Реклама
Реклама
Реклама

Мурат Сіразін: «Я ж пташник поставив, а не публічний будинок або нафтову вишку»

7.02.2017

Суддя стукав кулаком: «Тиша!», Позивач і відповідач кричали про образи, юрист дякував: «Слава богу, ще матом не посилаєте»

Емоційно проходив напередодні в Верхнеуслонскій районному суді процес за позовом ТОВ «Кераміка-Синтез» до відомого фермеру Мурату Сіразіну. Від нього вимагають звільнити чужу землю і знести незаконні будівлі. У відповідь Сіразін нагадав, що проблему із землею для нього вирішують уже 10 років. Кореспондент «БІЗНЕС Online» зайвий раз переконалася, що земельне питання в нашій країні - це щось ...

7

У Верхнеуслонскій районному суді почався процес за позовом ТОВ «Кераміка-Синтез» до відомого фермеру Мурату Сіразіну

БИТВА ЗА 7 КВАДРАТНИХ МЕТРІВ

Цей судовий процес, друга (і ще не остання) «серія» якого відбулася вчора в Верхнеуслонскій районному суді, можна назвати земельною. Відповідач - відомий татарстанський фермер з Шеланг, громадський радник міністра сільського господарства РТ Мурат Сіразін намагається відстояти своє право на землю і на ведення господарства - вирощування гусей, качок, курей, кіз. А позивачі - ТОВ «Кераміка-Синтез» (підприємство базується в тій же Шеланг) в особі свого директора Рустама Файрушин і юриста, а також треті особи - виконком Верхнеуслонскій району (був його представник) і державний інспектор по використанню та охороні земель Верхнеуслонскій району Радик Шігабіев - складається враження, твердо мають намір землю у фермера відібрати. Втім, Файрушин і Шігабіев на суді активністю не вирізнялися. Оскільки суддя Азат Назмі доброзичливо дав дозвіл журналісту на фотографування в залі, наші читачі можуть побачити на фото всіх героїв скандалу районного масштабу.

У центрі розгляду - колишній кар'єр, в якому колись видобували глину. Ділянка не рекультивировали, так що він заріс берізками і іншими приємними деревцями, а Сіразін посадив там ще яблуні і кедри. Колишній кар'єр заповнився водою і перетворився, на радість сіразінскіх гусей і качок, в невелике озерце. Тут фермер звів пташник. Позивач вимагає цей пташник знести і взагалі забратися з безцінної землі ТОВ «Кераміка-Синтез».

Юрист цього підприємства на суді заявив: «Де-факто встановлено зведення тимчасової дерев'яної споруди на земельній ділянці, що належить ТОВ" Кераміка-Синтез ". Право власності зареєстровано в установленому законом порядку. Де-юре вказаний факт засвідчений Росреестра, винесено постанову про накладення стягнення, винесено припис про знесення зазначеної споруди. Ні штраф, ні частина приписи про знесення Сіразіним не оскаржено, вступили в законну силу. І в передбаченому законом порядку ми звернулися до суду для знесення незаконного будівництва. Будь-яких доказів ні в попередньому засіданні, ні на сьогоднішній день у "Керамік-Синтез" як у власника земельної ділянки про те, що Сіразін законно звів ці споруди, немає ... »

Суддя поцікавився, що це за споруди: «Спорудження, капітальне будова?» Сіразін похмуро відповів: «Ні! Дерев'яний сарай, зроблений з обапола, дах зроблений з поліпропілену, щоб тепло було ... Щоб гуси та качки там несли яйця ... І на замок закритий ». Уточнив, що площа спірної будівлі ... 7 кв. метрів: «2 на 3 метри всього лише, і вона їм заважає чомусь. Це незрозуміло ... Ні щоб прийти до мене і сказати: Мурат Галиевич, ви доброю справою займаєтеся, давайте, ми вам дозволимо, ви заплатите нам за ці 7 квадратних метрів чисто символічну плату. Вони ж це не зробили, вони ж прийшли і почали ламати ... без рішення суду! »

Юрист «Керамік-Синтез» стояв на своєму - на протиправних діях Сіразіна: «Ця будова була не одна, тобто він повністю відгородив більшу частину ділянки - це по-перше. По-друге, ніхто йому не дозволяв - ні власник, ні адміністрація - цією земельною ділянкою користуватися ... У відповідача позиція така: нашою земельною ділянкою міг розпоряджатися глава адміністрації [району], який виділив йому на законних підставах цю ділянку. Це, звичайно ж, аргумент, який не підтверджений жодним документом, але все-таки він пролунав в суді ».

