Реклама
Реклама
Реклама

Аванс і завдаток

  1. Що таке завдаток? Поняття завдатку.
  2. Що таке аванс? Чим відрізняється завдаток від авансу?
  3. Аванс або завдаток?

Що таке аванс і що таке завдаток Що таке аванс і що таке завдаток? Чим відрізняється завдаток від авансу? Що вибрати: аванс або завдаток? Ці питання виникають часто навіть у юристів.

На ділі, питання ці дуже прості і розібратися в темі зовсім нескладно. Цим ми зараз і займемося.

Що таке завдаток? Поняття завдатку.

Визначення завдатку дано в статті 380 Цивільного кодексу РФ (ГК РФ). Завдаток - грошова сума, що видається однією стороною за договором іншій стороні, на доказ (посвідчення) укладення договору і в забезпечення виконання договору.

Ключове слово тут - забезпечення виконання договору. Саме для цих цілей і придуманий завдаток. Під забезпеченням розуміється якась гарантія виконання договору.

Сума завдатку використовується як санкція за невиконання договору.

Санкції встановлені в статті 381 ГК РФ:

  • Якщо невиконання договору сталося з вини сторони, що дала завдаток, то суму завдатку не повертається.
  • Якщо невиконання договору сталося з вини сторони, що отримала завдаток, то сума завдатку повертається в подвійному розмірі.

Якщо договору розірваний за згодою сторін або виконання неможливо з об'єктивних причин (з незалежних від сторін причин), то сума завдатку повертається. Завдаток повинен бути повернутий тільки якщо виконання зобов'язань за договором не розпочалося.

Є одна істотна умова для договору завдатку. Договір завдатку повинен чітко і недвозначно кваліфікуватися як завдаток. Не тільки в назві і по тексту скрізь має бути зазначено слово завдаток, а й за змістом договір повинен відповідати ст.380 ГК РФ. Пов'язано це з тим, що по ст.380 ГК РФ при наявності сумніву щодо того, чи є сума завдатком, таку слід розглядати як аванс.

Знаю приклад із судової практики, коли договір завдатку суддя визнала авансом на підставі того, що в тексті договору було один раз згадано слово аванс, незважаючи на те, що сам договір називався договором завдатку.

Так ми плавно підійшли до наступного питання.

Що таке аванс? Чим відрізняється завдаток від авансу?

Законодавство не дає визначення авансу. Однак є визначення і регулювання відносин за попередньою оплатою (ст.487 ГК РФ). Фактично, часткова або повна попередня оплата (товару, послуг) - це і є аванс.

Аванс не зобов'язує сторін до виконання договору. Будь-яка сторона може відмовитися від виконання договору, при цьому сума авансу повертається повністю. В цьому і є головна відмінність авансу від завдатку. Крім того, договір авансу не обов'язково повинен бути письмовим, на відміну від договору завдатку.

Аванс - це, всього лише, умова про оплату (товару, послуги) і несе тільки платіжну функцію.

Завдаток - самостійна форма угоди, що встановлює обов'язки і відповідальність сторін. Завдаток несе 3 функції: засвідчує, забезпечувальну та платіжну.

І як вже сказано вище, будь-який сумнів в договорі завдатку трактується як простий аванс.

Аванс або завдаток?

Угода про завдаток не отримало свого поширення і в чистому вигляді використовується рідко. Зазвичай така угода супроводжує угоди з нерухомістю або великі договору поставки. Взагалі, у випадках, коли невиконання попередньої згоди може спричинити збитки, доцільно укладати угоду про завдаток.

На практиці більшою популярністю користується угоду про аванс з окремим пунктом про штрафні санкції. Така форма цілком допускається і простіше трактується. Тим більше, що судова практика не шанує угоду про завдаток, а судді норовлять визнати угоду про завдаток авансом.

Резюмуючи вищезазначене, можна порадити користуватися звичайним угодою про аванс. А при необхідності заручитися гарантією виконання договору, прописати в окремому пункті попереднього договору санкції за відмову від укладення або виконання основного договору і встановити свої розміри і види штрафів (тверда сума, відсоток і т.д.).

Відносно ж завдатку треба запам'ятати основні умови такої угоди (умови повернення), щоб не потрапити в халепу, коли вам запропонують угоду про завдаток. Оскільки відповідальність за завдатку передбачена законом, то сама угода може не містити умови про повернення суми завдатку. Людини, яка не відрізняє аванс від завдатку, може чекати неприємний сюрприз, коли він вирішить відмовитися від виконання договору до угоди про завдаток.

Тепер, коли ви розбираєтеся в темі, то легко зможете вибрати для себе підходящий варіант. Чи не будете довго гадати над формулюванням в угоді і безтурботно підміняти поняття авансу і завдатку.

Що таке завдаток?
Що таке аванс?
Чим відрізняється завдаток від авансу?
Аванс або завдаток?
Що таке аванс і що таке завдаток?
Чим відрізняється завдаток від авансу?
Що вибрати: аванс або завдаток?
Що таке завдаток?
Що таке аванс?
Чим відрізняється завдаток від авансу?