Реклама
Реклама
Реклама

Податки ІП в 2019 році: які податки платить ІП

  1. Види оподаткування для ІП в 2019 році
  2. Загальний режим оподаткування
  3. Спрощена система оподаткування
  4. Єдиний податок на поставлений дохід (ЕНВД)
  5. Єдиний сільськогосподарський податок (ЕСХН)
  6. Патентна система оподаткування
  7. Загальні зміни в системі оподаткування для ІП в 2019 році

Будь-який бізнесмен завжди зацікавлений в питанні, як отримувати більше прибутку і платити менше податків. Чи законно скоротити розміри податків можна, правильно вибравши систему оподаткування при здійсненні тієї чи іншої підприємницької діяльності. Держава намагається підтримувати малий бізнес, і тому податки ІП в 2019 році були значно знижені, що полегшує роботу знову зареєстрованим підприємцям.

Для початку необхідно пояснити, що ж таке система оподаткування і навіщо потрібно платити податки.

Справа в тому, що держава спонсорує безліч бюджетних організації, починаючи від дитячих садків і закінчуючи соціальними організаціями по виплаті посібників. Щоб утримувати всі ці некомерційні організації, потрібні фінансові кошти. Ці фінансові кошти добуваються саме шляхом оподаткування працездатного населення і підприємців.

Таким чином, система оподаткування - це сукупність всіх податків і зборів, що стягуються в установленому законом порядку з учасників комерційної діяльності.

Податкова система нашої країни регулюється Податковим кодексом РФ.

Суб'єкти Росії вправі вносити деякі поправки, дозволені основним законодавством РФ. Тому при виборі системи оподаткування, корисно ознайомитися з Податковим законодавством свого регіону.

Види оподаткування для ІП в 2019 році

У Росії існує п'ять режимів оподаткування, які можуть застосовуватися   індивідуальними підприємцями У Росії існує п'ять режимів оподаткування, які можуть застосовуватися індивідуальними підприємцями . Підприємець може вибрати для себе найбільш вигідний режим, або ж використовувати відразу кілька спеціальних режимів.

Загальний режим оподаткування

При веденні бізнесу з загального режиму оподаткування доведеться сплачувати всі види загальних податків, тобто податок на прибуток, ПДВ (10 або 18% в залежності від доходу з проданих товарів і послуг), податок на майно. Крім того, необхідно буде сплачувати ПДФО із заробітної плати найманих робітників, а також внески в пенсійний фонд і фонд соціального страхування.

Податкова та бухгалтерська звітність досить складні, і їх краще доручити кваліфікованому бухгалтеру, так як без спеціальних знань тут не впоратися. Декларація по податках на прибуток здається один раз на рік, а декларація з ПДВ здається один раз в квартал.

Загальний режим оподаткування вибирають зазвичай ті підприємці, які планують вести серйозний бізнес з великими оборотами грошей і товарів, співпрацюючи при цьому з великими компаніями. Також під загальний режим оподаткування автоматично можуть потрапити новоспечені індивідуальні підприємці, які не встигли з яких-небудь причин подати Заява на перехід на менш просту систему оподаткування.

Спрощена система оподаткування

Спрощена система оподаткування введена спеціально для індивідуальних підприємців. Для того, щоб працювати на ССО необхідно відповідати деяким критеріям: доходи в рік не повинні становити більше 60 мільйонів рублів, а чисельність працівників в організації повинна бути менше 100 чоловік.

Особливість спрощеної системи оподаткування в тому, що замість трьох податків індивідуальному підприємцю потрібно платити за все один. Звітність простіша, ніж при загальному режимі оподаткування, і здається вона один раз на рік по закінченню податкового періоду.

Спрощену систему оподаткування можна застосовувати по одному з двох варіантів на вибір:

  • податок з «доходів» - 6%;
  • податок з «доходів мінус витрати» - 5 - 15% в залежності від регіону (регіони вправі встановлювати свої податкові ставки, тому потрібно уточнити, яка саме ставка встановлена ​​у вашому регіоні).

Зміни в ССО в 2019 році.

  1. Введення податкових канікул строком до 2 років.

    Податкові канікули - це певний термін, протягом якого ІП повністю звільняється від сплати податків.

    З 2019 року регіональна влада має право встановити перелік видів діяльності і терміни, в які можна йти на податкові канікули .

    Можливість піти на податкові канікули дається знову реєструються індивідуальним підприємцям або ІП, які переходять на ССО з іншого режиму. Основні сфери діяльності, що дозволяють піти на податкові канікули, - виробнича, соціальна, наукова і сфера надання побутових послуг.

  2. Диференційована ставка на «доходи».

    Раніше регіональні влади мали право знижувати ставку на «доходи мінус витрати» з 15% до 5% на свій розсуд.

    Тепер суб'єкти РФ отримали право знижувати ще й податкову ставку на «доходи» з 6% до 1% на свій розсуд.

  3. Ліміт доходів для режиму ССО змінений.

    Щоб не втратити можливість ведення підприємницької діяльності на спрощеному режимі оподаткування, річний дохід повинен становити не більше 79,740 млн. Рублів (у 2015 році ліміт складав 68,820 млн. Рублів на рік).

    Крім того, щоб і в 2019 році мати право працювати за ССО, сума доходів за 9 місяців 2019 року не повинна перевищити 59,805 млн. Рублів.

  4. Розширено коло платників податків, які можуть застосовувати УСН.

