Реклама
Реклама
Реклама

Глухі стіни «Голлівуду»

Жителі двох будинків біля станції метро «Піонерська» вимагають зупинити будівництво ТРЦ «Голлівуд». Нова будівля виросте стіною перед їхніми вікнами, бояться городяни. Жителі двох будинків біля станції метро «Піонерська» вимагають зупинити будівництво ТРЦ «Голлівуд»

Архів / Антон Ваганов / ДП

Забудова «проклятого» пустиря за станцією метро «Піонерська» знову на межі заморозки. Схопитися з девелопером в суді готові 33 мешканців будинків по Богатирському проспекті. Після відкриття «Голлівуду» їх вікна упрутся в глухий фасад з вентиляційними шахтами, переживають городяни. Ласий ділянку пустує вже близько 30 років. Плани всіх попередніх забудовників так і не були реалізовані.

Ділянка в 3 га під недобудованим і знесеним кінотеатром «Русь» уже оточений будівельним парканом. Роботи поки не ведуться, але документація для нього готова. Компанія «ТРЦ Голлівуд» має намір реалізувати один з наймасштабніших проектів найближчих років по будівництву торгових площ. Поруч з метро повинен вирости 4-поверховий комплекс з садом на даху і паркуванням на 650 машин. Площа будівлі - майже 115 тисяч кв. м. Це більше «Стокманн» на площі Повстання і ледь не дотягує до «Мега Парнасу».

Жителів навколишніх будинків такі рекорди не радують. 31 травня вони звернулися до Куйбишевського районного суду з позовом до служби Госстройнадзора і вимогою зупинити проект. Найактивніше протестують власники квартир на перших поверхах будинку 3/1 по Богатирському проспекті. Після зведення «Голлівуду» в 10 метрах від їх вікон виросте глуха стіна.

Це ще не все. На задньому фасаді торгових центрів, як правило, встановлюють вентиляційні шахти, зони збору сміття і завантаження товару. Тобто під вікнами потягнеться цілодобовий струмочок з вантажних машин і обслуговуючого персоналу, побоюються жителі.

«Ми проаналізували представлений проект. Вимоги законодавства порушені по всіх позиціях, - каже Олександр Хазов, старший партнер адвокатського бюро «Хазов, Кашкін і партнери». Воно являє в суді інтереси жителів.

Будівництво закриє світло і порушить інсоляцію частини квартир в будинку, йдеться в позові. Тоді як за діючими нормами СанПіН торгові центри повинна оточувати санітарно-захисна зона радіусом 50 метрів.

До дотримання норм озеленення у юристів теж виникли питання. Згідно із законом компанія зобов'язана виділити під газони і дерева 15% ділянки - 4,3 тисячі кв. м. Але ніякого скверу не буде - велика частина зелені розміщена на покрівлі, що не передбачено чинними Правилами землекористування і забудови, вважають адвокати. «Проект дуже амбітний», - говорить Олександр Хазов.

За даними бази «Спарк», 49% часткою «ТРЦ Голлівуд» належать співвласникам ІК «Евроинвест» Юрію Васильєву і Андрію Березину, ще 25% - топ-менеджерам БФА Банку Олександру Селищевої і Руслану Матюхіну. Решта 26% - співвласнику Північно-Західного рибопромислового консорціуму Дмитру Озерське.

Інвестори «Голлівуду» позов жителів поки не бачили і здивувалися претензіями. «Дозвіл на будівництво було отримано у відповідності з усіма будівельними нормами, з урахуванням інсоляції сусідніх будівель», - розповів співвласник компанії Олександр Селищев. За його словами, в'їзд обслуговуючого транспорту запроектований з боку проспектів Випробувачів і Богатирського і спокою проживання жителів нічого не загрожує.

Розгляд з жителями - не єдиний суперечка через реалізацію проекту. У лютому цього року позов до ТРЦ «Голлівуд» подала фірма «Епсілон», пов'язана з попереднім власником землі - Стройкорпорація «Еліс». Вона вимагає визнати недійсним продаж ділянки і повернути його в свою власність.

Стройкорпорація розлучилася з наділом в листопаді минулого року, в розпал корпоративного конфлікту. Її засновники - Андрій Бриндіков і Вадим Штерцер ділили майно під акомпанемент судів і кримінальних справ . В результаті новим власникам вдалося провести операцію надзвичайно вигідним чином - за 3 га компанія отримала менше 400 млн рублів при ринковій вартості землі в 1,5 млрд, раніше заявляв «Фонтанці» представник «Еліс» .

У березні, за клопотанням «Епсілон», суд наклав арешт на ділянку і заборонив Росреестр фіксувати будь-які угоди з ним. Втім, в ТРЦ «Голлівуд» стверджують, що на будівництві це не відбивається. «Ми реалізуємо проект відповідно до запланованих темпами. За графіком виходимо на майданчик у вересні, після коригування документації », - розповів Олександр Селищев. Введення будівлі намічений на кінець 2018 року.

Вимоги Стройкорпорація «Еліс» Олександр Селищев також назвав безпідставними. «Ділянка була придбана за 500 млн рублів, і це його ринкова ціна. Ми провели дві оцінки », - говорить він.

Ділянка поруч зі станцією метро «Піонерська» не назвати щасливим. Уже 30 років інвестори і держструктури виношують плани по його освоєнню, а земля так і залишається пустирем і будмайданчиком. У 1990-і на ньому почали будувати кінотеатр «Русь», але так і не довели роботи до кінця. А потім і зовсім передали будівлю для проведення служб церкви євангельських християн «Місія блага вість».

Пастор церкви і бізнесмен Дмитро Шатров за сумісництвом очолював ТОВ «Фінансова група« Новий світ ». Разом з партнерами - власниками компанії «Балтійська будівельна група» Олексієм Махарадзе і Олександром Лінючева, а також засновником ЗАТ «Балтійська комерція» Борисом Прахіним - вони мали намір звести на місці кінотеатру торговий центр.

Інвестори переселили прихід в колишній кінотеатр «Колізей» на Невському проспекті, 100. Але на цьому все і закінчилося - трапився корпоративний конфлікт .

Через 7 років історія пішла по другому колу - в 2011-му земля перейшла до компанії «Еліс». Але все, що вдалося девелоперу, - знести майже готовий кінотеатр. А далі - знову корпоративний конфлікт і продаж ділянки.

При цьому за десяток останніх років ситуація у «Піонерській» в корені змінилася. Тепер жителі чи скаржаться на брак торгових площ. Навпаки станції метро працює ТРЦ «Сіті-молл» порівнянної площею 100 тисяч кв. м. Відразу за ним - відкрився торговий об'єкт поменше - «Капітолій» (40 тис. кв. м), а на проспекті Випробувачів діє триповерховий «Купецький двір» площею 9 тисяч кв. м.

Антоніна Асанова, «Фонтанка.ру»