Реклама
Реклама
Реклама

Синдром стервозного особи: чому Крістен Стюарт і Вікторія Бекхем завжди сумні

Деякі люди завжди здаються сумними, сердитими або скривдженими при тому, що їй не довіряють негативних емоцій.

Вся справа у невідповідності міміки реально випробовуваним емоціям. видання Лента.ру дізналося, що пишуть психологи і соціологи про людей з "синдромом стервозного особи".

Поняття resting bitch face (або bitchy resting face), як і багато інших неологізми, народилося в інтернеті (про це заговорили в 2013 році після публікації кліпу на YouTube). Словосполучення описує вираз обличчя, яке не відповідає душевному стану: насуплені брови, стиснуті губи і загальне враження агресивності, похмурості або печалі, хоча людина при цьому спокійний або навіть радісний.

Такі люди вічно чують від доброзичливців один і той же питання: "У тебе щось сталося?", І отримують один і той же зводить з розуму рада: "Не сумуй!".

Автори численних матеріалів про "синдром стервозного особи" вважають, що однією з перших власниць resting bitch face була Мона Ліза.

Цим синдромом страждають багато сучасних знаменитості і громадські діячі.

Уособленням проблеми вважається голлівудська актриса Крістен Стюарт, яка виконала головну роль в кіносазі про вампірів "Сутінки": її позбавлене експресивності особа не раз викликало іронічні зауваження, жарти і навіть удостоїлося стати мемом.

Вікторія Бекхем прославилася тим, хто вкрай рідко посміхається. У численних інтерв'ю вона сто разів пояснювала, що у неї все добре - просто така міміка.

Незважаючи на слово bitch ( "стерва"), термін є гендерно нейтральною, тобто чоловіки також схильні до RBF-синдрому. Дехто з дослідників цього феномену пробував запропонувати чоловічий аналог терміна, але варіанти, включаючи найбільш відомий - asshole face ( "особа-зад"), не набули поширення.

Дійсно, не всім пощастило мати міміку Джима Керрі. Здавалося б, що з того? Однак вроджена нездатність відобразити відчувають почуття на обличчі порушує процес комунікації з оточуючими, веде до нерозуміння і навіть кар'єрним невдач, вважають дослідники.

Присвячений бізнесу журнал NJBIZ опублікував статтю про те, як "синдром злого особи" здатний зіпсувати враження про людину на діловій зустрічі, що особливо стосується представниць прекрасної статі.

"Коли чоловіки виглядають агресивними, їх схильні сприймати як авторитарних і амбітних. Але якщо таке ж враження справляє жінка, їй приписують стервозність, а зовсім не цілеспрямованість і впевненість у собі", - відзначає автор матеріалу Мег Фрай.

The New York Times в свою чергу повідомляє, що "синдром злого особи" особливо помітний на людях зрілого віку, оскільки з роками куточки губ трохи опускаються, носогубні складки поглиблюються, а надають непривітне вираз обличчя зморшки на переніссі стають дедалі помітнішою.

Видання New Scientist публікує результати дослідження, що довело, що люди схильні судити про характер співрозмовника за його зовнішності і, зокрема, виразу обличчя. Більш того: вчені з'ясували, що володарів доброзичливою фізіономії рідше підозрюють в злочинних схильностях. Ми всі в цілому схильні більше довіряти тим, хто виглядає радісним.

Сьогодні RBF-синдром - не тільки предмет жартів, але і проблема для обговорення в тематичних групах на Facebook. Пластичні хірурги отримують все більше запитів на рішення цієї проблеми косметичними засобами. Їм є, що запропонувати тим, хто налаштований рішуче: мімічні зморшки на переніссі і лобі можна розгладити ін'єкціями ботокса і з його ж допомогою підняти опущені куточки губ; ну а носогубні складки заповнюють філлерамі на основі гіалуронової кислоти.

Топ-модель Тайра Бенкс, яку теж зараховують до страждаючих "синдромом злого особи", порадила товаришам по нещастю "навчитися посміхатися очима". Адже, як справедливо зауважила манекенниця, неможливо постійно контролювати міміку заради більш привітного виду.

І все-таки в "синдромі злого особи" є деякі плюси, встановлені його дослідниками:

- До чоловіків з RBF рідко підходять на вулиці маргінальні персонажі з проханням дати закурити, зателефонувати по мобільному або підкинути дрібниці на метро. "Якщо направити енергію RBF в правильне русло, натовпи людей на вулиці будуть лунати перед вами, як хвилі Червоного моря перед Мойсеєм", - підбадьорює психолог Танья Тарр.

- RBF-жінки навряд чи зіткнуться з нав'язливими пропозиціями познайомитися в барі або на вулиці. "Синдром стервозного особи" діє на розв'язних представників протилежної статі значно ефективніше, ніж обручку на пальці (останнє адже легко і не помітити).

- Нарешті (і це очевидно), з володарів "синдрому стервозного особи" виходять хороші гравці в покер.

Як повідомляв "Обозреватель", психологи визначили , Чому посмішка у відповідь є "поганим знаком".

Як повідомляв Обозреватель,   психологи визначили   , Чому посмішка у відповідь є поганим знаком

Підпишись на Telegram-канал і подивися, що буде далі!

Такі люди вічно чують від доброзичливців один і той же питання: "У тебе щось сталося?
Здавалося б, що з того?