Реклама
Реклама
Реклама

ПІДСУМКИ РОКУ - Перший віце-мер Воронежа по економіці Юрій Тимофєєв: «Моє основне завдання - швидко« якір »інвесторів»

Головна   Ексклюзив   28

Головна Головна   Ексклюзив Ексклюзив

28.12.2018, 10:32 28

Воронеж. 28.12.2018. ABIREG.RU - Ексклюзив - Юрій Тимофєєв приступив до обов'язків першого заступника мера Воронежа зі стратегічного планування, економіки та фінансів на початку липня. Незадовго до Нового року депутати міської Думи офіційно затвердили його на посаді. Раніше Юрій Тимофєєв очолював адміністрацію Твері, і досвід «мерства», безумовно, допомагає йому в роботі з воронежськими інвесторами і бізнесменами. Про основні завдання блоку, платних парковках і об'єктах приватизації, а також про те, чому, в порівнянні з тверським досвідом, чиновник в Воронежі відпочиває, Юрій Тимофєєв розповів в інтерв'ю «Абірегу».

- Юрію Васильовичу, ви вже півроку працюєте в мерії Воронежа. Розкажіть про набутий досвід і який він у порівнянні з тверським?

- Для мене чітко визначено перелік напрямів, це стратегічне, економічне планування, управління муніципальними фінансами, власністю, а також здійснення закупівель і робота муніципальних підприємств. Тому, хоч посада для мене і нова, вона мені зрозуміла. Повна поінформованість в нюансах роботи, знання в конкретних областях - це ключові навички для будь-якого керівника. Для мене купується досвід у фінансово-економічній сфері дуже корисний, тим більше що я люблю вчитися. Що стосується роботи на посаді глави адміністрації Твері, на мені лежала відповідальність за якісне вирішення всіх питань місцевого значення. Кожен день я визначав стратегії і вектори розвитку в усіх напрямках, здійснював контроль виконання поставлених завдань та досягнення запланованих показників. Подальшої опрацюванням деталей розвитку займалася моя команда. Бути фахівцем у всіх сферах дуже складно, тому зараз я більш детально вивчаю окремі проблеми.

- З Вадимом Кстеніним знайшли спільну мову?

- Я сподіваюся, що так. Якщо він прийняв мене на роботу, думаю, що я влаштовую його як людина і професіонал.

- Розкажіть, будь ласка, про основні завдання економічного блоку та оцініть їх реалізацію.

- Я хочу позначити два найважливіші напрямки. Перше - це поліпшення інвестиційного клімату в Воронежі. Його поліпшення - це захід глибоку і різнобічну. Це, скоріше навіть відчуття, ніж математика. Сьогодні усі регіони, а особливо великі міста зацікавлені в інвесторів. Наше завдання - знайти таку родзинку, завдяки якій Воронеж для інвесторів став би помітно відрізнятися по інвестиційному клімату і комфортності від інших територій. Ми знаємо, які цілі поставив президент - персонально зустрічатися і працювати з кожним інвестором. Необхідний діалог влади та інвестора, безпосередній, очі в очі. У Вадима Юрійовича багато проблем, при цьому, розуміючи важливість роботи в даному напрямку для успішного розвитку території, він чітко визначив її пріоритетність, ввівши посаду першого заступника зі стратегічного планування, економіки та фінансів. Тому моя основна задача - брати участь в такому діалозі, реалізовувати індивідуальний, детальний і пророблений підхід до кожного інвестора і швидко його «якір».

Друге завдання - це підвищення ефективності витрат. Потрібно допомагати господарникам вибудовувати ефективну модель управління. Цим ми і займаємося - створюємо моделі, за якими за ті ж гроші можна надавати послуги кращої якості.

- Розкажіть про розроблювану вами інвестиційну карту. І чи є у вас пропозиції щодо якірних інвесторів, за рахунок яких Воронеж зможе виділитися? Які галузі або підприємства в пріоритеті?

- Я відпрацював лише п'ять місяців, тому не можу поки позначити конкретних інвесторів. Не хочу злякати. Буквально після нашої бесіди я збираюся летіти на переговори. Коли почнуться будівництва і потік інвестицій, я повідомлю про те, що є результат.

З приводу карти. Вона готова на 99% так, як бачимо її ми. Скоро відбудеться її презентація. Зараз я не можу розповісти всі деталі, інакше нам нема чого презентуватиме. Якщо сказати в загальних рисах, це той продукт, який узагальнює інформацію про те, що є в муніципалітеті, він спрямований на допомогу бізнесу. Адже кожного бізнесмена, який хоче вкласти свої гроші, цікавлять два моменти - місце розташування і обсяг первинних інвестицій для розуміння окупності проекту. На карті ми можемо подивитися, де все знаходиться і скільки коштів потрібно вкласти в об'єкт. Чому я не сказав, що вона готова на 100%? Ми хочемо запросити бізнес-співтовариство, почути коментарі, пропозиції та критику. Ми нормально до цього ставимося. Закінченим продукт буде тоді, коли ми заповнимо цей рядок.

