Реклама
Реклама
Реклама

Через що може зникнути Краснокаменск?

  1. Приаргунск виробниче гірничо-хімічне об'єднання (ПАТ «ППГХО») є найбільшим урановидобувних підприємств...
  2. Що дасть Краснокаменськ і Забайкалью відкриття рудника №6?
  3. нинішній стан
  4. Краснокаменск може зникнути?

Приаргунск виробниче гірничо-хімічне об'єднання (ПАТ «ППГХО») є найбільшим урановидобувних підприємств в Росії і дає роботу майже 5 тисячам жителів другого за величиною міста Забайкальського краю - Краснокаменська. Директор ППГХО Сергій Шуригін 17 травня на засіданні комітету з економічної, інвестиційної політики та власності заксобрания Забайкальського краю заявив, що якщо не вдасться почати видобуток на новому руднику №6, відкриття якого вже кілька років відкладається через відсутність фінансування, підприємство постане і місто доведеться розселяти.

Сумна історія рудника

Екс-губернатор Забайкальського краю Костянтин Ільковського в березні 2015 року заявляв, що на будівництво рудника №6 вдасться залучити за 6-7 років близько 30 мільярдів рублів. Джерела фінансування Ільковського не уточнюється. Планувалося, що фінансування почнеться з 2015 року, а перший етап будівництва - з лютого 2016 року.

У серпні керівник служби зі зв'язків з громадськістю холдингу «Атомредметзолото» (АРМЗ, входить в структуру держкорпорації «Росатом») Юрій Мурашко заявив , Що рудник №6 буде запущений в 2022 році, як і планувалося, незважаючи на відсутність державної підтримки. З його слів, інвестиційним комітетом держкорпорації «Росатом» в червні 2015 року було прийнято рішення про повне фінансування цього проекту, починаючи з 2015 року і закінчуючи його здачею в експлуатацію в 2022 році. У держави холдинг АРМЗ попросив 4,5 мільярда рублів на будівництво інфраструктури. Перший транш був отриманий, і проект на момент заяви був готовий до держекспертизі. Фінансування на 2016 рік мало становити майже 600 мільйонів рублів. Держекспертиза видала позитивне рішення на проект.

У серпні 2016 року у офіційному порталі Забайкальського краю з посиланням на радника гендиректора АРМЗ Валерія Макарова з'явилося повідомлення, що будівництво рудника почнеться з будівлі станції з очищення шахтних руд за 2 мільярди рублів.

Що дасть Краснокаменськ і Забайкалью відкриття рудника №6?

За словами генерального директора ПАТ «ППГХО» Сергія Шуригіна, обсяг видобутку урану постійно знижується, разом з цим знижується і чисельність працівників комбінату. Відкриття рудника дозволить надати близько 1 тисячі додаткових робочих місць. Зараз 21% робочих місць в місті з населенням більш ніж в 50 тисяч чоловік становить саме комбінат. Бюджет міста на 52% наповнюється за рахунок податків ППГХО.

Крім надання робочих місць рудник забезпечить видобуток 2 тисяч тонн урану на рік. Зараз видобуток складає 1 700 тонн на рік, і якщо рудник не відчиняться до 2022 року, обсяги видобутку на ППГХО скоротяться майже в 2,5 рази - до 400 тонн в рік. Передбачувані обсяги видобутку з відкриттям рудника №6 зможуть забезпечити паливом майже 21% вітчизняних атомних електростанцій. При таких показниках начебто не повинно виникати питань про стратегічну значимість проекту.

І все ж виникає питання про реалізацію готової продукції і, як наслідок, окупності нового рудника. Шуригін з посиланням на аналітиків стверджує, що до 2020 року попит на уран буде випереджати пропозицію. Прогнозована вартість фунта урану складе на ринку до 45 доларів за фунт. За даними сайту ereport.ru, вартість фунта в 2015 році становила 36,8 долара.

На будівництво рудника піде 5 років, ще 10 років він буде окупатися. Зрозуміло, що будівництво потрібно починати якомога швидше. В іншому випадку почнеться різке скорочення робочих місць, підприємство втратить кваліфікованих співробітників.

нинішній стан

За словами гендиректора комбінату, сьогодні рудник майже повністю готовий до початку будівництва. Розконсервацію планували почати в березні 2017 року, проте через відсутність фінансування було застопорилося будівництво комплексу очищення шахтних вод. В даний момент шахти рудника затоплені. Майже 2,4 мільярда рублів, заплановані на будівництво комплексу очищення, до сих пір не виділені. Без цього розконсервування рудника нездійсненна.

«У Мінекономрозвитку в жовтні 2016 року була схвалена заявка на отримання 2,4 мільярда рублів з коштів резервного фонду. Гроші не виділені. Влада обіцяє, що це питання розглянуть повторно при коригуванні бюджету РФ в липні », - говорить Шуригін.

Він також зазначив, що ведуться переговори з китайськими інвесторами, однак він цього розкладу не надто радий: «Скажу чесно, я противник цих переговорів. Віддавати стратегічний матеріал Китаю я не хочу, тому що співпраця з ними має на увазі розплату готовою продукцією ».

Краснокаменск може зникнути?

Незважаючи на те, що директор ППГХО налаштований оптимістично і впевнений, що спільними зусиллями рудник все ж вдасться побудувати і запустити, на засіданні президії він представив наслідки можливого несприятливого результату. Полягає він у тому, що Краснокаменск доведеться розселити, так як він може не впоратися з проблемами, до яких призведе закриття підприємства.

За його словами, розселення жителів уранової столиці Забайкалля обійдеться в 240 мільярдів рублів. Ця сума порівнянна з будівництвом восьми рудників №6. У ці мільярди увійде як розселення міста - 100,3 мільярда рублів, так і рекультивація промислового майданчика - 120 мільярдів рублів.

На засіданні президії фракції «Єдиної Росії» 17 травня депутат законодавчих зборів Сокте Мажіев висловив переконання, що до цього не дійде. Шуригін з ним згоден: «Ми переможемо однозначно. Я на 100% впевнений, що ми почнемо реалізовувати цей проект ».

Що дасть Краснокаменськ і Забайкалью відкриття рудника №6?
Що дасть Краснокаменськ і Забайкалью відкриття рудника №6?
Краснокаменск може зникнути?