Реклама
Реклама
Реклама

Полювання на хостели: в Києві перевіряють законність міні-готелів в багатоповерхівках

  1. АВТОР:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

19 січня 2016, 7:28 Переглядів: 19 січня 2016, 7:28 Переглядів:   Апартаменти

Апартаменти. За ліжко-місце в хостелі просять від 60 грн на добу. Фото: & nbsp; А. Мудрац / ТАСС.

У столиці почалося полювання на нелегальні міні-готелі, гуртожитки та хостели, розташовані в житлових багатоповерхових будинках: спільні рейди правоохоронних органів, податківців, СЕС і чиновників почнуть проводити вже на цьому тижні. Виявлені міні-готелі обіцяють або змушувати працювати за законом, або закривати, а їх організаторів - залучати до відповідальності.

ПОЗА ЗАКОНОМ. У Печерському районі, завдяки скаргам мешканців на шум, вже вдалося визначити більш десятка адрес таких закладів, з них і почнуть перевірку. "Такі хостели розташовані в квартирах житлових будинків без дозвільної документації, приміщення не переоформлені з житловою форми власності в нежитлову і не обладнані окремими входами, що порушує права та інтереси інших мешканців. Дані вже передані в поліцію", - розповів нам глава Печерської РДА Сергій Мартинчук , додаючи, що буде домагатися закриття незаконного бізнесу або ж повної його легалізації.

У Дарницькому районі картина не краща. "Ситуація критична. Скарг від мешканців десятки, а всі дані з зазначеними адресами відразу ж передаються в поліцію. Втім, раніше вони вже виїжджали до деяких порушників, але кардинально ситуація так і не змінилася, оскільки законодавство роботу подібних закладів не регулює", - говорить голова Дарницької РДА Геннадій Синцов.

В інших районах хостели теж є, але скарг менше. "Остання скарга на незаконну організацію хостела в квартирі була два місяці тому, ми її успішно дозволили (приїхала поліція, провела виховну роботу з власником). Скарги припинилися", - пояснює глава Оболонського району Олександр Цибульщак.

Бізнес на нелегальних хостелах в столиці процвітає: в мережі повно оголошень про здачу кімнат і койко-місць за низькими цінами. Ми подзвонили по одному з оголошень оренди койко-місць на Осокорках. "Це трикімнатна квартира, на 17 поверсі. Є жіноча і чоловіча кімнати, на 6 і 8 місць. Вартість ліжко-місця на добу - 60 грн, в тиждень - 275 грн", - розповів нам орендодавець Павло. Але на питання про легальність хостелу чітко так і не відповів - сказав, уточнить пізніше.

ЕКСПЕРТИ. За словами учасників ринку, законних хостелів в столиці - близько десятка. Ще близько 40 хостелів і 150 міні-готелів більш-менш відповідають законним вимогам. А ось пропозицій подобової оренди "апартаментів" і койко-місць в житлових квартирах - сотні! "Ті, хто займається здачею в оренду нічліжок, часто взагалі ніяк не реєструються, а умови проживання там не відповідають нормам. Але таких організаторів можуть лише штрафувати за нелегальну діяльність (штрафує за це податкова через не подану декларацію 195 грн. - Авт.). вирішити проблему потрібно на законодавчому рівні: розробити вимоги до організації такого бізнесу і дати час, щоб кожен зміг легалізувати свою діяльність ", - розповідає голова Асоціації готелів і ресторанів України Дмитро Заруба.

За його словами, процедура реєстрації хостелу обійдеться в суму до 10 тис. Грн, але повинні бути витримані вимоги до приміщення. Потрібно перевести приміщення в нежитловий фонд, але нюанс в тому, що переводити в нежитлові можна лише квартири на 1-2 поверсі. Плюс потрібно мати окремий вихід на випадок пожежі і отримати згоду сусідів.

Поліція перевіряє всіх

У поліції запевняють, що реагують на подібні випадки. "Якщо до нас надходять такі заяви зі скаргами, співробітники виїжджають на місце і перевіряють документи, на якій підставі вони працюють. Якщо є порушення, то готуються документи і дані передають в профільні органи, адже ми не маємо права самі закрити заклад", - пояснили у поліції. Депутати Київради теж стурбовані ситуацією з нелегальними хостеламі. "На найближчому засіданні комісії обговоримо цю проблему і варіанти її вирішення", - пояснив член комісії Київради з питань власності Дмитро Калініченко.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Полювання на хостели: в Києві перевіряють законність міні-готелів в багатоповерхівках". інші влада дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Кириченко Леся

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