Реклама
Реклама
Реклама

Перепланування ванної кімнати і туалету. Всі нюанси.

  1. 1. Перепланування ванної кімнати і туалета- закони і нюанси.
  2. 1.1. Збільшення ванної кімнати за рахунок кімнати.
  3. 1.2. Збільшення ванної кімнати за рахунок коридору.
  4. 1.3. Пристрій гідроізоляції у ванній кімнаті і туалеті.
  5. 1.4. Пристрій підлоги у ванній кімнаті і туалеті.
  6. 1.5. Пристрій ванної кімнати з виходом в спальню.
  7. 1.6. Заміна ванни на душову кабіну- це перепланування чи ні?
  8. 1.7. Перепланування туалету або ванній з зачіпанням шахт.
  9. 1.8. Пристрій туалету та ванної або їх розширення здійснюється за проектом перепланування.
  10. 2. Узгоджені варіанти перепланування ванної кімнати і туалету.
  11. 2.2. Переробка ванній в хрущовці.
  12. 2.3. Перепланування ванної кімнати в панельному будинку.
  13. 2.4. Перепланування ванної в хрущовці.
  14. 2.5. Перепланування ванної кімнати і туалету в новобудові.
2. Узгоджені варіанти перепланування ванної кімнати і туалету.

1. Перепланування ванної кімнати і туалета- закони і нюанси.

Перепланування ванної кімнати і туалету. Дозвіл.

1.1. Збільшення ванної кімнати за рахунок кімнати.

Згідно п. 3.8. СаНПіН2.1.2.2645-10 і п. 9.25 СП 54.13330.2016 в квартирах не допускається така перепланування ванни і туалету, при якій вони виявляться над житловою кімнатою або кухнею сусідів знизу, за винятком дворівневих квартир, в яких допускається влаштування ванної кімнати і туалету безпосередньо над кухнею першого рівня.

Інакше кажучи, згідно з вищевикладеними нормами розширення або перенесення ванній за рахунок житлової кімнати або кухні заборонено і неможливо. Це відноситься і до туалету, душової, убиральні і так далі. Дана норма не поширюється тільки на постирочную (підсобне приміщення з пральною машиною), так як сама пральна машина ніяк не вказується на планах БТІ .


Отже, з вищевикладеного з точки зору будівельних норм також заборонені і не узгодженими такі роботи, як перенесення ванни в кухню, перенесення туалету на кухню, пристрій додаткової ванної кімнати на території кімнати або кухні і так далі.

Перепланування ванни і туалету з розширенням на житлову кімнату можливий лише за умови знаходження під Вашою квартирою нежитлового приміщення (в підвалі або на першому поверсі), адже тоді ванна кімната і туалет не надаються над житловими кімнатами сусідів знизу і ніякі норми не порушуються.

1.2. Збільшення ванної кімнати за рахунок коридору.

Однак, не існує ніяких норм, які б забороняли перенесення або розширення ванної кімнати і туалету на нежитлові приміщення (коридор, комора, вбудована шафа, підсобне приміщення і т.д.). Тому виконати і узгодити таке перепланування можливо. Також на території нежитлових приміщень дозволяється пристрій додаткового туалету або ванної кімнати.

Часто при перенесенні або пристрої додаткової ванної кімнати не вдається провести каналізацію вздовж стін з потрібним ухилом, так як при будь-якому проводиться маршруті від каналізаційного стояка виходить перетин з дверним прорізом. У таких випадках в ванних і туалетах встановлюють спеціальні насоси (найбільш часто встречающіеся- sololift), які дозволяють відвести каналізацію практично з будь-якого місця.

Коментар до відео:

Змінився пункт: узгодження розширення санвузла за проектом потрібно не за пунктом 2.2.6 Додатка 1 до Постанови Уряду Москви №508 (зміна конструкції підлог), а за пунктом 2.2.1 Додатка 1 того ж постанови (після виходу ППМ №1104 від 29.12.2017 і ППМ №1572 від 17.12.2018).

1.3. Пристрій гідроізоляції у ванній кімнаті і туалеті.

