Реклама
Реклама
Реклама

Грамадзтва - Справу про вибух біля будівлі Вітебського КДБ розкрито? - Діалог

Розкрито кримінальну справу, заведену за фактом хуліганських дій з використанням саморобного вибухового пристрою біля адміністративної будівлі управління КДБ Білорусі по Вітебській області 11 листопада Розкрито кримінальну справу, заведену за фактом хуліганських дій з використанням саморобного вибухового пристрою біля адміністративної будівлі управління КДБ Білорусі по Вітебській області 11 листопада. Про це повідомили 20 лютого на спільному брифінгу начальник управління Слідчого комітету по Вітебській області Володимир Шалухін і начальник УВС Вітебського облвиконкому Ігор Євсєєв. У скоєнні злочину звинувачується жінка, раніше судима за пошкодження майна, хуліганство та крадіжки.

Вітебчанка 1970 народження, яка працює на одному з підприємств обласного центру, раніше притягувалася до кримінальної відповідальності (всі судимості погашені). Вчинення тих злочинів вона пояснювала недоліком адреналіну, зазначив Володимир Шалухін, підкресливши, що зараз на допитах з приводу вчинення хуліганського вибуху у будівлі управління КДБ у Вітебську звинувачена свідчити відмовилася, скориставшись правом, наданим статтею 27 Конституції РБ (Ніхто не повинен примушувати давати свідчення і поясненню проти самого себе, членів своєї сім'ї, близьких родичів. Докази, отримані з порушенням закону, не мають юридичної сили).

Торкаючись інших подробицях, начальник УСК РБ по Вітебській області повідомив, що жінка мала середню освіту, була незаміжня, проживала зі старою матір'ю (мати не знала про «діяльності» своєї дочки), захоплювалася чоловічими видами спорту і практикувала чоловічий стиль одягу, що ускладнило пошук винного. Визначити її причетність до резонансного злочину, крім широкого арсеналу, знайденого при обшуку за місцем проживання, допомогли докази, залишені обвинуваченої на місці злочину, в тому числі сліди і шматочок упаковки від лікарського засобу, призначеного для лікування сечокам'яної хвороби.

За словами В. Шалухіна, в ході огляду місця події було вилучено численні фрагменти металу, які є фрагментами банок з-під енергетичного напою, клейкої стрічки та інші речові докази, що дозволяють ідентифікувати особу, яка вчинила злочин. Проведені експертні дослідження та слідчі дії дозволили зробити висновок про статеву приналежність підозрюваного і наявності у неї або її близьких конкретного захворювання. В ході оцінки вилучених речових доказів був висунутий ряд версій. Крім того, були ретельно вивчені матеріали перевірок за всіма фактами хуліганських дій з використанням піротехнічних засобів у Вітебській області. В результаті проведеної роботи в полі зору слідчих потрапила жителька Вітебська 1970 року народження. В рамках розслідування кримінальної справи за місцем проживання останньої негайно був проведений обшук.

Слідчими УСК Білорусі по Вітебській області та оперативними співробітниками УВС Вітоблісполкома були виявлені і вилучені полуобщая зошит із записами від руки про вибухові речовини і їх співвідношенні, способах виготовлення вибухових сумішей і вклейка з газетних вирізок про різного роду вибухах, в тому числі про вибух біля адміністративної будівлі УКДБ Республіки Білорусь по Вітебській області; кілька аналогічних вилучених під час огляду місця події саморобних вибухових пристроїв, упакованих в банку з-під енергетичного напою і пива, близько ста петард, в тому числі розукомплектованих; пневматичний пістолет, полімерні банки; клейка стрічка; сипучі речовини різної етимології, в тому числі селітра, а також інші предмети, однорідні тим, що були вилучені в ході огляду місця події.

Перед проведенням першого допиту захисником була надана безкоштовна юридична консультація. «В ході проведення допиту обвинувачена від дачі показань відмовилася», - підкреслив Володимир Шалухін. Достатність наявних у справі доказів дозволила залучити вітебчанку в якості обвинуваченої у кримінальній справі за ч.3 ст.339 КК Республіки Білорусь. Відносно обвинуваченої обрано запобіжний захід у вигляді взяття під варту. Попереднє слідство у кримінальній справі триває, додатково заплановано ряд слідчих дій та оперативних заходів.

"Що" знайшли "в підвалі Коновалова, то перевезли до підвалу цій жінці. За логікою слідства щодо терактів, ця жінка повинна йти паровозом по справі Коновалова, але не встигла, таким чином, їй пообіцяють статтю за хуліганство і хорошу вихідну допомогу", - заявив UDF.BY колишній полковник спецслужб Володимир Бородач. Так експерт прокоментував інформацію про розкриття кримінальної справи щодо вибуху у будівлі Вітебського КДБ.