- Виходить, якщо інвестор захоче щось побудувати, то він може побачити на карті варіанти, де саме і скільки це коштуватиме?

- Так, але треба розуміти, що землею розпоряджається область, а у нас муніципальне майно. Є чотири стіни, які набагато дешевше відремонтувати, ніж побудувати заново. Я робив подібну карту в Твері, і вона була затребувана.

- Можна сказати, що це проект реалізується в рамках цифровізації економіки?

- Так. Сьогодні не можна займатися бізнесом і не розбиратися в сучасних технологіях. Зараз вам потрібно обійти три-чотири двері, щоб отримати потрібну інформацію, а за допомогою цієї карти можна відразу дізнатися відповіді на багато питань.

- Де мерія буде шукати фінансові резерви для поповнення бюджету?

- Я вже сказав, що ми будемо працювати з точки зору ефективності витрат. Навіть в домашньому бюджеті важливо грамотно витрачати гроші. Ми будемо більш активно працювати по стягненням заборгованостей перед бюджетом. Зараз розроблений план заходів, так звана дорожня карта. Якщо ви користуєтеся муніципальним майном, треба платити. Також будемо проводити інвентаризацію майна, більше уваги приділяти правильному проведенню торгів. Сьогодні в торгах недостатньо конкуренції, тому що найчастіше на аукціон виходить один учасник. Перед управлінням я ставлю завдання створити ту саму конкурентне середовище. Для цього потрібна реклама, тієї ж карти, наприклад, зовнішня, на громадському транспорті. Завдяки цьому про карту дізнається не випадкова людина, а п'ять-шість, отже, підвищиться конкуренція в майнових торгах. Сьогодні процедура чітко визначена законами, всі торги є на сайті, будь-який бажаючий може зайти і подивитися. Ми просто збільшуємо доступність цієї інформації. Крім того, в рамках бюджетної політики ми будемо стягувати плату за фактичне розміщення незаконних торгових об'єктів.

- Скільки вищеперелічені заходи принесуть додаткового доходу в міську казну?

- Поки сказати складно. Ми вибрали по кожному з напрямків певну методику, яка забезпечить ефективний збір грошей в казну.

- Давайте поговоримо про найбільш резонансною темою, про платні парковки. Скільки коштів вони принесли?

- Я можу сказати, що, згідно з договором концесії, до окупності проекту перерахування до міського бюджету від виручки концесіонера складають 25%. За два місяці роботи виручка «Міських парковок» склала 22 млн рублів, відповідно, до бюджету надійшло близько 5 млн рублів. Якщо вам ріжуть слух ці цифри, то я скажу, що концесіонер вклав в парковки близько 100 млн рублів, а ми - нічого і вже почали отримувати гроші. Концесіонер дає робочі місця, ремонтує дорожні знаки, стежить за розчищенням паркувальних місць і т. Д.

- На останньому засіданні депутати міськдуми розглянули законопроект про зміни в організації платних парковок. Вони пропонують збільшити час безкоштовної стоянки, збільшити кількість пільговиків. У разі прийняття закону, як ці зміни вплинуть на роботу мерії з концесіонером? Адже є закон, а є контракт.

- Це абсолютно юридичний момент. Потрібно подивитися підсумкову редакцію закону. Коли він вступить в силу, ми візьмемо закон, візьмемо концесійну угоду і зможемо прокоментувати цю ситуацію.

- У облдуме роблять упор, що все повинно бути приведено у відповідність з федеральним законодавством. Ймовірно, концесіонеру доведеться підкоритися.

- Зрозуміло. Причому контракт з концесіонером дозволяє його змінювати. Крім того, сторони завжди можуть домовитися. У будь-якому випадку, єдине, що я можу гарантувати, це те, що закон буде виконаний.

- Розкажіть про малий і середній бізнес в місті. Яка його роль і частка в економіці міста?

- Індикатор ефективності економіки - це число суб'єктів малого та середнього бізнесу в розрахунку на 10 тис. Осіб, а також частка середньої чисельності працівників компанії. Це два основних критерії, за якими оцінюється робота бізнесу. Зазначу, що загальна кількість зареєстрованих суб'єктів малого та середнього бізнесу в Воронежі в 2017 році склало 58,45 тис. Одиниць, що на 800 одиниць більше в порівнянні з 2016 роком. За дев'ять місяців цього року цей показник склав уже 58,16 тис. Одиниць. Динаміка яскраво свідчить, що ринок малого і середнього бізнесу зростає, незважаючи на кризу і санкції.

- Які заходи підтримки виявляються суб'єктам МСП і достатні вони, на ваш погляд?

