Реклама
Реклама
Реклама

Відкриття спадкової справи у нотаріуса в 2019 році: документи і вартість

  1. Особливості відкриття справи в 2019 році
  2. Можливі проблеми і способи їх вирішення
  3. Пошук заповіту
  4. Право власності

Відкриття спадкової справи у нотаріуса здійснюється за останнім місцем проживання власника майна

Відкриття спадкової справи у нотаріуса здійснюється за останнім місцем проживання власника майна. Якщо воно невідоме, то відкриття ініціюється там, де знаходиться нерухомість і інше цінне майно колишнього власника. Спадкоємці повинні подати заяву і прикласти необхідні письмові відомості, зібрані вже після смерті спадкодавця.

Особливості відкриття справи в 2019 році

Юридичні особливості подачі заяви врегульовані в Методичних рекомендаціях від 2006 г. Послуги з нотаріуса платні, їх вартість визначається кожним регіоном самостійно - в залежності від цінності успадкованого майна.

Необхідна заяву можна подати особисто або за дорученням. Існує юридична можливість відправити заяву поштою, але тоді підпис спадкоємця підтверджується нотаріусом. За цю послугу доведеться платити окремо. У довіреності позначаються обсяг офіційних дій від імені спадкоємця.

Нотаріус по спадкових справах консультує можливих спадкоємців про всі особливості початку справи. Заява подається в затвердженій формі. До нього потрібно додати:

  • паспорт, що засвідчує особу кожного спадкоємця;
  • свідоцтво про смерть спадкодавця (видається в загсі);
  • документи про родинні зв'язки зі спадкодавцем;
  • правовстановлюючі відомості про нерухомість.

паспорт, що засвідчує особу кожного спадкоємця;   свідоцтво про смерть спадкодавця (видається в загсі);   документи про родинні зв'язки зі спадкодавцем;   правовстановлюючі відомості про нерухомість

Спорідненість з спадкоємцем підтверджується свідоцтвом про народження, шлюб, довідкою з ЗАГСу. Необхідні правовстановлюючі документи залежать від особливостей нерухомості. Якщо спадкову справу стосується квартири, домоволодіння, земельної ділянки, гаража (машиномісця), то знадобиться свідоцтво про власність об'єкта нерухомості і правовстановлюючий договір.

Спадкові справи з будь-якого майна вимагають проведення оцінки. Для нерухомості замість оціночного акту можна надати кадастровий паспорт, який підтверджує інвентаризаційну вартість майна на момент смерті спадкодавця. Оцінка об'єкта нерухомості залежить від його ринкової ціни. Вона необхідна для розрахунку винагороди нотаріуса і визначення цінності успадкованого майна.

Якщо у спадок передається квартира, будинок, то претендент на правонаступництво надає:

  • договір (купівлі-продажу, дарування - документ від колишнього власника);
  • свідотство про власність;
  • кадастровий паспорт (із зазначенням вартості об'єкта нерухомості на момент смерті спадкодавця), або документ про експертну грошову оцінку;
  • виписку з Росреестра - про наявність прав на нерухомість з боку інших осіб.

Юридична процедура оформлення спадщини вимагає надання відомостей про місце проживання спадкодавця - на момент його смерті. Потрібно зняти померлого з обліку за останнім місцем проживання і надати ці відомості в нотаріальну контору.

Якщо об'єктом спадкування будуть цінні папери та частки в статутному капіталі, то потрібно зібрати наступні документи.

Для акцій:

  • оригінал довідки з реєстру АТ;
  • свідоцтва про держреєстрацію юридичної особи;
  • документ про постановку на податковий облік;
  • копію статуту, установчого договору;
  • виписку з ЕГРЮЛ, видану після смерті спадкодавця;
  • витяг із списку членів акціонерного товариства;
  • експертну оцінку вартості акцій.

Оцінка вартості переданих у спадок акцій повинна здійснюватися професійним оцінювачем - членом саморегульованої організації. Довіреність на ведення справи дозволяє звертатися за оцінкою та іншими документами на спадкове майно за допомогою кваліфікованого юриста.

Для спадкування частки в статутному (складеному) капіталі необхідні:

  • протокол зборів засновників юридичної особи;
  • нотаріально завірена копія статуту;
  • виписка з ЕГРЮЛ, оформлена після смерті спадкодавця;
  • висновок оцінювача про реальну вартість частки.

