Реклама
Реклама
Реклама

Незаконні парковки: як врятуватися від здирників

  1. Прикріплений файл
  2. АВТОР:
  3. Орфографічна помилка в тексті:

7 жовтня 2011, 10:43 Переглядів: 7 жовтня 2011, 10:43 Переглядів:   В'їзд - безкоштовний, виїзд - платний

В'їзд - безкоштовний, виїзд - платний. З водіїв вимагають гроші за стоянку без всяких підстав. Фото: Г. Салай.

Одна з найбільш відомих афер Остапа Бендера - продаж відпочиваючим квитків для входу в "Провал" з метою його капітального ремонту. Довірливі громадяни, серед яких і група міліціонерів, платили великі комбінатори не замислюючись - дрібниця віддати нікому не шкода. Сьогодні справа Бендера не тільки живе, а й процвітає, хоча схема дещо змінилася: практично в кожному великому місті, варто водієві зупинити машину, перед ним виростає якийсь чолов'яга і нав'язливо вимагає кілька гривень за парковку. Природно, водієві, особливо жінці, простіше заплатити, ніж з'ясовувати, на якій підставі беруть гроші. Більш того, мені особисто кілька разів на парковках погрожували за несплату "не скаржитися, якщо автомобіль, наприклад, подряпають невідомі".

Вигоду такої схеми просікли і деякі супермаркети - при в'їзді / виїзді на внутрішній паркінг поставили шлагбауми і за виїзд (!) З автомобілістів вимагають гроші, інакше шлагбаум просто не піднімається вгору.

Гроші-то, може, і невеликі (10 грн. За годину паркування), але платити їх тільки за право постояти якось шкода. "Сегодня" з'ясувала, на якій підставі з водіїв беруть гроші і чи мають право паркувальники перешкоджати проїзду автомобіля або загрожувати водієві розправою.

дивіться РІШЕННЯ СУДУ, Не закривайте ПРОЇЗД

ПРО ЩО ГОВОРИТЬ ЗАКОН

На сьогоднішній день поняття "паркування" зустрічається тільки в одному законодавчому акті - ухвалі Кабміну №1342 від 3 грудня 2009-го року. Згідно з п.31 цієї постанови, в разі несплати водієм транспортного засобу послуг паркування, "оператор має право перегороджувати виїзд транспортного засобу з майданчика шляхом використання спеціальних засобів-шлагбаумів або технічних засобів для перешкоджання виїзду".

Начебто все законно. Але це на перший погляд. Як пояснив нам адвокат, що спеціалізується на захисті прав автомобілістів, Олексій Святогор, постанова Кабміну є лише підзаконним актом, який повинен відповідати Законам і Конституції України (що має вищу юридичну силу). Експерт повідомив "Сегодня", що 18 січня цього року Апеляційний суд міста Києва визнав цю постанову Кабміну незаконним в частині блокування виїзду - це суперечить ст. 41 Конституції, ст. 319 Цивільного кодексу, ч. 2 ст. 52-1 Закону "Про дорожній рух" та положеннями Кодексу України про Адміністративні правопорушення.

Крім того, в пункті 32 вищезгаданої постанови Кабміну сказано, що в тому випадку, якщо водій відмовився платити за послуги паркування, оператор зобов'язаний скласти акт, підписати його у свідків і прибрати перешкоду для виїзду. Стягнути гроші можуть тільки через суд.

[Auto1]

СУПЕРЕЧКА З МАГАЗИНОМ

Виїзд
Виїзд. Платити за нього можуть зобов'язати лише за рішенням суду. Фото: Г. Салай

Навіть якщо керівництво супермаркету виконає вимогу того самого постанови Кабміну №1342 і у відповідь на відмову платити за парковку складе акт, який підпишуть два свідки, це ще не означає, що вони отримають право вимагати гроші - це з'явиться тільки у Виконавчої служби, і то - після того, як супермаркет подасть в суд і доведе, що водій, не заплативши за парковку, дійсно неправий.

