Реклама
Реклама
Реклама

З платним в'їздом до Москви щось пішло не так

  1. В'їзд до вашого міста все ще безкоштовний? Тоді ми йдемо до вас
  2. Як це працює?
  3. Навіщо це потрібно?
  4. московські особливості
  5. Рішення було прийнято заздалегідь?
  6. Що ж сталося?
  7. Подайте бідному девелоперу
  8. Ціна порятунку

Затишшя після прийняття Держдумою в першому читанні нової редакції закону «Про організацію дорожнього руху», який передбачає введення платного в'їзду в окремі частини міст, схоже, близьке до завершення. Більш того, жителів цих самих міст, вже налаштувалися на швидкий платний в'їзд, може чекати несподіваний сюрприз.

як повідомляє «Інтерфакс», з посиланням на голову комітету Держдуми по транспорту і будівництва Євгенія Москвичова, резонансний законопроект прив'яжуть виключно до історичних центрів міст. «Плату можна буде вводити, тільки якщо існує обмеження руху в історичних місцях», - пояснив Євген Москвичов. За повідомленням депутата, відповідні поправки вже розроблені спеціальною робочою групою і внесено до другого читання, а сам законопроект може бути прийнятий у весняну сесію.

В'їзд до вашого міста все ще безкоштовний? Тоді ми йдемо до вас

Нагадаємо, що 16 квітня 2016 року уряд в Держдуму був внесений проект закону, що дозволяє місцевій владі введення безальтернативного платного в'їзду в певні райони населених пунктів. Відповідно до проекту, також передбачається встановлення вільних тарифів за рух по ділянках автомобільних доріг або заборона руху по ним. У грудні 2016 року законопроект був прийнятий Держдумою в першому читанні.

Як і слід було очікувати, прийняття законопроекту викликало широкий громадський резонанс, в першу чергу в Москві, а також ряді інших великих міст, де платний в'їзд зі зрозумілих причин може бути введений в першу чергу.

Столична влада була вимушена виступити із заявою про те, що введення платного в'їзду ні в межі міста, ні в його окремі зони на даному етапі не входить в їх плани. Однак, ці заяви мало ким були прийняті до уваги, враховуючи, що міські чиновники точно так же переконували москвичів в тому, що платна парковка не вийде за межі Бульварного і Садового кілець.

Навпаки, прийняття законопроекту змусило експертів і жителів міст заговорити про платний в'їзд в центральні райони міст, а то і повністю в міста, як про вирішене питання. На користь цього свідчив і сам формат обраної московською владою транспортної політики. Останній передбачає вирішення існуючих транспортних проблем не через розбудову вулично-дорожньої мережі, а через примусове скорочення дорожнього трафіку.

Як це працює?

Російська столиця - далеко не єдине місто, задуманий про введення платного в'їзду, як способу обмеження транспортного потоку. Найбільш відомі міста, де вже давно використовується платний в'їзд до центральної частини, це: Лондон, Сінгапур, Сан-Франциско, Мілан, Стокгольм, Рига та ін.

Найбільш відомі міста, де вже давно використовується платний в'їзд до центральної частини, це: Лондон, Сінгапур, Сан-Франциско, Мілан, Стокгольм, Рига та ін

Вулична розмітка і знак з червоним кружком з білою літерою С всередині на Олд стріт попереджає водіїв про плату за в'їзд
© wikimedia.org

У всіх з них, схематично, реалізація платного в'їзду в окремо взяті зони здійснюється в три основних етапи:

- фіксацію факту і часу в'їзду автомобіля в платну зону (за допомогою відеокамер або GPS-трекінгу);

- стягування плати з автовласника (переважно, за допомогою мобільних додатків);

- виставлення і стягування штрафів за несплату в'їзду.

Навіщо це потрібно?

Введення платного в'їзду в певні райони міста - один з найбільш неоднозначних методів боротьби з надмірною трафіком, причому не тільки на думку страждають від цього автомобілістів, а й цілого ряду експертів.

Прихильники методу обґрунтовують його необхідністю зниження завантаження вулично-дорожньої мережі центру і поліпшенням екологічної обстановки. А зібрані за в'їзд кошти можуть бути спрямовані на міські потреби.

Тим часом, як показує практика застосування цього методу, в більшості випадків введення платного в'їзду ніяк не відбилося на транспортній ситуації, більш того, ряд міст був змушений відмовитися від цієї ідеї через викликаного нею зростання соціальної напруженості.