Якщо у спадок переходить грошовий внесок, то необхідно надати оригінал ощадкнижки спадкодавця або договору банківського вкладу (рахунку). При відсутності можливості подати заяву, слід використовувати допомогу посередника, оформивши довіреність на ведення спадкової справи. Вона дозволить оформити всі питання без присутності спадкоємця.

Заява про відкриття спадкової справи має бути подано всіма претендентами на майно в одній нотаріальній конторі - за місцем останнього проживання спадкодавця. Спадкове справу може бути оформлено у державній або приватній нотаріальній конторі. Принципових відмінностей в їх роботі не існують. Всі контори видають свідоцтва про спадщину однакового зразка.

Для відкриття спадщини можна використовувати не тільки можливості нотаріуса в певному нотаріальному окрузі, але функціонал програми «Спадщина без кордонів». Вона діє в Москві, Санкт-Петербурзі та інших містах. Головна перевага програми - можливість займатися оформленням спадкової справи в будь-який конторі - в межах населеного пункту, де знаходиться майно спадкодавця.

Можливі проблеми і способи їх вирішення

Основна проблема - це конфлікт навколо спадкового майна - встановлення часток спадкоємців; претензії третіх осіб. Видача свідоцтва про право на спадщину може бути припинена, якщо між спадкоємцями існують майнові спори, які підлягають вирішенню в суді.

За спадкових спорах діє загальний строк позовної давності - 3 роки. Дозволено оскаржувати свої права в суді і після закінчення цього часу.

Пропущений строк позовної давності може бути відновлений в процесуальному порядку. Це можливо, якщо існували поважні причини - важка хвороба, неграмотність спадкоємця, форс-мажорні обставини.

Пошук заповіту

Якщо при відкритті спадкової справи відомо про наявність заповіту, то його оригінал, разом з позначкою нотаріуса про дійсність документа, повинен бути наданий в нотаріальну контору, уповноважену вести цю справу.

Дізнатися про наявність заповіту буває складно тому, що воно може бути оформлено в будь-якій нотаріальній конторі і спадкодавець не зобов'язаний повідомляти нікому про наявність такого документа.

У Росії поки не існує бази даних зареєстрованих заповітів. Пошук таких документів слід починати з запитів до нотаріальної контори за останнім місцем проживання спадкодавця. При наявності закритого заповіту, нотаріус збирає всіх зацікавлених осіб і оголошує волю спадкодавця, зафіксувавши всі необхідні дані в протоколі.

Право власності

При подачі заяви на спадщину можливі різні ситуації. Наприклад, літня людина отримує від держави у власність квартиру, подає в Росреестр необхідні документи для того, щоб оформити «рожеве» свідоцтво.

Так якщо він подав документи на реєстрацію квартири у власність 15 вересня, а помер 25, то можливо, що запис в Росреестра може бути зареєстрована пізніше - вже після смерті власника квартири.

Так якщо він подав документи на реєстрацію квартири у власність 15 вересня, а помер 25, то можливо, що запис в Росреестра може бути зареєстрована пізніше - вже після смерті власника квартири

У такій ситуації послуга по відкриттю спадкової справи може бути не надана через те, що «рожеве» свідоцтво було видано вже на померлої людини. Якщо це сталося, і нотаріус відмовив видати свідоцтво, то слід звертатися до суду із заявою про підтвердження факту вступу в спадщину.

Мета звернення за послугами нотаріуса - отримання свідоцтва про спадкування та оформлення правовстановлюючих документів на нового власника. Всі процедури платні.

Відповісти, скільки коштують послуги нотаріуса, буде складно, так як прейскурант залежить від регіону, де розташована контора, і обсягу послуг, що надаються.

Діти, подружжя, батьки, повнорідні братися (сестри) спадкодавця платять держмито в розмірі 0.3% від вартості нерухомості, але не більше 100 тис. Руб. Решта спадкоємці сплачують 0.6% від ціни майна, але не більше 1 млн. Руб.

Скільки потрібно чекати, щоб оформити спадщину - залежить від обставин конкретної ситуації, але термін подачі не повинен перевищувати 6 місяців після відкриття спадщини. Справи подібної категорії бувають досить складними. Знадобиться допомога досвідченого фахівця, який зможе представляти інтереси спадкоємців у нотаріуса, і, при необхідності, в суді.