Справа в тому, що між автовласником і супермаркетом немає письмово укладеного договору, в якому розписано, в чому полягає суть послуги (що в неї входить), яку відповідальність на себе бере паркувальник. Тобто, порушено право споживача на необхідну, доступну та достовірну інформацію про кількість, якість і асортимент товарів (робіт, послуг) - закріплене ст. 3 Закону України "Про захист прав споживачів".

Однак зазначимо, що ймовірність того, що супермаркет подасть в суд за 10-100 гривень, є дуже низькою. Особливо з урахуванням того, що виграти таку справу складно.

загарбників ДОРОГИ

Вимагайте документ
Вимагайте документ. Фото: Г. Салай

Глава Київміськадміністрації Олександр Попов ще 22 вересня заявив, що близько 80% паркомісць у столиці - незаконні. За його словами, кошти, що стягуються т.зв. "Паркувальниками", йдуть не в міський бюджет, а в кишені "бізнесменів" (читай - бандитів). А Тимчасова контрольна комісія з питань цільового та ефективного використання коштів "Київтранспарксервіс" ще влітку заявила про те, що 80% парковок знаходяться в "тіні". За словами депутата Київради Юрія Дмитрука, в процесі перевірки виявилося, що "Київтранспарксервіс" контролює лише 20% денних стоянок і 10% нічних. Тобто, якщо до вас підходить людина і каже, що потрібно заплатити за парковку, швидше за все, він шахрай. Потрібно вимагати підтверджуючі документи (у нього повинні бути план-схема розміщення парковки, рішення Київради про те, що ця парковка платна, а також жетон "Київтранспарксервісу" і посвідчення паркувальника). Якщо їх немає - викликати міліцію.

ПАРКОВКА У ДВОРІ

Двір
Двір. Користуватися тротуаром має право будь-яка людина

Наші читачі часто скаржаться, що їх сусіди-автомобілісти захоплюють під парковку частина тротуару, самовільно встановлюючи шлагбауми, паркувальні бар'єри і інші пристосування (огорожі), як би закріплюючи за собою конкретне місце для паркування. Наскільки це правомірно?

Як пояснив нам юрист, згідно зі ст. 83 Земельного кодексу України, такі ділянки належать до земель загального користування, які без спеціального дозволу і безкоштовно має право використовувати будь-який (!) Фізична особа. Спеціальне ж огорожу такої ділянки під парковку порушує право інших людей на вільний і безкоштовний прохід по тротуару - самовільні стоянки є незаконними.

Легалізувати ж її дуже складно - потрібно змінити цільове призначення цієї ділянки як "земля транспорту" (згідно зі ст. 71 Земельного кодексу. Для цього домоуправління зобов'язане розробити проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки та провести його на сесії Київради.

ПАРКУВАННЯ НЕ ДЛЯ ВСІХ

Такі знаки є незаконними
Такі знаки є незаконними. Фото: Г. Салай

Поява на вулицях столиці знаків дорожнього руху 5.39 "Місце для стоянки" (на фото) з додатковою табличкою "Тільки для клієнтів ТОВ" ХХХ "є повною загадкою. Справа в тому, що в Правилах дорожнього руху такий знак є, а ось така додаткова табличка відсутня. тобто такий знак встановлений самовільно (судячи з усього, замовлений у приватника), а його вимоги можна не виконувати.

Однак часто охоронці установ, які встановили такі таблички, намагаються прогнати водіїв, які поставили свої автомобілі. В цьому випадку потрібно відразу ж викликати міліцію і подавати заяву з вимогою порушити кримінальна справа по ст. 198 КК України за самоуправство (самовільне, всупереч встановленому законом порядку, вчинення будь-яких дій, правомірність яких оспорюється іншою особою, якщо такими діями заподіяно істотну шкоду законним правам та інтересам окремих громадян). Крім того, потрібно повідомити про погрози на свою адресу.

