякого юридичного наслідку, а другий зазвичай не характеризується цим ознакою, проте супроводжується виникненням тих чи інших прав або обов'язків. Може мати місце і подвійна інтерпретація актів, все залежить від конкретних прецедентів.

Наприклад, співробітник, який вирішив звільнитися з компанії за власним бажанням, з одного боку, користується відповідним правом, яке гарантовано ТК РФ. І в цьому сенсі подача заяви в кадрову службу буде актом. Разом з тим людина, також відповідно до норм ТК РФ, повинен буде відпрацювати ще 2 тижні в своїй компанії, перш ніж звільниться. Напевно роботодавець попросить його виконувати функції зі збільшеною інтенсивністю. У цьому сенсі його заяву в кадрову службу стало юридичним вчинком - співробітник подавав його ні з тією метою, щоб відпрацювати з подвійним навантаженням в фірмі 2 тижні, хоча припускав, що роботодавець ініціює цей механізм, користуючись положеннями ТК РФ. Наприклад, співробітник, який вирішив звільнитися з компанії за власним бажанням, з одного боку, користується відповідним правом, яке гарантовано ТК РФ

специфіка угод

Акт - це вид юридичних дій, який властивий всім галузям права - трудового, адміністративного і податкового. В громадянській юриспруденції використовується особливий підвид розглянутого інструмента - угоди. Вони являють собою підкріплені договором активності, що супроводжуються вільним висловленням волі кожної зі сторін, що беруть участь у правовідносинах. Угоди можуть бути спрямовані на встановлення прав або обов'язків, на їх зміну або припинення. Найчастіше вони відбуваються сторонами правовідносин з метою отримання результату в суб'єктивних інтересах, але цілком можливо, що і з метою задоволення потреб третіх осіб.

Можна відзначити, що російське законодавство допускає такий вид акта, як односторонні угоди. Це може бути, наприклад, розпорядження про призначення людини на певну посаду. Правда, даний вид юридичних дій все ж характерний не для цивільного права, де використовуються угоди, які передбачають участь двох і більше сторін, а для трудового.

Якщо в угодах беруть участь дві і більше сторони, то вони найчастіше визначаються як контракти або договори. При цьому відповідні комунікації можуть припускати, що суб'єкти мають різними інтересами, але за допомогою угоди приходять до узгодження по ключових позиціях та знаходять компроміс, закріплюючи одночасно його юридично.

Сутність об'єктів правовідносин

Елементами правовідносини є також і об'єкти відповідних комунікацій. До таких сучасні юристи відносять блага. Вони бувають двох різновидів. По-перше, матеріальні. Це різного типу майно, цінності, гроші. По-друге, це нематеріальні блага. До таких можна зарахувати, наприклад, будь-які корисні дії однієї людини по відношенню до іншого в силу їх юридично закріпленої домовленості.

Елементи об'єктів правовідносини, таким чином, можуть припускати угоди, предмет яких - майно, інтелектуальна власність, робота, послуги. Також багато що залежить від конкретної юридичної галузі. У числі тих, де зустрічаються практично будь-які елементи (склад правовідносини), значиться цивільне право. Розглянемо специфіку відповідних комунікацій докладніше.

Особливості цивільних правовідносин

Які відмінні риси цивільного права? У числі таких:

  • відособленість суб'єктів правовідносин (взаємна незалежність), яка виражається як у майновому аспекті, так і в організаційних ознаках;
  • суб'єкти як елементи змісту правовідносини мають рівний статус, між ними немає ніякої субординації;
  • диспозитивність цивільно-правових норм, що регулюють відповідні комунікації (це передбачає, що основні юридичні факти утворюються внаслідок суб'єктивного волевиявлення учасників в вигляді угод).

відособленість суб'єктів правовідносин (взаємна незалежність), яка виражається як у майновому аспекті, так і в організаційних ознаках;   суб'єкти як елементи змісту правовідносини мають рівний статус, між ними немає ніякої субординації;   диспозитивність цивільно-правових норм, що регулюють відповідні комунікації (це передбачає, що основні юридичні факти утворюються внаслідок суб'єктивного волевиявлення учасників в вигляді угод)

Дані критерії відрізняють цивільне право, наприклад, від трудового, яке якраз-таки передбачає субординацію між суб'єктами (роботодавець може віддавати розпорядження співробітнику), а також значний обсяг правових норм, які носять імперативний характер. Наприклад, норми ТК РФ забороняють роботодавцю звільняти співробітників без наявності однозначних підстав, які до того ж мають бути визнані дійсними спеціальною комісією. У свою чергу, також і найманий працівник несе велику кількість передбачених трудовим законодавством обов'язків.

зміст правовідносин

Елементи структури правовідносини представлені також вмістом комунікацій. Сучасні юристи визначають його як відповідне закону поведінку суб'єктів, що реалізують свої права та несучих обов'язки. Зміст відносин може припускати, наприклад, передачу однією людиною будь-якої матеріальної цінності іншому або ж виконання для нього певної роботи.

Ми розглянули основні структурні елементи правовідносини. Як ви могли помітити, кожен з них характеризується рядом примітних нюансів. Наприклад, що стосується змісту правовідносин, то в його структурі присутні два найважливіших компонента, а саме суб'єктивне право і юридичний обов'язок. Розглянемо їх сутність докладніше.

Суб'єктивне право - це можливий сценарій поведінки учасника правовідносин. Воно виражається в можливості здійснення ним тих чи інших дій, а також в допустимості вимоги з його боку передбачених законом або договором активностей від інших суб'єктів комунікацій. Також до складу суб'єктивного права входить можливість учасника правовідносин звертатися за сторонньою захистом своїх інтересів - наприклад, в суд. Суб'єктивне право - це можливий сценарій поведінки учасника правовідносин

Що таке юридичний обов'язок? Під нею найчастіше розуміється необхідну поведінку учасника правовідносин, яке передбачає задоволення критеріям суб'єктивного права. Воно може проявлятися в необхідності здійснювати ті чи інші дії (за законом або за договором) або ж, навпаки, утримуватися від тих чи інших активностей, так як в противному випадку можуть бути порушені інтереси інших учасників комунікацій. Також юридичний обов'язок передбачає відповідальність суб'єкта за можливі правопорушення.

Що таке правовідносини?
У чому ж її особливості?
Що таке правовідносини?
Яка їхня специфіка?
Що таке юридичний обов'язок?