Реклама
Реклама
Реклама

Комунальні послуги: поняття, види та оплата. Технічне обслуговування будинків та прибудинкової території.

  1. Нарахування та оплата комунальних послуг
  2. Технічне обслуговування будинків та прибудинкової території
  3. Законодавчі зміни в сфері ЖКГ
  4. Популярні статті

Складно собі уявити будь-яка цивілізована суспільство без забезпечення державою комфортного його існування. Саме таким гарантованим мінімумом зручностей є житлово-комунальні послуги.

У найбільш загальному вигляді комунальні послуги можна визначити як комплекс взаємин між сторонами, одна з яких пропонує, а друга - отримує сукупність видів діяльності, що забезпечує комфортне існування представників житлового фонду.

В даний час житлове законодавство відносить до комунальних наступні види послуг:

1. Холодне водопостачання - безперебійне забезпечення користувачів якісною питною водою за допомогою мережі комунікацій, проведених в приміщення, або водозабірної колонки.

2. Гаряче водопостачання - безперебійне забезпечення користувачів гарячою водою за допомогою мережі комунікацій, проведених в приміщення.

3. Водовідведення - скидання будь-яких побутових стоків за допомогою мережі комунікацій.

4. Електропостачання - безперебійне забезпечення користувачів електричною енергією по мережі, проведеної в приміщення.

5. Газопостачання - безперебійне забезпечення користувачів газом за допомогою мережі комунікацій або продаж газу в балонах.

6. Опалення - штучний обігрів приміщень за допомогою мережі комунікацій з метою підтримки необхідного рівня температури.

Нарахування та оплата комунальних послуг

Розрахунковий період для оплати комунальних послуг згідно із законодавством, дорівнює одному календарному місяцю. Виходячи з частини 1 статті 157 Житлового Кодексу Російської Федерації, розмір платежів визначається тарифами ресурсоснабжающих організацій, які затверджуються органами державної влади суб'єктів Російської Федерації в порядку, встановленому федеральним законом.

При наявності в житлових приміщеннях лічильників розмір щомісячних платежів встановлюється виходячи із знятих за ним даних.

Оплата комунальних послуг здійснюється не пізніше 10-го числа місяця, наступного за місяцем, за який ця оплата здійснюється, якщо інше не встановлено договором.

По частині оплати комунальних послуг користувачу надається вибір: платити можна відразу, частинами, або здійснювати попередню оплату на кілька місяців вперед. Зробити це можна на звичній для всіх поштою або через Інтернет. Важливо пам'ятати, що в останньому випадку ніяких документальних підтверджень виробленої операції у Вас на руках не залишається, що може привести до виникнення певних проблем. Однак цю уявну складність легко усунути - досить отримати виписку банку, з рахунку якого відбулося списання коштів.

Технічне обслуговування будинків та прибудинкової території

Щомісяця кожен представник житлового фонду дістає зі своєї поштової скриньки квитанцію на квартплату, смутно при цьому уявляючи, за що ж саме він заплатить. Напевно Ви замислювалися про те, що означає рядок «утримання будинку» і коли буде довгоочікуваний «капітальний ремонт», в рахунок якого ви справно відраховуєте кошти? Але про все по порядку.

В даний час всі власники квартир повинні мати на руках договір технічного обслуговування, укладений з тією чи іншою фірмою, що спеціалізується на наданні даного виду послуг. Згідно з угодою, яка обслуговує компанія повинна здійснювати наступні види технічного обслуговування:

1. Забезпечити безперебійну поставку всіх перерахованих вище видів комунальних послуг.

2. Проводити будь-які види технічного обслуговування квартир.

Сюди входить зміст і настройка інженерного обладнання, що знаходиться на території квартири, ремонт електропроводки, усунення засмічень стояків і системи внутрішньобудинкової каналізації, ліквідація наслідків протікання, що сталися з вини обслуговуючої компанії.

3. Забезпечувати нормальне функціонування і технічне обслуговування всіх систем будинку.

Йдеться про всі інженерних системах і устаткуванні: ліфтах, вентиляції, системах опалення та водопостачання, внутрішньобудинкових електричних мережах.

4. Проводити будь-які види поточного і капітального ремонту в будинках відповідно до встановленого плану.

5. Забезпечувати своєчасний вивіз сміття і обслуговування сміттєпроводу.

6. Проводити підготовку будинку до експлуатації в осінньо-зимовий період.

Відзначимо, що обслуговує підприємство саме виробляє нарахування і перерахунок плати за надані послуги, з огляду на при цьому пільги з оплати житлово-комунальних послуг.