На думку експерта, "Для КДБ і МВС скоро не залишиться нерозкритих злочинів. Особливо тих, які кидають тінь на саму владу. КГБ шукав за останнім вітебському вибуху більш молодого і моторного людини, ніж ця жінка. Заарештовано не одна людина, допитані сотні свідків і підозрюваних. і ось, щоб заткнути всі версії і більше не повертатися до вибухів 2008 і 20011 років, знайшли ще одного козла відпущення - жінку. Уявіть, на який ризик йшов чоловік, готуючи вибух біля будівлі КДБ, аналогічний вибухів 2005 і 2006 років. Фактично , він переклад мул частково стрілки і відповідальність за злочини 2005-2006, 2008 і 20011 років на себе ".

"Цей вибух показував неспроможність слідства у справі Коновалова і Ковальова. У справі про теракт нас переконували, що це робота великого вундеркінда і любителя хімії Коновалова. Тут же спецслужби спростовують самі себе, стверджуючи, що вибухи у Вітебську, які приписані Коновалову (їх було близько дев'яти) може здійснити навіть проста жінка, причому зі зрушенням по фазі. Відчувається хватка нового голови КДБ Вакульчик. Але методи і доказова база залишилися колишніми. до речі, всі вже забули, що на слідчому експерименті Коновалов заперечував свою причетність до вибухів у Вітебську ", - говорить Володимир Бородач.

"Більш того, на відео, де Коновалов на слідчому експерименті виготовляє вибуховий пристрій, допущена фатальна помилка для фабрикантів всієї справи щодо вибуху в метро. Коновалов в фольгу загортає надчутливі ВВ ​​(вибухова речовина) і обжимає в кулаці. По-перше, від тертя воно вибухає. По-друге, там знаходиться електролампочка, але щоб вибух в результаті стався, вона повинна бути без скляної оболонки. чи витримає після такого обтиску в кулаці волосок лампочки? Ні. Так що все, що пов'язано з виготовленням бомб і участь м в терактах Коновалова і Ковальова, - це лажа тих, хто фабрикував ці справи. Але оскільки ті справи готували і фабрикували інші люди, то в розкритті нових беруть участь інші особи. Виходить, мимоволі одні спростовують "проколи" інших. Одні доводять, що вся життя Коновалова була пов'язана з хобі з хімії та виготовленням вибухівки, інші кажуть, що це може зробити будь-який пацієнт психіатричної лікарні. Адже за всіма вибухами ховається логіка. Вітебськ одне. За вибухом 2008 року остаточно інше, і тим більше нічого не пов'язує ці вибухи з терактом 2011 року ", - переконаний полковник у відставці.

"Вибух КДБ у Вітебську був аналогічний вибухів 2005 і 2006 років, і він поставив під сумнів розслідування по теракту і причетність до них Коновалова. Таким чином, надійшов наказ зверху розкрити останній вибух будь-яку ціну. Ось він і розкритий формально, і формулювання проста - хуліганство ... Але це не справа рук напівбожевільного, а більш тонка гра, на межі фолу, людей більш важливі речі. Як я говорив, Лукашенко натякають, що за злочини і теракти в 2008 і 2011 років його размажут, люди мають всю доказову базу. Лукашенко образили в Сочі, він робить ри ок на Захід, а йому нагадують про борги. Такі сценарії будуть розігруватися ще довго », - стверджує Володимир Бородач.

«Слідству вигідно, щоб жінка, підозрювана в теракті, мовчала, як це було з Коноваловим», - так колишній слідчий прокуратури і керівник правозахисного центру «Правова допомога населенню» Олег Волчек прокоментував заяву Слідчого комітету про розкриття кримінальної справи за фактом вибуху біля адміністративної будівлі управління КДБ по Вітебській області.

«Як слідчий, можу сказати, що офіційна версія виглядає неправдоподібно. Про це свідчить той факт, що у заарештованої немає освіти. Щоб виготовити вибухові пристрої, потрібно добре розбиратися в хімії і мати доступ до хімреактивів. На цьому тлі записи в зошитах про вибухові речовини і вирізки з газет виглядають примітивно. Можливо, що ця жінка, раніше судима за крадіжки, в черговий раз попалася на крадіжці. З огляду на цю обставину, її переконали взяти на себе відповідальність за вибух і мовчати », - зазначив юрист.

Олег Волчек звернув увагу на факт, що протягом минулого тижня до нього зверталися за допомогою жінки-інваліди, у яких в примусовому порядку хочуть взяти відбитки пальців: «Не виключено, що після арешту мешканки Вітебська почнеться загальнореспубліканська кампанія зі збору відбитків пальців вже у жінок . Але головною причиною мого недовіри до офіційної версії є той факт, що на прес-конференції Слідчого комітету з приводу цієї справи не було названо мотиви злочину. Все це ще раз доводить, що силові структури прагнуть підняти свій імідж і авторитет в очах Лукашенко і отримати чергові звання і нагороди, а не знайти істину », - сказав на закінчення правозахисник.

за матеріалами "Нашої Ниви" , UDF.by , "Хартії '97"

И витримає після такого обтиску в кулаці волосок лампочки?