Реклама
Реклама
Реклама

Welcome to Great Britain

Про способи виходу на ринок Великобританії для українських бізнесменів, особливості реєстрації підприємства, відкриття рахунку, оподаткування і найму персоналу розповідає Олександра Корінна, менеджер зі стратегічного розвитку компанії «Ваймс Консалтинг» , Що надає консультації фірмам в Британії і Україні.

Відкритість ринку Великобританії, економічна і фінансова стабільність країни, надійність законів, легкість і прозорість ведення бізнесу, зручне податкове законодавство, висока платоспроможність населення - все це робить країну привабливим ринком для українських підприємців.

Для реєстрації та ведення там бізнесу досить туристичної візи. Є різні варіанти роботи на ринку: партнерство з британськими компаніями, відкриття своєї філії, реєстрація власної компанії з переїздом українського офісу в країну або наймання місцевого персоналу.

Про способи виходу на ринок Великобританії для українських бізнесменів, особливості реєстрації підприємства, відкриття рахунку, оподаткування і найму персоналу розповідає Олександра Корінна, менеджер зі стратегічного розвитку компанії   «Ваймс Консалтинг»   , Що надає консультації фірмам в Британії і Україні

Олександра Корінна, менеджер зі стратегічного розвитку компанії «Ваймс Консалтинг»

Підготовка: вивчаємо ринок

Британський споживач набагато більш вимогливий до якості товарів і послуг, ніж український, він частіше купує продукцію преміум-сегмента, адже може собі це дозволити. Великобританія займає перше місце в Європі за обсягом продажів через інтернет, тому офлайн-точки не завжди обов'язкові. Але це не означає, що там легко продати будь-якою дорогою ексклюзивний український продукт.

Перш ніж експортувати продукцію до Великобританії (втім, як і в будь-яку іншу країну), необхідно вивчити ринок не тільки в загальних рисах, але і по відношенню до товарів, які плануєте поставляти. Необхідно досліджувати потенційний попит, конкуренцію, цінову політику, вимоги до стандартів якості тощо - і тільки після цього визначити покроковий план виходу на ринок.

З чого почати продажі

Найбільш успішні українські компанії, за даними «Ваймс Консалтинг», працюють у Великобританії в сегменті B2B. Знайти клієнтів тут можна, відвідуючи профільні виставки. Наприклад, участь однієї з одеських компаній, яка виробляє металеві конструкції, у виставці Subcon в Бірмінгемі в цьому році згенерувало близько 100 зацікавлених у співпраці контактів.

Сьогодні існує багато варіантів для організації продажів свого товару за кордоном. Найшвидший - інтернет-торгівля. Найпопулярніша майданчик онлайн-продажів у Великобританії - Amazon. Це один з найбільш економних варіантів почати продажі в країні, втім, до початку безпосередньої торгівлі доведеться офіційно зареєструвати компанію, продумати можливості отримання оплати, логістику тощо. Побоюючись цих складнощів, українські підприємці мало використовують таку можливість. Тим часом ці питання вирішуються за допомогою партнерів - міжнародних транспортно-логістичних компаній на кшталт DHL або Mist Express.

У торгах на Amazon питання логістики вирішується ще простіше. Можна відразу доставити велику партію товару на склад Amazon, і компанія сама влаштує відправку покупцям зі свого складу, ще й забезпечить клієнтську підтримку.

алгоритм реєстрації

Сфера діяльності майбутньої компанії не впливає на вибір способу реєстрації в Великобританії: будь то інтернет-магазин або виробнича компанія - все реєструється відповідно до чинного законодавства.

2 тижні триває весь процес реєстрації компанії разом з оформленням свідоцтва платника ПДВ

Підприємець буде мати справу лише з двома офіційними інстанціями: реєстраційним органом Companies House і британської податковою службою Her Majesty Revenue & Customs (HRMC).

етапи реєстрації

1. Під час реєстрації вказується юридична адреса майбутньої компанії у Великобританії, тому його необхідно оформити завчасно. Юридична адреса повинен бути реальним, оскільки офіційні органи направляють на нього кореспонденцію. Адреса реєстрації в квартирі знайомих формально можливий, але при перевірці це може погано вплинути на імідж компанії. (Ні свого офісу, значить, немає штату, тому працювати з такою компанією ніхто не захоче.)

2. Заповнення реєстраційних форм на сайті wck2.companieshouse.gov.uk триватиме близько трьох днів. Вибравши назву компанії, необхідно перевірити його унікальність за допомогою бази даних http://wck2.companieshouse.gov.uk/wcframe?name=accessCompanyInfo . Під час реєстрації компанії вказуються паспортні дані не тільки директора, а й секретаря, тому знайти його доведеться заздалегідь. Також завжди вказують акціонерів компанії (незалежно від обраного типу), в LTD це може бути директор, акціонер і власник в одній особі.