Доводи позивача фермер не визнав: «Чому ці люди 10 років нічого не робили на цьому кар'єрі?» І раптом - схаменулися. Сіразін пояснив, чому мужньо б'ється за свій пташник: там у визначений термін гуси та качки відкладають яйця. А якщо пташник розламати, яйця будуть відкладати по місцевим кущах, і ці ласощі розкрадуть місцеві ж лисиці ... «Ніде в країні такого немає, щоб людям забороняли розводити качок і гусей ... Я адже там він не закінчив будувати нафтову вишку або який-небудь публічний будинок або собі будинок. На цій землі я побудував тимчасову споруду для того, щоб мчали качки, розумієте? »- намагався донести свою точку зору до суду Сіразін.

Мурат Сіразін намагається відстояти своє право на землю і на ведення господарства - вирощування гусей, качок, курей, кіз

«БОМЖІ» ІЗ Шеланг І Татфондбанк

Чому взагалі виникло питання про спірній землі для фермера? Тут відразу два цікавих і дивних моменту. Перший - зіткнувся Сіразін з цим питанням не сьогодні і не вчора, а 10 (!) Років тому. Тоді він, перекваліфікувавшись в фермери, почав клопотатися про виділення землі. Мурата Галиевич тоді дуже обнадіяли дуже солідні люди. Наприклад, гендиректор Таїф Альберт Шигабутдинов (ТОВ «Кераміка-Синтез» входить в групу «ТАИФ») запропонував районній владі обміняти землю колишнього кар'єру на іншу ділянку. Щоб, як заявляє Сіразін, кар'єр передати йому. Фермер цей лист від Альберта Кашафович сприймає мало не як святу реліквію, охоронну грамоту і гарантію отримання землі. Але, як показав судовий процес, для юристів «Керамік-Синтез» цей документ особливої ​​ролі не грає - неофіційний, друку на ньому немає. На суді юрист ТОВ єхидно зауважив: «Жоден аргумент Сіразіна не підтверджений жодної папером з печаткою! Жодним документом, який відповідно до чинного законодавства зареєстрований, є вхідний номер ».

Тут доречно згадати другий цікавий і дивний момент: зі своєю земельною проблемою Мурат Галиевич не самотній - в Верхнеуслонскій районі ціле селище безземельних жителів. Вони самі себе називають бомжами - і, на жаль, мають на це право: їхні будинки (у Сіразіна теж) стоять на чужій (!) Землі, а їх селища Шеланга офіційно немає (!) На картах ... Справа в тому, що , коли 16 років тому будувався завод, в республіку запросили фахівців з усього Радянського Союзу, обіцяючи (і залучаючи цим) забезпечити безкоштовним житлом. В якомусь сенсі забезпечили - вдома у них є, хоча добудовувати їх довелося своїми силами. Але ось земля під будинками так і не була передана жителям. Так що «бомжам» з Шеланг навіть материнський капітал не дають: офіційно-то їх практично не існує! Сіразін на суді обурювався: «Як це могло виявитися, що селище, який був побудований законно, там газ, електрику, акти здачі будинків, вони, ось ці представники позивача, взяли і ці землі продали Татфондбанк, який потім розорився».

Багато років жителі селища зверталися в різні інстанції, аж до вищих. Отримували у відповідь купу паперів - з печатками, вхідними та вихідними номерами. І нічого! Якщо вже стільки років ціле селище не міг узаконити землю під своїми будинками, що взяти з одного фермера? «Я як фермер виявився без землі. Напевно, я єдиний в світі, в СНД фермер, який не має землі », - заявив на суді Сіразін.

До слова, саме йому жителі Шеланг можуть сказати спасибі за те, що на їхню земельну проблему нарешті звернули увагу. Газета «БІЗНЕС Online» розповідала, як зрубали сад у Сіразіна і знесли огороджує цей сад паркан, а потім і зовсім вчинили збройний напад , Розстрілявши чотирьох свиней рідкісної породи. За цим фактом МВС навіть порушило кримінальна справа. Журналісти «БІЗНЕС Online» побували в Шеланг, знявши запеклу суперечку фермера з інспектором Шігабіевим і представниками ТОВ «Кераміка-Синтез». Ось тільки після широкого, аж до федерального, освітлення в пресі цих гучних нападів на господарство фермера влада взялася за вирішення земельних проблем жителів Шеланг і навіть обіцяли на сході, що на це буде потрібно всього півроку.