[Auto2]

ЯК НЕ ПЛАТИТИ вимагачів

Для того, щоб перевірити реальність загроз паркувальників, "Сегодня" провела експеримент на парковці одного з супермаркетів, де на в'їзді написано, що парковка - безкоштовна лише протягом перших 60-ти хвилин, а потім потрібно платити по 10 грн. за кожну годину стоянки.

Отже, пробуємо проїхати через шлагбаум через 1 годину і 15 хвилин після прогулянки по супермаркету і не заплатити.

1. СТОЇТЬ НА СВОЄМУ. У відповідь на відмову платити, оператор спокійно відповів, що автомобіль він не випустить і відмовився підняти шлагбаум. Одночасно він викликав охорону супермаркету - очевидно, так записано у нього в інструкції.

2. ВИМАГАЄМО ДОКУМЕНТИ. Моє питання прибулому охоронцеві показати документи, на підставі яких він вимагає гроші за парковку, поставив його в глухий кут. Він лише тицьнув на напис на будці "Парковка платна" і послався на керівництво.

До цього моменту за мною вже зібралася черга з близько 10 авто, водії яких невдоволено гули.

3. Викликати міліцію. За номером 102 нам відповіли, що висилають наряд. Прибулі міліціонери, насилу стримуючи сміх, заявили оператору паркування і охоронцям, що вони зобов'язані припинити ряд кримінальних злочинів: захоплення майна, вимагання, незаконне примушування до виконання цивільно-правових зобов'язань. Черга за автомобілем, тим часом, зросла до 30 автомобілів.

4. їде з ПАРКОВКИ. Оператор паркування, бачачи, що "пахне смаженим", швидко підняв шлагбаум і дав можливість проїхати.

5. ЗАЯВА. міліція склала протокол, опитала свідків і взяла у мене заяву в міліцію. Після чого всіх відпустили. Через кілька днів до нас звернулася адміністрація супермаркету і попросила його забрати. Проте, цей супермаркет і далі продовжують вимагати гроші за виїзд.

КОМЕНТАР

Олексій Святогор, адвокат, спеціалізується на захисті прав водіїв: Олексій Святогор, адвокат, спеціалізується на захисті прав водіїв:

З точки зору законодавства, "послуги парковки" - абсолютно ефемерне поняття, а паркувальники - не хто інші, як професійні жебраки, зведені в ранг "трудяг" сумнівними нормативними актами. Справа в тому, що поняття "платна парковка" має означати, що на цьому місці надана якась послуга, яку слід компенсувати, заплативши за півгодини паркування десять гривень готівкою або купивши паркувальний талон. Однак навіть якщо спробувати проявити фантазію і пошукати відповідь на питання, в чому полягають "послуги парковки", - відповіді не буде.

Така послуга не має нічого спільного з охороною автомобілів (якщо авто поженуть або пошкодять - паркувальники не несуть ніякої відповідальності). Чи не пов'язана вона і з орендою землі, яку займає автомобіль хоча б тому, що паркувальники і парковальние контори не є власниками і користувачами землі.

А обгрунтування про те, що у вартість послуги входить прибирання території парковки, встановлення дорожніх знаків, а також зарплата паркувальникам - взагалі маячня. Справа в тому, що, згідно із законом, по-перше, територію в місті повинні прибирати скрізь однаково, по-друге, ці витрати не є проблемою водія, оскільки на прибирання він платить зі своїх податків. По-третє, ніхто і нікому не має право нав'язувати послугу або змушувати платити за послугу, яку він не замовляв. Це все одно, що жебраки будуть вимагати плату за те, що вони витратилися на табличку "Памагите".

Прикріплений файл:

Прикріплений файл


Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Незаконні парковки: як врятуватися від здирників". інші Авто новини дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Бовсуновський Владислав

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Наскільки це правомірно?