Реклама
Реклама
Реклама

Хто не любить котиків? Пітерський художник і південноуральські майстра виставилися в Магнітогорській «картинці»

  1. Артефакти нашого часу
  2. Без кота і життя не та ...

Фото: Динара ВОРОНЦОВА

Магнітогорськ. У Магнітогорській картинної галереї відкрилися відразу дві виставки, які будуть цікаві і дітям, і дорослим.

Артефакти нашого часу

У залі декоративно-прикладного мистецтва розташована виставка «Артефакти», в якій дуже вдало об'єднані роботи в техніці батик художника з Міжгірщини Віталія Шаповалова і авторські ляльки Білоріцьке майстринь Вікторії Касанова, Світлани Хурамшіной, Ніни Демічевої і Олени Колмацкой.

Понад 50 робіт Віталія Шаповалова, представлених на виставці, піднімають найрізноманітніші пласти тим - від стародавніх цивілізацій і біблійних мотивів до камерної лірики і східних легенд. Потужно і яскраво звучить в його творчості тема обрядів, міфології, етнічних мотивів Казахстану, звідки родом художник. Тут Половецький степ і Шовковий шлях, казахські нареченої і тотемний знаки давніх родів, а поруч - благовіщення Богородиці, Юдіф і інші теми з Старого і Нового завіту, Древній Єгипет. Полотна художника дуже емоційні, масштабні, багата їх барвиста палітра, всі вони закликають до роздумів і діалогу.

Полотна художника дуже емоційні, масштабні, багата їх барвиста палітра, всі вони закликають до роздумів і діалогу

До робіт Віталія Шаповалова приходять викладачі шкіл мистецтв міста з вихованцями, щоб наочно побачити роботу Віталія Вікторовича в різних техніках і прийомах батика. І неспроста - автор відомий не тільки як графік і живописець, але і як педагог, завідувач художнім відділенням дитячої школи мистецтв №1 Межигір'я і зразковою шкільної галереєю «пARTа».

Також в експозиції виставки «Артефакти» відвідувачі побачать більше 30 авторських ляльок, виконаних в самих різних техніках: грунтований текстиль, інтер'єрні ляльки з самоотвердевающей пластика і паперклею, ляльки в змішаній техніці. І вони по-своєму продовжують тему артефактів.

З Віталієм Шаповаловим кукольніца об'єднує тяга до історії, міфів і казок.

"Лялька завжди була, є і буде в історії людства", - пояснила на відкритті виставки Вікторія Касанова.

Сама художниця займається ляльками професійно, у неї є своя студія в Бєлорєцька, де не тільки вона не тільки робить, але і навчає новачків ляльковому справі. Разом з Оленою Колмацкой вони надихнули на це цікаве заняття багатьох своїх землячок.

Тут представлені персонажі та сюжети з улюблених з дитинства казок і народних вірувань, фантазійні істоти, ангели, які уособлюють пори року, і миловидні дітлахи. У кожної ляльки - частинка душі творця, його дитячі враження і сьогоднішнє світовідчуття.

У кожної ляльки - частинка душі творця, його дитячі враження і сьогоднішнє світовідчуття

Роботи Олени Колмацкой, яка закінчила свого часу МГПИ, виконані в техніці грунтованого текстилю, вони вражають своєю лубочної барвистістю і життєрадісністю, цікавий і скульптурний текстиль, де набитий наповнювачем панчіх формірутся за допомогою методу утяжки, що дозволяє створити як гротескних персонажів, так і впізнавані портретні зображення.

Цікаві ляльки з ЛаДолла - cамоотвердевающего японського пластику, який вимагає акуратного, пошарового нанесення. Тонко виведені риси обличчя, витончені крихітні пальчики захоплюють.

Без кота і життя не та ...

Не менший ажіотаж у любителів мистецтва викликає експозиція графіки петербурзького художника Юрія Люкшинов «Коти для умноженья доброти».

"Виставка орієнтована на всі вікові категорії, - пояснює науковий співробітник виставкового відділу Анастасія Мастрюкова. - Звичайно, вона буде зрозуміла і приємна дітям, а й дорослі від неї в захваті".

Дивно милі пухнасті створення представлені в самих різних техніках: гуаш і темпера в неймовірних майстерень поєднаннях з аплікаціями тканиною, мереживом і навіть шматочками фантиків створюють феєричне відчуття.

Серія «Російські коти», на яку художника надихнули хвостаті співробітники Державного Ермітажу, з неймовірним успіхом подорожує по Росії, поширюючи доброту вже не в одному десятку міст нашої Батьківщини. До Магнітогорська експозиція побувала в Челябінську, а потім відправиться в Новосибірськ.

Пестротканина і наївність «Російських котів» Юрія Люкшинов контрастує з його ж лаконічними «Котами Малевича» - своєрідним парафразом пізніх робіт засновника супрематизму. Не обійшлося і без знаменитого «Чорного квадрата», з якого визирають два жовтих котячих очі.

Не обійшлося і без знаменитого «Чорного квадрата», з якого визирають два жовтих котячих очі

Неспроста сюди спеціально приходили студенти Магнітогорського педагогічного коледжу: для майбутніх дизайнерів буде дуже корисно побачити, як можна обіграти просту тему в цікавому графічному рішенні.

Тут же - скляний куб, де самі юні художники за допомогою маркерів можуть створити свої котошедеври. Фотографії їх робіт поповнять архіви МКГ.

До речі, ця виставка стане своєрідним приводом для множення доброти і в нашому місті. 29 вересня, напередодні Дня літньої людини, Магнітогорська картинна галерея спільно з громадською організацією «Зоосіті» проводить культурно-освітню акцію «Котячий будинок». Відвідувачі зможуть не тільки ознайомитися з експозиціями Магнітогорській картинної галереї, а й стати господарями волохатих вихованців, подарувати їм будинок або зробити пожертвування на користь підопічних благодійної організації. Все хвостаті безпритульні пройшли ветобработку і дуже чекають своїх господарів.

З 13.00 до 18.30 гості заходу зможуть взяти участь в музейному орієнтуванні, послухають захоплююча розповідь про тварин на лекції «Анімалістика» і подивляться добрі мультфільми про котів. Для маленьких відвідувачів працюватимуть інтерактивна зона і творчі майстер-класи, а для пенсіонерів в цей день вхід на виставку безкоштовний.


Наталя ЛОПУХОВА / Служба новин «МР» ©
Фото: Динара ВОРОНЦОВА