Реклама
Реклама
Реклама

Весняний призов: погасив судимість - йди служити!

Сьогодні в Росії починається весняний призов. Особливість цієї кампанії - число призовників виростає удвічі. Пов'язано це з переходом на однорічний термін служби. Військкомати відрапортували про готовність представити таку кількість новобранців. Як з'ясувалося, для кількості згодяться і хлопці з погашеною судимістю. Сьогодні в Росії починається весняний призов

Весняний призов: погасив судимість - йди служити!

Замначальника Генштабу ВС РФ генерал-полковник Василь Смирнов напередодні повідомив журналістам, що в ході весняної кампанії 2009 року в армію буде призвано 305 тисяч чоловік, це більше ніж в два рази перевищує показник весни минулого року. Смирнов запевнив, що планове завдання буде виконано. За його словами, поступове збільшення числа призовників закономірно, так як тепер термін служби обмежується одним роком.

Звичайно, подвійне збільшення поступовим назвати важко. Але не може не радувати той факт, що представник Генштабу спростував чутки про те, що скоро в армію знову будуть забирати на два роки. Служити доведеться один рік і ніяк не більше, запевнив журналістів Смирнов.

Де ж взяти таку кількість новобранців? У регіонах пішли найпростішим шляхом: закликати всіх, кого тільки можливо. Варто відзначити, що хворими і до цього не гребували, тепер мабуть, справа буде обстоять і того гірше.

Читайте також: Альтернативна служба може виявитися гірше армії

Як показав аналіз підсумків осіннього призову 2008 року, лише 37 відсотків призовників є придатними до військової служби за всіма показниками. За словами начальника Головного військово-медичного управління Міноборони РФ генерал-лейтенанта Володимира Шапп, 30,7 відсотка призовників визнані практично здоровими, 24,4 - обмежена придатними, 6,5 - тимчасово непридатними і 1,1 - непридатні до військової служби взагалі.

Як заявив Шапп, більш ніж 10 тисяч призовників потребують додаткового живлення, щоб відновити вагу. У 6,5 тисячі були виявлені порушення нервової системи, близько 800 чоловік схильні до вживання алкоголю і наркотиків. Ці юнаки були госпіталізовані.

Як виявилося, в нинішньому році вирішили відмовитися від розбірливості і зовсім. Військкомати будуть залучати на службу осіб з погашеною судимістю. Тут вже не до бездоганної репутації солдата.

«Раніше ми не йшли на подібні заходи через наявність в області достатньої кількості призовників з незаплямованою біографією, - сказав« Саратовському Арбату »заступник військового комісара Саратовської області Олександр Пархоменко. - Тепер же перед нами стоять інші завдання. У цю кампанію нам треба закликати більш шести тисяч чоловік. Це майже в два рази більше, ніж в минулому році. Тому ми вирішили, що не буде нічого поганого, якщо люди з погашенням судимостями відслужать в армії. Тим більше що більшість з них має гаряче бажання віддати борг Батьківщині ».

Дивіться фоторепортаж: Військова мініатюра

Але чи захоче колишній в'язень віддати свій борг Батьківщині без примусу? У що це може вилитися, варто задуматися вже зараз. Адже ні для кого не секрет, що перебування в місцях позбавлення волі - це досить суворе випробування. Рідко хто залишає їх з нормальною психікою. А тут знову обмеження і свої правила, та ще начебто як людина пішла на них добровільно.

Хоча, за словами Пархоменка, всього по Саратовської області таких набереться близько семисот чоловік. «Думаю, що армія зможе сприятливо вплинути на цих людей, - сказав він. - Ви знаєте, що зараз контрактником не може стати громадянин з судимістю, але якщо судимий відслужить строкову службу, то згідно із законом він буде мати право служити на контрактній основі в будь-яких родах військ ».

Достатній це аргумент для судимого новобранця? Дуже навіть сумнівно. Адже військова служба за контрактом не користується популярністю у російських громадян. І, перш за все, через низький рівень зарплати. За словами Смирнова, в даний час сержант-контрактник отримує в середньому від 11 до 16 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а матроси і старшини, які проходять службу за контрактом, від 16 до 18 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Погодьтеся, зовсім негусто.

За даними Міноборони на кінець січня цього року, військову службу за контрактом в Росії проходили близько 207 тисяч чоловік. Навіть фінансова криза не додав числа бажаючих послужити в армії за контрактом. Про збільшення людей, які погодилися на «терміновий варіант», тобто безкоштовний, мабуть, розраховувати не варто ...

Найцікавіше дивіться на головній сторінці

Де ж взяти таку кількість новобранців?
Достатній це аргумент для судимого новобранця?