Реклама
Реклама
Реклама

Скільки автомобілів можна мати ІП на ЕНВД і як їх враховувати, якщо вони були на ремонті

  1. Скільки автомобілів можна мати ІП, щоб перейти на ЕНВД
  2. Чи потрібно платити ЕНВД по автомобілям, які були на ремонті
  3. Чи можуть бути питання з боку податкової

Добрий день всім нашим читачам, особливо ІП, які займаються пасажирськими та вантажними перевезеннями і платять ЕНВД

Добрий день всім нашим читачам, особливо ІП, які займаються пасажирськими та вантажними перевезеннями і платять ЕНВД. Чому саме їм? Тому що сьогоднішня стаття присвячена темі, актуальною саме для цієї категорії ІП .

Не один раз нам задавали ось таке питання: «у мене дві машини, але їжджу тільки на одній, чому мені потрібно платити податок за дві машини?» Або ось ще приклад: «якщо одна з машин місяць стояла на ремонті, то чи потрібно мені платити за неї податок чи ні? »

Якраз про ці та інші ситуаціях і піде мова нижче.

Скільки автомобілів можна мати ІП, щоб перейти на ЕНВД

Те, що ІП та ТОВ , Які надають послуги з перевезення вантажів (а також пасажирів) можуть перевести ці види діяльності на сплату ЕНВД, для вас, думаю, не новина. Ось тільки вмененка, як і будь-який інший спецрежим , Має свої обмеження. І тут важливо пам'ятати:

Для того щоб ви могли застосовувати ЕНВД, загальна кількість автотранспортних засобів в вашому розпорядженні не повинно бути більше 20 штук.
В їх число входять автомашини, що знаходять у вас:

  • У власності;
  • На праві користування;
  • На праві розпорядження;
  • На право володіння.

Простіше кажучи, ви складаєте свої машини і машини, узяті в оренду або лізинг, і отримуєте загальна кількість машин у вашому розпорядженні. Це підтверджує лист Мінфіну № 03-11-11 / 38756 від 06.07.2016 г.Еслі воно менше або дорівнює 20 автосредства - ви можете застосовувати ЕНВД, якщо більше 20 штук - ви не можете застосовувати ЕНВД.

Важливо! У розрахунку не беруть участь машини, які належать вам, але ви їх здали за договорами оренди іншим ІП або ТОВ (лист Мінфіну № 03-11-09 / 43179 від 27.07.2016 р).

Виходячи з вищесказаного, робимо висновок: можливість використання ЕНВД залежить не від факту експлуатації автозасобів, а від їх наявності в цілому. Тобто, навіть якщо частина транспортних засобів, які у вас є, ви не експлуатуєте, в розрахунок лімітного кількості автомашин для застосування ЕНВД ви їх все одно включаєте. Наприклад, у вас є 23 машини, 4 з яких в даний момент не експлуатуються: ЕНВД ви застосовувати не можете, так як кількість машин у вас перевищує ліміт в 20 штук.

Чи потрібно платити ЕНВД по автомобілям, які були на ремонті

При розрахунку самого ЕНВД вам потрібно значення фізичного показника по вашій діяльності. Для перевезення вантажів, наприклад, ця кількість автозасобів, що використовуються для перевезення вантажів. Логічно, що машина, яка перебуває на ремонті, не може перевозити вантажі. Треба її врахувати розрахунку податку чи ні?
Машину, що знаходиться на ремонті, не потрібно враховувати в складі фізичного показника при розрахунку податку на ЕНВД.

Це підтверджує лист ФНС № СД-4-3 / 10366 @ від 10.06.2016 р У бухобліку основних засобів є таке поняття як «основні засоби в ремонті» - так ось тут з автотранспортом якраз така ситуація.

Важливо! Автомашина, відправлена в ремонт, не враховується в складі фізичного показника з початку місяця, в якому вона на цей ремонт відправлена. Автосредство знову включається до складу фізичного показника з початку місяця, в якому воно надійшло назад з ремонту.

Ситуації, звичайно ж, бувають різні. Наведемо кілька умовних прикладів:

  • У ІП з двох наявних машин в липні і серпні використовувалися обидва автосредства, 5 вересня одна з машин поставлена ​​на ремонт і станом на 30 вересня не відремонтована. Фізичний показник в 3 кварталі по місяцях складе: липень - 2, серпень - 2, вересень - 1.
  • У ІП з двох наявних машин в липні використовувалися обидва автосредства, 5 серпня одна з машин поставлена ​​на ремонт, вийшла з ремонту 25 серпня. Фізичний показник в 3 кварталі по місяцях складе: липень - 2, серпень - 2, вересень - 2.
  • У ІП з двох наявних машин в липні використовувалися обидва автосредства, 5 серпня одна з машин поставлена ​​на ремонт, вийшла з ремонту 3 вересня. Фізичний показник в 3 кварталі по місяцях складе: липень - 2, серпень - 1, вересень - 2.
  • У ІП є одне автосредство, яке він використовував в липні і серпні. 25 серпня він купив ще одну машину і почав використовувати її у своїй діяльності. Фізичний показник в 3 кварталі по місяцях складе: липень - 1, серпень - 2, вересень - 2.

Чи можуть бути питання з боку податкової

Звичайно, можуть! У вас у власності дві вантажні машини, а ви, наприклад, показуєте в декларації в складі фізичних показників тільки одну - природно, податкова захоче дізнатися, чому ви занижуєте фізичний показник, а разом з ним податкову базу і сам податок ЕНВД.

Що тут відповісти?

Невикористання автомашини по «поважних» причин доведеться доводити, причому документально. Наприклад, те, що вона стояла на ремонті, підтвердить договір з автосервісом, акт прийому-передачі виконаних робіт до нього, нарешті, можна зробити наказ керівника юрособи про проведення ремонту автосредства.
Тут краще зібрати всі можливі документи. Тому що, якщо ваша машина стояла на ремонті «у дяді Васі в гаражі», а «дядя Вася», природно, не укладав з вами ніякої договір на послуги з ремонту транспортного засобу, то довести податківцям невикористання машини і правомірність її виключення з фізичного показника буде дуже і дуже проблематично.

Чому саме їм?
Треба її врахувати розрахунку податку чи ні?
Що тут відповісти?