Реклама
Реклама
Реклама

Росіяни несуть гроші в банки, незважаючи на низьку прибутковість вкладів

  1. Антирекорд за вкладами
  2. альтернативні варіанти
  3. Консерватизм літніх і оптимізм молоді

Депозити, розміщені в російських банках, сьогодні виглядають малопривлекательно з точки зору прибутковості, але люди продовжують зберігати свої заощадження в кредитних організаціях. Росіяни здебільшого ігнорують альтернативні високо ризиковані інструменти, вибирають консерватизм.

Росіяни здебільшого ігнорують альтернативні високо ризиковані інструменти, вибирають консерватизм

Антирекорд за вкладами

Банківський аналітик Юлія Прошина зазначає, що на початку червня середня ставка вкладів топ-10 найбільших депозитних банків опустилася до 6,05%. Настільки низького рівня не спостерігалося за всю історію розрахунків цього показника Центробанком (з 2009 року). З грудня 2014 року середня ставка рублевих депозитів зменшилася в 2,5 рази (було 15,63%).

Незважаючи на низькі ставки, депозитний портфель банківської системи поступово зростає. На початку року загальний обсяг вкладів становив близько 26 трлн, а до липня збільшився до 27 трлн рублів. Коли прибутковість знижується, а накопичення збільшуються, це говорить про ощадний поведінці населення.

Причому ощадне поведінка віддає настороженістю. Вкладники намагаються залишати за собою право в будь-який момент розпоряджатися заощадженнями, вибирають можливість поповнювати, частково знімати кошти. У банку «Російський стандарт» приріст таких клієнтів в першому півріччі склав майже 80%. Людей не бентежить, що такі вклади відрізняються невисокими ставками. За можливість користуватися засобами протягом терміну зберігання депозиту доводиться розплачуватися зниженою прибутковістю. Банки таким способом хеджируют свої ризики .

Зараз проглядається наступна тенденція - людям важливіше мати накопичення під рукою, і вони готові заради цього жертвувати прибутковістю. Вкладники розуміють, що в будь-якому випадку серйозно примножити капітал не вийде, оскільки максимальні ставки по рублевих депозитах знаходяться в районі 8% річних.

альтернативні варіанти

За словами голови ради директорів ГК «Русмікрофінанс» Євгена Оболоніна, більш високий дохід можна отримати, якщо вибирати інші способи інвестування. Цікаво виглядають облігації і ПІФи, непогану додаткову прибутковість можна отримати завдяки індивідуальному інвестиційному рахунку, є й інші варіанти. Банкіри враховують це - майже всі кредитні організації намагаються розбавити класичні депозитні лінійки комбінованими ощадними продуктами. Пропонують вклади разом з інвестиційним страхуванням життя, довірче управління, ПІФи. Однак росіяни насторожено ставляться до малозрозумілим продуктам, попит на них поки що слабкий.

Консерватизм літніх і оптимізм молоді

Банкіри виділяють серед прихильників класичних вкладів великий прошарок людей похилого віку. За даними «Російського стандарту», ​​все більше клієнтів, яким вже виповнилося 50 років, вважають за краще тримати кошти на банківських депозитах.

У молоді інший підхід - вона більше націлена на витрачання коштів. За даними ВТБ, молоді люди в основному цікавляться кредитними продуктами, молодих вкладників у кредитній організації всього близько 3%.

Можливо, банки приділяють недостатньо уваги розробці нових маркетингових ходів по залученню молоді, та й інших вікових категорій теж. Єдиний сплеск креативу трапився під час світової футбольної першості після перемоги Росії над Іспанією. Надихнувшись сенсаційним результатом, банки запустили депозити з підвищеними ставками, пільгові умови більшість кредитних організацій запропонували на період до кінця мундіалю.