Прибирання прибудинкової території також є одним з видів технічного обслуговування, що здійснюється керуючою компанією. Так само як прибирання сміття у дворах житлового будинку, скіс трави, обрізка кущів, а так само косметичний ремонт урн та лавок, якщо такі є.

В обов'язки керуючої компанії входить здійснення дрібного ремонту в разі поломки вхідних дверей і ступенів в місцях загального користування, заміна розбитих стекол та латочний ремонт покрівлі. У під'їздах повинна проводитися регулярне вологе і сухе прибирання, а підвали необхідно своєчасно обробляти від комах і гризунів.

Однак найчастіше керуючі компанії недобросовісно виконують свої обов'язки, а в інших випадках мешканці і зовсім не отримують навіть стандартного пакету послуг і не мають на руках договору на технічне обслуговування, в якому зазвичай прописуються всі види обов'язків. Корисно знати, що контроль якості діяльності обслуговуючих організацій з боку мешканців проводиться за допомогою підписання акту виконаних робіт строго після їх здійснення.

Законодавчі зміни в сфері ЖКГ

У сфері житлового законодавства однієї з актуальних тем було і залишається періодична зміна індексів, що визначають формування тарифів на комунальні послуги. Однак Федеральний Закон від 28 грудня 2013 року «Про внесення змін до Житлового кодексу Російської Федерації і в окремі законодавчі акти Російської Федерації» дає громадянам надію на те, що непомірне зростання цін на послуги в сфері ЖКГ буде, нарешті, обмежений. В рамках даного закону, починаючи з 2014 року, в Житловому кодексі закріплені, так звані «граничні максимальні індекси», які уряд затвердив для кожного регіону окремо. Після його вступу в силу з 1 липня місцева влада не зможе завищувати тарифи більш ніж в 1,5 рази від граничного індексу. Якщо вірити депутатам, то за умови, що раніше Ви платили 100 рублів, при прийнятому індексі рівному 5% більше 105 рублів в нинішньому році Ви не заплатите.

Тарифи на поточний ремонт і технічне обслуговування як і раніше будуть залежати від домовленості з компанією, що управляє і ніякого жорсткого контролю з боку держави надаватися не буде. Тобто, якщо Вас не влаштовують ціни - доведеться керуючого міняти.

Новий закон посилить ще й боротьбу з боржниками - пені виростуть приблизно в два рази. Квартиру з приписаним до неї боргом не можна буде продати і оформити під неї кредит.

Тим же, хто справно платить за рахунками, уряд пропонує знижки. Для їх отримання необхідно на початку місяця авансом сплатити ще не отримані послуги - і знижка повинна бути зроблена. Однак судити про те, чи спрацює ця система на практиці ще рано - результат покаже тільки час.

Автор: Діна Васильєва.
Дата публікації 21.05.2014
Передрук без згоди редакції заборонено.

Популярні статті

Складно собі уявити будь-яка цивілізована суспільство без забезпечення державою комфортного його існування

Пастки для покупців. Як не набрати зайвої

Магазини та супермаркети виходять на новий рівень торгівлі, стаючи своєрідними мишоловками і лабіринтами з грамотно розставленими капканами. У магазинах застосовується цілий набір прийомів, ведучись на які споживачі здійснюють багато спонтанних і непотрібних покупок.

Гарантійний термін - термін придатності - термін служби

Нерідко споживачеві доводиться стикатися з такими поняттями, як гарантійний термін, термін служби і термін придатності, кожен з яких має своє особливе значення. Багато покупців часто плутаються і не бачать різниці між цими категоріями, але ж період часу, відведений для кожного з термінів, і інші характеристики можуть різнитися.

Всесвітній день прав споживача

У Росії свято отримало свою вагу лише в 1992 році, коли 7 лютого був прийнятий Федеральний Закон № 2300-1 «Про захист прав споживачів». Як же проходить цей цікавий свято? Кого поздоровляти і як святкувати?

Що таке технічно складний товар?

Покупець доводиться іноді чути відмовку продавця при обміні товару: товар не є технічно складним і обміну не підлягає. Треба розібратися в цьому питанні, щоб аргументовано заперечити продавцю.

Напевно Ви замислювалися про те, що означає рядок «утримання будинку» і коли буде довгоочікуваний «капітальний ремонт», в рахунок якого ви справно відраховуєте кошти?
Як же проходить цей цікавий свято?
Кого поздоровляти і як святкувати?
Що таке технічно складний товар?