3. Оформлення статуту. Нотаріально посвідчувати статут компанії у Великобританії не потрібно, тому можна обійтися без юриста і нотаріуса. Якщо це реєстрація, наприклад, відкритого суспільства, то юридична підтримка буде потрібна. Вартість послуг юриста стартує від 200 фунтів за годину.

4. Реєстрація в податковій службі HRMC. Може здійснюватися віддалено, через сайт. Відповідь про рішення HRMC надходить протягом трьох днів на вказаний юридична адреса.

5. Реєстрація платника ПДВ. Якщо річний оборот менше 82 тис. Фунтів, реєструватися платником ПДВ не обов'язково.

додаткове регулювання

У Британії строго дотримуються стандартів, яким повинна відповідати виготовлена ​​або імпортована продукція. Санітарно-гігієнічні норми і правила стосуються не тільки товарів або матеріалів, а й самого виробництва.

На порталі Служби підтримки експорту Європейського Союзу можна знайти всю інформацію щодо тарифів, квот і норм конкретної продукції.

своєчасні податки

Принципи роботи податкових органів у Великій Британії відрізняються від української фіскальної служби: не надто прискіпливо ставляться до кожної транзакції, офіційна звітність подається раз на рік, ПДВ сплачується щоквартально, як і звіт.

Податкові перевірки існують, але їх проводять рідко і прозоро. Основна частина роботи - щорічні рахунки, які повинні складати бухгалтери. Існує чимало нюансів, тому варто обговорювати всі деталі і радитися з експертами.

Податківці лояльно ставляться до підприємців, тому не проводять необґрунтованих перевірок і не пред'являють претензій, якщо звітність подана вчасно і правильно.

британський офіс

Найняти персонал в Великобританії легко, але варто пам'ятати, що оформлення кожного співробітника - це серйозні зобов'язання для компанії. Там діють жорсткі закони проти гендерної дискримінації: мінімальна оплата праці - 6,5 фунтів / год, відпускні виплати, декретні. Всі виплати треба проводити офіційно, через бухгалтерію (це може бути бухгалтер в Україні, головне, щоб він робив все правильно і вчасно) і податкову.

1 фунт становить мінімальний статутний капітал в Великобританії

Комерційна нерухомість в країні постійно дорожчає і вважається хорошим вкладенням коштів. Тому якщо є можливість придбати офіс, це прекрасно.

Ми чуємо історії про український товар, який хтось побачив за кордоном, полюбив і організував нереальні продажу на новому ринку (ми писали про вихід на ринок дерев'яних велосипедів Woodrower . - Ред.). Такі випадки непоодинокі. Зазвичай, щоб успішно зайти на ринок, потрібно докласти чимало зусиль.

Таким чином, вести бізнес у Великобританії законослухняним підприємцям нескладно і зручно. І тим українським компаніям, які виробляють високоякісну продукцію, варто поборотися за сертифікацію товарів, щоб отримати платоспроможного британського клієнта.

«Чи не найскладніше для українських підприємців в Британії - відкрити там корпоративний рахунок. Банки дотримуються індивідуальної політики відкриття рахунків нерезидентам. Компанії-посередники, які займаються підготовкою документації для розгляду в банку, не дають ніяких гарантій. Лояльними з цього питання є HSBC і Barclays Bank », -Олександр Корінна, менеджер зі стратегічного розвитку компанії« Ваймс Консалтинг »

Вибираємо тип фірми для реєстрації в Великобританії

1. Приватний підприємець (для цього необхідно британське громадянство)

2. Приватне товариство з обмеженою / необмеженою відповідальністю (використовується зазвичай для юридичної практики)

3. Відкрита компанія з обмеженою відповідальністю (потрібна реєстрація на біржі, багато звітів, рекомендується великим компаніям, які будуть торгувати акціями)

4. Філія української компанії (адміністративно складно, потрібно багато дозволів, передбачених законодавством)

5. Приватна акціонерна компанія з обмеженою відповідальністю LTD (найбільш вигідний для українського малого та середнього бізнесу варіант. Не вимагає наявності громадянства, безлічі документів і передбачає обмежену відповідальність)

Офіційну кореспонденцію в Британії надсилають не лише в електронному вигляді, але і звичайною поштою. На ці листи слід обов'язково вчасно відповідати. Наприклад, в паперовому вигляді подають річні звіти в HRMC. Податкова служба також має здатність відправляти термінові запити поштою.

10.10.2015

Uk/wcframe?