- Коли ми говоримо про інвесторів, ми не поділяємо їх за обсягом обороту або за напрямками. У нас немає певних пріоритетів, ми раді всім - малим, середнім і великим підприємствам. Великі - це, звичайно, добре, але і про інших не варто забувати. Наведена мною статистика і карта говорять про те, що у нас все нормально. Чи достатньо підтримки? Напевно ні. Але ми завжди відкриті і доступні для пропозицій.

- На одному з останніх засідань міськдуми комуністи знову висловлювалися проти приватизації муніципальної власності. Хочеться дізнатися вашу позицію з приводу передачі об'єктів в приватні руки.

- Я б сказав, що гроші бюджету, платників податків повинні витрачатися ефективно. Я проаналізував майно, яке продавалося на аукціонах. Так, в 2016 році муніципальне майно виставлялося п'ять разів, в 2017-м - чотири рази, але ніхто його не купує, а на утримання витрачаються гроші з державної скарбниці. Я запропонував виставити один об'єкт на публічні торги, і дивно, але на нього знайшлися два конкурента, які билися так, як ми навіть і не планували. Були хороші торги, принесли в бюджет гроші. Хочу зазначити, що на публічні ми виставляємо тільки те, що не вдалося продати протягом трьох років. Сам же перелік муніципального майна, планованого до приватизації, затверджується міськдуми.

Що стосується такого об'єкта, як електромережі, хочу повідомити, що рішення поки не прийнято. Особисто я за передачу подібних об'єктів в концесію. Завдяки даному законодавчо врегульованого механізму муніципальної-приватного партнерства ми скоротимо бюджетні витрати на утримання і модернізацію такого майна, переклавши це на плечі концесіонера, забезпечимо належну його експлуатацію, збережемо майно в муніципальній власності і будемо мати можливість чіткого контролю за інвестором, передбачивши можливість розірвання концесійної угоди при недотриманні його умов.

- Ще одна обговорювана тема стосується того, що мерія повинна буде забезпечити додаткові надходження до бюджету від акцій належить місту Центрального ринку. Комуністи виступали з заявою, що до реконструкції дивіденди були набагато більше.

- На момент мого приходу на підприємстві були збитки з невідомих мені причин. Коли я проаналізував діяльність ринку, ми отримали результат, і збитків на сьогоднішній день немає. Будемо і далі проводити роботу щодо поліпшення його ефективності, метою якої є прибутковість від муніципального участі.

- Хотілося б дізнатися вашу думку з приводу Генплану. Що ви чекаєте від московського проектувальника?

- Генплан - це проектний документ, на підставі якого здійснюються планування, забудова, реконструкція та інші види містобудівного освоєння території. Технічне завдання на підготовку генплану Воронежа ми робили самі. У нас є архітектори, адміністративні структури, які в процесі наповнення Генплану дають московським проектувальнику абсолютно всю необхідну інформацію, яку він просто систематизує. У даних проектувальників величезний досвід підготовки подібних масштабних проектних документів по всій країні, завдяки якому ми можемо розраховувати, що отримаємо грамотний і якісний документ.

- Ви вже оцінили, у скільки обійдуться роботи з благоустрою проспекту Революції?

- Моя оцінка тут не є експертною, потрібно робити проект. Ми розуміємо, що центральна вулиця непогана, але повинна виглядати ще краще, на п'ять з плюсом. Коли буде проект, буде запропоновано кілька варіантів, в тому числі і цінових.

- Чи очікуються в наступному році кадрові перестановки в вашому блоці?

- Я вже говорив, у мене ніколи не було мети когось звільнити. Якби сьогодні хтось не справлявся, я б уже це зробив. Як і в будь-якому колективі, у нас є тертя, але це нормально. Поки немає претензій, все нормально.

- С вирішення яких проблем ви почнете 2019 рік?

- Сама структура роботи в адміністрації така: порядок денний формує глава Воронежа Вадим Кстенін. Які завдання він поставить, такі ми і будемо виконувати. Що стосується моїх повноважень, ми вже обговорили - це ефективне використання наявних грошей і створення платформи, щоб інвестори приходили до нас в місто і збільшували надходження в бюджет. Це я буду робити постійно.

Анастасія Кочкіна

(473) 212-02-88


Розкажіть про набутий досвід і який він у порівнянні з тверським?
З Вадимом Кстеніним знайшли спільну мову?
І чи є у вас пропозиції щодо якірних інвесторів, за рахунок яких Воронеж зможе виділитися?
Які галузі або підприємства в пріоритеті?
Чому я не сказав, що вона готова на 100%?
Виходить, якщо інвестор захоче щось побудувати, то він може побачити на карті варіанти, де саме і скільки це коштуватиме?
Можна сказати, що це проект реалізується в рамках цифровізації економіки?
Де мерія буде шукати фінансові резерви для поповнення бюджету?
Скільки вищеперелічені заходи принесуть додаткового доходу в міську казну?
Скільки коштів вони принесли?