Позивачі - ТОВ «Кераміка-Синтез» в особі директора Рустама Файрушин і юриста, представник виконкому Верхнеуслонскій районаі держінспектор з використання та охорони земель району Радик Шігабіев

ПРЕЗИДЕНТИ - ЗА СЕЛЯН

На суді було видно, що будівельнику за освітою, а сьогодні фермеру Сіразіну дуже непросто протистояти юристам. Але, як Мурат Галиевич пояснив присутнім, у нього грошей на адвоката немає, так що захищає себе сам і спирається на президента РТ. Так, Сіразін заявив: «У посланні президента сказано: главам районів, виконавчим комітетам, правоохоронним органам вжити всіх заходів по вилученню земель, які не використовуються за призначенням».

Уточнимо, про що говорив Рустам Мінніханов у своєму посланні парламенту 21 вересня 2016 року. До речі, цвяхом послання якраз і стало питання про землю, президент оголосив «суцільну інвентаризацію ефективності використання земельного фонду». Мінніханов сказав: «Багато власників відносяться до землі як до засобу накопичення капіталу і навіть спекуляції. В результаті багато ділянок не залучені в господарський оборот і пустують ... За останні 10 років тільки в передмістях Казані і Набережних Човнів приєднані до земель населених пунктів десятки тисяч гектарів земель сільгосппризначення. Масового характеру перекладів привів, з одного боку, до істотного скорочення земель сільгоспугідь, з іншого боку, до того, що ділянки, переведені під індивідуальне житлове будівництво, реалізуються без інженерної та соціальної інфраструктури і часто за спекулятивними цінами ». Президент також підкреслив: «Ще одним резервом зростання конкурентоспроможності сільського господарства республіки є підвищення ефективності використання земель сільськогосподарського призначення. Останнім часом спостерігається тенденція скорочення високопродуктивних земель. Необхідно сформувати реєстр цінних земель сільгосппризначення. Крім того, слід припинити безладний виділ земельних часток зі створенням черезсмужних і вкраплених ділянок, які в подальшому неможливо обробляти. Муніципалітетам, територіальним федеральним органам влади, уряду республіки потрібно посилити контроль за землями сільгосппризначення ».

Сіразін, зауважимо, емоційно вигукнув на адресу юриста виконкому: «Ви чому не виконуєте ?!» Юрист розсердився: «Давайте без емоцій! Мурат Галиевич, я теж кричати можу! І емоції пускати ... Проявіть повагу, я не настільки молодше вас, не треба до мене ставитися як дідусь до хлопчика, мені 47 років, я ветеран війни ... Я вас завжди Муратом Галиевич називаю. Ви мене - якимось інспектором, як завгодно можете назвати. Слава богу, ще не обзиваєте, матом не посилаєте ».

Тут змушений був втрутитися суддя, нагадавши про необхідність взаємної поваги. А юрист став заперечувати Сіразіну, тим самим тільки зміцнивши його позиції, оскільки, як виявилося, їх підтримує і Володимир Путін: «Це був не указ президента, це було доручення президента Російської Федерації Путіна про повернення в оборот земель сільгосппризначення. Давайте з юристом хоча б не сперечайтеся! .. Щодо залучення в оборот невикористовуваних земель сільгосппризначення - це доручення ми виконуємо в міру, наскільки можемо ... Але не відноситься до земель сільгосппризначення дану земельну ділянку - це землі промисловості ».

Сіразін вже досить спокійно зауважив: «Шановний юрист, я не про Путіна говорю - про послання Мінніханова Держраді». І нагадав: «Земля сільгосппризначення - та, на якій селище знаходиться, моя ферма. Вже скільки років - 16! Скільки часу їм ще треба, щоб вони мені її віддали і я міг перенести пташник ... Чому ці люди як собаки на сіні? Нічого самі [на цій землі] не роблять і мені забороняють?! .. Чому не виконують вказівки президента? .. Президент чітко сказав: земля повинна працювати! »

»

Юрист ТОВ реагує дещо нервово: «Він [Сіразін] говорить, що готовий з нами укласти якусь угоду ... Вона неможлива. Він знову роздмухав скандал в «БІЗНЕС Online»

«МИ НЕ В ТЕАТР ПРИЙШЛИ»

Під час майже двогодинного судового засідання емоції раз у раз зашкалювали. Були крики, було обурення: «Ми не в театр прийшли». Суддя закликав: «Стримуйте емоції!» Один раз, коли піднявся страшний шум, навіть змушений був стукнути кулаком: «Тиша!»