московські особливості

У московській ситуації, цей метод може використовуватися не тільки і не стільки для недопуску автомобілів в центральну частину, скільки для відсікання зовнішнього автомобільного потоку. Справа в тому, що структура трудових ресурсів Москви значно відрізняється від лондонської або стокгольмської. Щодня в російську столицю на роботу на своїх авто прибуває до 2 мільйонів чоловік з Підмосков'я та сусідніх областей. Це явище називається «маятникової» міграцією і обумовлено нерівномірним розподілом робочих місць в московському регіоні. Більшість з них зосереджена в Москві і часто в її центральній частині. «Маятникова» міграція характерна і для багатьох інших мегаполісів світу, але масштаби її не можна порівняти з московськими. Також, на відміну від цілого ряду великих міст світу, Москва і Підмосков'ї не можуть похвалитися наявністю ефективного приміського залізничного сполучення, що є хорошою альтернативою автомобільним поїздкам.

Також, на відміну від цілого ряду великих міст світу, Москва і Підмосков'ї не можуть похвалитися наявністю ефективного приміського залізничного сполучення, що є хорошою альтернативою автомобільним поїздкам

Таким чином, введення платного в'їзду в Москву перетворюється на дилему вже на стадії обговорення. З одного боку, це дозволяє міській владі не витрачати час і величезні гроші на доведення міської вулично-дорожньої мережі до європейських або американських стандартів, з іншого - підвищує ризик аварій на перевантаженому громадському транспорті і провокує соціальну напруженість, причому не тільки в Москві, але і за її межами.

Рішення було прийнято заздалегідь?

І все ж, не можна виключати, що влада Москви все-таки схилялися до того, що платний в'їзд в місто, нехай і поетапно, але буде введений.

Про це можна було судити по ряду непрямих ознак.

Згідно зі світовою практикою, запровадження платного в'їзду передує перехід на дозвільний паркувальний режим. Пояснимо, що паркувальні режими бувають двох видів: обмежувальний і дозвільний. У першому випадку, стоянка автомобіля дозволена всюди, де вона не заборонена Правилами дорожнього руху. У другому - парковка заборонена скрізь, крім незначної кількості спеціально відведених місць.

В останній рік влада Москви повсюдно скорочували місця дозволеної парковки за допомогою знаків «зупинка заборонена» навіть там, де припарковані автомобілі не могли заважати руху по визначенню. Тож не дивно, що багато експертів побачили в цьому ознаки формування дозвільного паркувального режиму.

Другий важливий момент пов'язаний з тим, що влада міста вкрай неохоче займаються розвитком вулично-торожной мережі, концентруючи увагу і кошти на розв'язках на МКАД і вильотну магістралях. Це також може свідчити про те, що питання забезпечення нормальних умов для пересування по місту значної кількості приватного автотранспорту і міжрайонних переміщень владою не розглядається. Тобто, грубо кажучи, транспортна мережа навмисне зберігається в стані вкрай незручному для переміщень дім-робота.

Відмова від масового будівництва перехоплюючих парковок є непрозорим натяком на небажаність перебування в місті тих, хто їздить у Москву на роботу з Підмосков'я та інших регіонів.

Що ж сталося?

На цьому тлі заяви депутатів про те, що організація платного в'їзду, можливо, буде дозволена тільки для «історичних місць», викликає масу питань. Невже, в начавшем набирати швидкість проекті, хтось несподівано вирішив натиснути на гальма?

як повідомляє «Комерсант» з посиланням на першого заступника голови думського комітету з транспорту Віталія Єфімова, депутатами пропонується наступна правова конструкція: застосовувати платний в'їзд і інші обмеження можна буде тільки в разі, якщо місто або його частина офіційно визнані «історичним поселенням».

Відповідно до закону «Про об'єкти культурної спадщини народів РФ», до переліку історичних поселень федерального і регіонального значення можуть бути включені населений пункт або його частина, в межах якого розташований об'єкт культурної спадщини.

Москва, не дивлячись на наявність на її території величезного числа об'єктів культурної спадщини, подібним статусом не володіє. Більш того, особливим бажанням знайти його столична влада не горять.