Відповідно до СНиП 2.03.13-88 «Підлоги» ванні кімнати або туалети після перепланування зобов'язані в конструкції підлоги мати гідроізоляцію. Таким чином, при збільшенні ванної кімнати або туалету Ви повинні демонтувати старі підлоги в розширеній зоні і влаштувати на їх місці вже нові з гідроізоляцією. Укладання гідроізоляції оформляється актом на приховані роботи , Які підписують представник авторського нагляду і будівельник, або представник ДЕЗ (керуючої компанії), якщо Ви робите ремонт самостійно.

На даний момент існує два основних види гідроізоляції підлог: рулонний і обмазочна. Останнім часом все більшого поширення набуває саме обмазочная. Справа в тому, що рулонну гідроізоляцію необхідно укладати на вирівнюючий шар стяжки. Якщо укладати її безпосередньо на перекриття, то під навантаженням від верхніх шарів статі вона може порватися про незначні виступи нерівного перекриття і в цьому місці при затоці зможуть відбуватися протікання. Обмазувальна гідроізоляція зважаючи на свою технології не вимагає пристрою додаткового шару такої стяжки, що вирівнює.

1.4. Пристрій підлоги у ванній кімнаті і туалеті.

Дозвіл на розширення ванної кімнати за рахунок коридору

Ремонт ванної кімнати з переплануванням відповідно до пункту 4.11 «Технічного вимоги і правил проектування, влаштування, приймання, експлуатації і ремонту (в развитие СНиП 2.03.13-88« Підлоги ») повинен бути виконаний так, щоб рівень підлоги в ній був виконаний на 15 - 20 мм нижче рівня чистої підлоги в суміжних кімнатах або був встановлений розділяє поріжок.

Таким чином, необхідно або робити рівень підлоги в ванних і туалетах нижче рівня підлоги інших кімнат, або встановлювати при вході в нього поріжок (хоча б на час приходу комісії житлової інспекції).

1.5. Пристрій ванної кімнати з виходом в спальню.

Перепланування туалету та ванної в квартирі часто стає незаконною і через наступного чинника, описаного в п. 3.9 СанПіН 2.1.2.2645-10, який говорить про те, що заборонено робити вхід в приміщення, обладнане унітазом, з житлових кімнат і кухонь, за винятком входу зі спальні в таке приміщення, за умови наявності в квартирі другого приміщення, обладнаного унітазом з входом з коридору.

Таким чином, якщо у Вас в квартирі є лише одне приміщення, обладнане унітазом (ванна кімната, вбиральня, туалет), то не можна виконувати таке перепланування, при якій вхід в нього буде проводитися з кухні або кімнати.

Якщо у Вас в квартирі є два приміщення, обладнаних унітазом, то вхід в один з нього допускається зробити з житлової кімнати (в контексті СанПіН «спальні»).

Вхід в приміщення, не обладнане унітазом (душова, ванна, умивальна і т.д.), допускається робити з будь-якої кімнати.

1.6. Заміна ванни на душову кабіну- це перепланування чи ні?

У багатьох людей, які звертаються до нас, виникає питання: якщо ми не чіпаємо стіни ванної кімнати і туалету, а хочемо лише пересунути в їх межах сантехнічні прилади, то чи стосується це до перепланування і чи потребує узгодження? Постараємося коротко відповісти на це питання. Якщо стерпний сантехнічний прилад відзначається на планах БТІ квартири, то зміна його положення тягне необхідність змінити його і в цих планах БТІ, а це здійснюється згідно з Додатком 1 Постанови Уряду Москви №508 за погодженням на підставі ескізу. На планах БТІ відзначається розташування раковини, душа, унітазу, гігієнічного душа та ванної. Таким чином, такі роботи, як перенесення раковини у ванній, перенесення ванни у ванній кімнаті, заміна ванною на душову кабіну і т.д. вимагають узгодження. З іншого боку, на планах БТІ ніяк не вказують полотенцесушитель і пральна машина. Тому, наприклад, перенесення полотенцесушителя у ванній не вимагає відповідного узгодження.

1.7. Перепланування туалету або ванній з зачіпанням шахт.