Виявилося, що позивачів дуже нервують коментарі Сіразіна в газеті «БІЗНЕС Online». Фермер запитав представника ТОВ: «На якій підставі ви зареєстрували в 2010 році кар'єр, який був вже вироблений? І чому вам його дали як для видобутку глини, якої там немає? Той же Росреестр заявляє, що вони не змогли це перевірити, вони не геологи. І чому не проведена рекультивація після незаконного видобутку глини? »Юрист заявив:« Це питання не має відношення до справи. Але я на нього відповім. Перш за все ніхто його не переоформляв, в цьому можна переконатися простим способом - як в 2002, 2006, 2010, 2016 роках призначення земельної ділянки не змінювалося. Призначення залишилося - землі промисловості, населених пунктів ... Ми просто оновлювали свідоцтво ... Рекультивація провадиться, коли земельна ділянка потрібно кудись здати, коли змінюється його призначення, коли змінюється власник. На даний момент у власника є кілька бізнес-проектів по даній земельній ділянці ».

Хороше запитання задав суддя: «На цій ділянці, ви говорите, розташована будівля Сіразіна. Це обмежує ваші права? »Чи не відповівши по суті, представник« Кераміка-Синтез »заговорив про інше:« Як би питання стоїть про те, що вказана земельна ділянка, навіть якщо ми зараз почнемо якісь заходи по його використанню ... Це позовну заяву народилося з чого - Сіразін мало того що незаконно користується нашою земельною ділянкою, він відмовляється його звільнити. І, крім того, у всіх ... Ну не у всіх - в одній газеті (мова про "БІЗНЕС Online" - прим. Ред.) До громадськості доводить позицію про те, що позивач, виявляється, неправомірно користується, а ось Сіразін дуже такий хороший, і він розводить там тваринницьке господарство і ще щось, я вже не знаю ».

Суддя поцікавився: чи не можна все-таки світом вирішити земельне питання? «Будь ласка, я зараз готовий з ними укласти. Вони ж не хочуть, ви ж бачите ... Їм головне - нашкодити мені ... Хоча їм не потрібна ця земля! .. На минулому суді юрист заявив так: що хочемо, то ми і робимо на цій землі, ця наше право, ми платимо податки ». Суддя запропонував: «Ви тоді просто написали б їм заяву ... Де-юре вони власники ... Нехай стоїть там вже цей курятник, а вони [отримають] три гуски в кінці року» (посміхається). "За ради Бога! - сказав Мурат Галиевич. - Взагалі це все яйця виїденого не варта ».

Юрист ТОВ відреагував дещо нервово: «Він каже, що готовий з нами укласти якусь угоду ... Вона неможлива. Чому? Тому що він її, ось цю ситуацію, розвинув в скандал величезний і поставив собі за мету просто ображати публічно всю групу компаній. І тому позиція позивача не в тому, щоб йому нашкодити, а в тому, що у нас є своє право, ми його захищаємо і ми дивимося трохи вперед. Ми не можемо своєю земельною ділянкою користуватися: як тільки ми почнемо якісь роботи проводити, Сіразін знову це зробить в скандал. Він же не займає законну позицію. Він же займає позицію як оглядач «БІЗНЕС Online», який кожен день, буквально кожні 15 хвилин ... Наприклад, вчора можна подивитися коментарі його - він знову роздмухав скандал в «БІЗНЕС Online».

Тут вже не витримав Мурат Галиевич: «Попрошу ображати!» - «А я нікого не ображаю!» - парирував юрист. «Що значить" роздув скандал "? Я описую ситуацію », - обурився фермер.

Да уж, на шлях до мирної угоди це мало схоже.

Доводи позивача фермер не визнав: «Чому ці люди 10 років нічого не робили на цьому кар'єрі?
На цій землі я побудував тимчасову споруду для того, щоб мчали качки, розумієте?
Якщо вже стільки років ціле селище не міг узаконити землю під своїми будинками, що взяти з одного фермера?
Сіразін, зауважимо, емоційно вигукнув на адресу юриста виконкому: «Ви чому не виконуєте ?
Чому ці люди як собаки на сіні?
Нічого самі [на цій землі] не роблять і мені забороняють?
Чому не виконують вказівки президента?
Фермер запитав представника ТОВ: «На якій підставі ви зареєстрували в 2010 році кар'єр, який був вже вироблений?
І чому вам його дали як для видобутку глини, якої там немає?
І чому не проведена рекультивація після незаконного видобутку глини?