Реклама
Реклама
Реклама

Як економити на кондиціонері і не захворіти

Глобальне потепління змушує все більше сімей проводити літо, створюючи власний мікроклімат. Але як перенести спеку, і при цьому не розоритися?

Вибирайте енергоефективну модель

Для того, щоб успішно заощаджувати на кондиціонері, потрібно зробити перший крок ще під час його покупки. Віддавайте перевагу мають клас енергоефективності не менше А, ще краще - А +. Так, така модель обійдеться трохи дорожче, ніж клас В, проте різницю в ціні ви «відіб'єте» вже в перший рік, за рахунок більш низького споживання електроенергії. Економні побутові моделі споживають від 1 до 2 кВт. Все, що вище - прямий шлях до розорення.

Двухтарифні лічильник електроенергії

Вимикайте кондиціонер, коли він не потрібен

Дивна річ, багато хто чомусь впевнені, що для підтримки необхідної температури кондиціонер повинен працювати безперервно. Але ви ж не в лабораторії, де важливий кожен градус. Увімкніть його на годинку, охолодіть приміщення до потрібної температури, а потім вимкніть. Через 2-3 години, коли температура почне підніматися, знову увімкніть. Так, такий режим менш комфортний, ніж «включив і забув», зате ви зможете заощадити пристойну суму на електриці.

Не потрібно перетворювати літо в зиму

Ще одна поширена помилка - неправильно вибрана температура. Тут ситуація повністю аналогічна тій, яка згадувалася в статті про економію на опаленні. Оптимальною температурою вважається 23-24ºС. Кожен градус нижче цих значень збільшує споживання електроенергії кондиціонером на 5-8%.

Що робити, якщо розбився градусник в квартирі

Крім економії, «правильна» температура вбереже вас від так званої, літньої застуди. Уявіть, який шок отримує організм, який потрапив з вуличних + 36ºC в приміщення з + 18 ° C. Кілька разів туди-сюди, і ось ви вже лежите з температурою і соплями. Згідно з рекомендацією медиків, максимальна різниця зовнішньої та внутрішньої температури не повинна перевищувати 12 градусів.

Бережіть холод

Знову-таки, за аналогією з опаленням , Де запорукою економії є утеплення, тут теж важлива термоізоляція. Щільно закривайте двері і вікна, в сонячні дні опускайте жалюзі або штори, щоб уникнути перегріву приміщення. Це вбереже кондиціонер від роботи в режимі «охолодження вулиці» і заощадить його ресурс і ваші гроші.

провітрюйте будинок

Вранці, не поспішайте включати кондиціонер. Краще ширше відкрити вікна і впустити в приміщення свіже ранкове повітря. По-перше, це необхідно для вашого організму, по-друге, це безкоштовне охолодження, що дозволяють економити на роботі кондиціонера.

Регулярно очищення

Коли фільтр забивається пилом, ефективність роботи спліт-системи різко падає. Ви знижуєте градус за градусом, а жаданого холоду все одно немає. В результаті, кондиціонер споживає більше електроенергії, ніж зазвичай, а толку від цього ніякого. Тому, принаймні, раз на місяць, прочищати фільтри, це дасть відчутну економію.

Як самому почистити кондиціонер

Охолоджувати без фанатизму

Якщо ви перебуваєте весь день в одній кімнаті, зовсім нема чого охолоджувати весь будинок або квартиру. Закрийте двері, так ви швидше зможете створити собі необхідний мікроклімат і непогано заощадите.

Не поспішайте викидати вентилятор

Рада може здатися дивним, але в цьому є сенс. Якщо на вулиці не варто сильна спека, то цілком можна обійтися і вентилятором, споживання якого значно нижче, ніж у кондиціонера . До того ж, вентилятор може «підстрахувати» в разі гостей, коли кондиціонер не буде справлятися.

Забезпечте доступ повітря

Це стосується як внутрішнього, так і зовнішнього блоків. Ніщо не повинно загороджувати їх і заважати безперешкодному доступу повітря. Це значно підвищує витрати електроенергії і знижує ефективність роботи системи.

Але як перенести спеку, і при цьому не розоритися?