Реклама
Реклама
Реклама

Шотландія хоче вийти зі складу Великобританії і залишитися в ЄС

Фото: Zuma \ TASS \ Emmanuele Contini

Шотландська національна партія може провести другий референдум з приводу виходу зі складу Великобританії, повідомляє газета "Известия" . Регіон докладає всіх зусиль для того, щоб залишитися в Євросоюзі.

Представники партії зазначили, що більшість шотландців голосували проти процедури Brexit, яка, на їхню думку, стане економічною катастрофою.

Едінбург проведе загальну конференцію 7 березня, в день, коли уряд Великобританії планує почати офіційну процедуру виходу зі складу ЄС. Якщо проблема Brexit не буде вирішена, то шотландці мають намір вийти зі складу Сполученого Королівства.

Втім населення може і не підтримати пропозицію партії, ідея розриву союзу з Великобританією втрачає своїх прихильників останнім часом.

За даними депутата Партії незалежності Сполученого Королівства Рея Финча, цю ініціативу реально підтримують близько 27 відсотків шотландців.


Як відзначають в Лондоні, навіть якщо Единбург проголосує за вихід з Великобританії, це не скасує розрив відносин цього регіону і ЄС. Референдум враховував думку всіх британців, включаючи тих, хто проживає в Шотландії, а значить союз все одно буде розірвано.

Шотландія вже проводила подібний референдум в 2014 році. Тоді понад 55 відсотків жителів висловилися за збереження єдності з Лондоном. Навіть якщо в цей раз результат буде зворотним, уряд може не визнати результати голосування. Воно не давало дозвіл на проведення референдуму.

Жителі Великобританії на референдумі 24 червня 2016 року проголосували за вихід країни з Євросоюзу (неофіційно його називають Brexit).

Питання, висунутий на референдум, звучав так: "Чи Сполучене Королівство залишитися членом Європейського союзу або має покинути Європейський союз?". За підсумками підрахунку голосів, 52 відсотки британців проголосували "за" вихід, 48 відсотків - проти.

Практично відразу після цього Шотландська національна партія оголосила , Що регіон не хоче виходити з ЄС.

Питання, висунутий на референдум, звучав так: "Чи Сполучене Королівство залишитися членом Європейського союзу або має покинути Європейський союз?