Пояснення цьому досить просте: цей статус автоматично стає серйозним обмеженням на будь-яку будівельну діяльність на території всього населеного пункту. При цьому, обмеження стосуються не тільки зведення будівель, але і зміни видових і ландшафтних параметрів.

Таким чином, введення платного в'їзду, відповідно до нових поправок, входить в пряме протиріччя з масовою забудовою на території населеного пункту.

Подайте бідному девелоперу

З цього моменту починається найцікавіше. До останнього часу, основне житлове будівництво в столиці здійснювалося за межами МКАД і в Новій Москві. Це не викликало особливих протиріч між введенням платного в'їзду та масовою забудовою, без якої найбільшим девелоперським компаніям сьогодні, в умовах санкцій просто не вижити. Однак, райони новобудов, розташовані за МКАД далеко від основної Москви розпродаються сьогодні досить погано. Зведені в чистому полі, відірвані від інфраструктури і комунікацій мікрорайони, представляють всі менший інтерес для людей, готових платити свої кревні і іпотечні за «московське», а не якесь житло. І це стає все більшою проблемою для компаній-забудовників, багато з яких обтяжені іноземними кредитами, що стали руйнівними після падіння рубля в 2014 році. Рефінансувати їх, або якимось чином поліпшити кредитні умови не представляється можливим через накладених на Росію і деяких росіян санкцій.

Боязкі надії на те, що з приходом Трампа санкції будуть скасовані і західний ринок фінансування знову відкриється для російського бізнесу, розтанули як дим.

Однак, вихід із ситуації все-таки був знайдений. Справжнім дивом і порятунком в цій ситуації виявилося «несподівано» виникло рішення глобальної реновації територій всередині МКАД, на яких сьогодні розташовуються квартали п'яти і дев'ятиповерхівок.

В рамках даної статті ми утримаємося від коментування цієї ідеї, зупинившись лише на те, що вона має всі шанси виявитися тією самою паличкою-виручалочкою, яка чарівним чином витягне цілий ряд девелоперів, як московського, так і федерального масштабу, з тієї «ями», в якій вони опинилися.

Ціна порятунку

Чудес в реальному житті не буває і за все в ній доводиться платити свою ціну. Масштабна забудова районів п'яти і дев'ятиповерхівок, при тому, що вони у великій кількості зустрічаються і в досить «смачних» районах в безпосередній близькості від ТТК і навіть історичного центру, істотно змінюють загальну ситуацію в місті.

На місце зносяться хрущовок в центральних районах прийдуть явно не замилити очі «панельки» П-44Т, якими переповнені незліченні московські «спальники». Швидше за все, тут буде зводитися щось куди більш сучасне і розраховане на заможного покупця. В іншому випадку, девелоперам буде проблематично відбити витрати, понесені на розселення та будівництво, чого вони (і не тільки вони) дозволити собі вже не можуть. Нагадаємо, що з економічної точки зору, будівництво нового житла на місці будинку, що зноситься старого, є досить ризикованим бізнес-проектом.

Щоб новобудови купувалися і купувалися за відповідною ціною, що будуються райони повинні мати гарну доступністю і гідною інфраструктурою. В умовах платного в'їзду, що в межі Садового, що ТТК, або навіть МКАД, забезпечити це буде вельми проблематично. Виникає в цьому випадку «пробковий пояс» буде формуватися від кордонів платній зони, накриваючи собою нові райони і роблячи їх практично непроїжджими.

У зв'язку з цим, десь нагорі швидше за все виникло розуміння, що введення платного в'їзду буде здатне вихолостити весь ефект від реалізації грандіозного проекту. Можливо, саме це і лягло в основу рішення відмовитися від введення платного в'їзду хоча б на найближчу перспективу. Це дозволить не створювати проблем нової житлово-будівельній програмі, важливість якої незрівнянно вище експериментів з платним в'їздом, ні в одному з міст не призвів до однозначно позитивних результатів.

Дане припущення є лише однією з версій, що пояснюють внесення поправок до закону «Про організацію дорожнього руху».

В'їзд до вашого міста все ще безкоштовний?
Навіщо це потрібно?
Що ж сталося?
В'їзд до вашого міста все ще безкоштовний?
Як це працює?
Навіщо це потрібно?
Рішення було прийнято заздалегідь?
Що ж сталося?
Невже, в начавшем набирати швидкість проекті, хтось несподівано вирішив натиснути на гальма?