Часто у ванних і туалетах розташовуються вентиляційні та каналізаційні шахти з відповідними вентиляційними каналами і трубами. Часто в них є досить багато вільного простору, яке хочеться приєднати до внутрішніх приміщень при переплануванні ванної кімнати і санвузла. У законах (п. 10.5 Додатка 1 постанови № 508 Уряду Москви) сказано лише, що заборонено демонтувати або зменшувати канали природної вентиляції, а про зменшення шахт без порушення каналів нічого не говориться. Однак все не так просто. Площа даних шахт не входить в площу квартири (не фіксується в її планах БТІ), а значить не купувалася власником і йому не належить. На практиці погоджують органи відносять дану площу до загальнобудинкового майну, посилаючись на статтю 36 Житлового кодексу РФ (хоча явно це там не прописано), де перераховуються об'єкти багатоквартирного будинку, що відносяться до загального майна. А щоб приєднати загальнобудинкові майно до квартири (взяти в оренду або безоплатне користування) відповідно до п. 2.5.1.1.1.9 Додатка 2 того ж постанови, необхідно організувати збори мешканців будинку, де вони дадуть таку згоду.

Іншими словами, приєднання десятих частин квадратних метрів від вентшахти при переплануванні санвузла або ванної кімнати часто не варті таких високих трудозатрат по організації загальнобудинкового зборів, і легше залишити габарити вентшахти і сантехнічної шахти недоторканими відповідно до планів БТІ.

1.8. Пристрій туалету та ванної або їх розширення здійснюється за проектом перепланування.

Якщо ми хочемо здійснити перенесення, розширення або пристрій ванної кімнати і туалету, то пункт 2.2.1 1-ого Додатки до вже згаданого 508-ому з Постановою Уряду Москви чітко говорить, що такі роботи необхідно виконувати за отриманим дозволу на перепланування на основі відповідного проекту перепланування, виконаному проектною організацією , Що має відповідний допуск СРО.

Детальніше про проекти перепланування квартири можна прочитати тут .

Як видно з вищевикладеного тексту ремонт ванної кімнати з переплануванням може привести до безлічі суперечностей з законом. Сподіваємося ця стаття допоможе Вам їх уникнути, але іноді простіше довірити узгодження перепланування санвузла або мокрих приміщень професіоналам.

На закінчення даної статті ми б хотіли навести кілька прикладів узгоджених перепланувань ванних кімнат і туалетів. До речі, рекомендуємо Вам прочитати окрему статтю про те, як узгодити перепланування квартири .

2. Узгоджені варіанти перепланування ванної кімнати і туалету.

2.1. Перепланування ванної в будинку п-44т.

Перепланування ванної в будинку п-44т

демонтуються-зводяться конструкції

демонтуються-зводяться конструкції

план квартири після перепланування

Вище представлена ​​типова перепланування ванної кімнати в п-44т з її об'єднанням і розширенням за рахунок коридору і влаштуванням окремого входу в кухню через кімнату. У більшості будинків ванна кімната і вбиральня виконані за допомогою сантехнічних кабін типу "стакан" або "ковпак". Вони не є несучими і їх демонтаж безболісний. Головне, як вже говорилося вище, не зачіпати вентшахти.

2.2. Переробка ванній в хрущовці.

Переробка ванній в хрущовці

На ілюстрації наведено не стандартна для хрущовки багатокімнатна квартира. Була проведена перепланування хрущовки з маленької ванної та розширенням її за рахунок коридору.

2.3. Перепланування ванної кімнати в панельному будинку.

Перепланування ванної кімнати в панельному будинку

до перепланування

до перепланування

після перепланування

Тут ви швидко ілюстраціях приведена перепланування туалету з ванною в панельному будинку. Багато в чому тут були проведені схожі заходи з уже розглянутим перебудовою, тільки на цей раз на площі коридору розмістили додатковий туалет, розширивши при цьому саму ванну кімнату.

2.4. Перепланування ванної в хрущовці.

Перепланування ванної в хрущовці

А ось цей варіант вже найбільш типовий для хрущовок і сталинок . Коридор, що веде в газифікованих кухню став частиною об'єднаної і розширеної ванної кімнати, а сама кухня через рольставні об'єдналася з кімнатою.

2.5. Перепланування ванної кімнати і туалету в новобудові.

Перепланування ванної кімнати і туалету в новобудові

Часто перепланувань піддаються маленькі ванні не тільки панельних будинків і цегляних хрущовок, але і сучасних новобудов. В таких квартирах варіантів по перетворенню ванних зустрічається досить багато, хоча найбільш поширеним залишається, як і раніше, її розширення за рахунок коридору.

1.6. Заміна ванни на душову кабіну- це перепланування чи ні?
1.6. Заміна ванни на душову кабіну- це перепланування чи ні?