    З 2019 року організації, які мають представництва в інших регіонах, мають право працювати за спрощеним режимом оподаткування. Це нововведення не стосується організацій, що мають філії в інших регіонах РФ.

  5. Нова форма декларації ССО.

    З 10 квітня 2019 року почне застосовуватися нова форма декларації ССО . Зміни в формі пов'язані в основному з можливістю встановлювати різні податкові ставки. У ній буде враховуватися можливість застосування ставки 0%, а також в кожному звітному періоді платник податків сам буде вказувати податкову ставку по базі «доходи» в бланку (раніше в поле була вписана цифра 6).

  6. ПДВ не враховуватиметься при обчисленні податків до сплати.

    З 2019 року в звітах індивідуальному підприємцю дозволяється не враховувати ПДВ в доходах. Також ПДВ не враховується у витратах при обчисленні податків. Раніше сума ПДВ вказувалася в рахунку-фактурі і була обов'язковою до сплати в бюджет, плюс ця ж сума включалася в суму доходів і обкладалася податком за відповідною ставкою. Таким чином, з 2019 року усунуто подвійне оподаткування ПДВ.

Єдиний податок на поставлений дохід (ЕНВД)

При роботі по режиму ЕНВД індивідуальний підприємець сплачує єдиний фіксований податок, який встановлюється державою на окремі види діяльності. По суті, при такому режимі розмір податку не залежить від розмірів доходу. Отже, даний режим вигідно використовувати тим підприємцям, у яких в реальності досить великі доходи.

Податкова ставка при ЕНВД - 15%. Податок розраховується за коефіцієнтом-дефлятора, який змінюється щороку.

Наприклад, скажімо на вид діяльності, який ви ведете, встановлений фіксований податок в розмірі 120 000 рублів. Ваші реальні доходи склали 6 мільйонів рублів. Якби ви знаходилися на спрощеній системі оподаткування і платили податок «доходи мінус витрати» в розмірі 15%, то сума до сплати була б значно вищою, тобто 900 000 рублів.

Звітність при ЕНВД не складна, здається один раз в квартал.

ІП на ЕНВД вправі відмовитися від використання ККТ і відкриття розрахункового рахунку . Чисельність співробітників не повинна перевищувати 100 осіб.

Таким чином, даний режим оподаткування вигідно застосовувати при реально високі доходи, так як сума податку фіксована і не залежить від отриманого прибутку.

Зміни ЕНВД в 2019 році.

  1. Зниження податкової ставки в суб'єктах РФ.

    Регіональна влада отримали можливість знизити податкову ставку ЕНВД з 15% до 7,5% на свій розсуд.

  2. змінено коефіцієнт-дефлятор для розрахунку ЕНВД.

    Єдиний податок на поставлений дохід розраховується за коефіцієнтами-дефляторам К1 і К2. У 2019 коефіцієнт К1 складає 1,798 і є загальним для всієї Російської Федерації (спочатку планувався коефіцієнт 2,083, але владою було вирішено залишити його колишнім). Коефіцієнт К2 регіони вправі встановлювати на свій розсуд.

  3. Нова форма декларації ЕНВД.

    У 2019 буде застосовуватися нова форма декларації ЕНВД. Зміни пов'язані з можливістю зниження податкової ставки з 15% до 7,5%.

Єдиний сільськогосподарський податок (ЕСХН)

Індивідуальні підприємці, що ведуть діяльність в галузі сільського господарства, тобто виробляють, переробляють і реалізують сільгосппродукти, можуть застосовувати режим ЕСХН. Рибогосподарські організації також мають право застосовувати ЕСХН.

Ставка ЕСХН становить 6% з доходів мінус витрати.

Податок сплачується двічі на рік, а звітність ведеться за спрощеною схемою і здається один раз на рік по закінченню податкового періоду.

Однією з умов можливості застосування ЕСХН є те, що дохід від сільськогосподарської діяльності повинен становити не менше 70% від загальних доходів.

Зміни ЕСХН в 2019 році.

  1. ПДВ не впливатиме на розрахунок податків.

З 2019 року за звіті ІП дозволяється не враховувати ПДВ в доходах. Також ПДВ не включається до витрат при обчисленні ЕСХН. Раніше сума ПДВ вказувалася в рахунку-фактурі і була обов'язковою до сплати в бюджет, плюс ця ж сума включалася в суму доходів і обкладалася податком 6%. Таким чином, з 2019 року усунуто подвійне оподаткування ПДВ.

Патентна система оподаткування

Патентну систему оподаткування можна застосовувати тільки для обмеженого списку видів підприємницької діяльності , Який встановлений законодавчо.

Суть даного режиму полягає в тому, що ІП купує патент на певний термін (від місяця до року) і звільняється від сплати будь-яких податків і здачі податкової звітності. Єдина умова - вчасно оплатити патент. Вартість патенту розраховується регіональною владою виходячи з потенційного прибутку, яку можна отримати при веденні певного виду діяльності.

Зрозуміло, при такому режимі оподаткування існують обмеження: кількість співробітників - не більше 15 осіб, максимальна сума прибутку в рік встановлюється місцевою владою. Використання ККТ не обов'язково, але потрібно вести книгу обліку доходів і витрат. Щоб мати можливість працювати в інших регіонах, потрібно купувати окремі патенти.

Зміни в патентній системі оподаткування в 2019 році.

  1. Податкові канікули терміном до 2-х років.

    Для тих, хто вперше реєструється як ІП і бажає здійснювати підприємницьку діяльність по патентній системі оподаткування, або для ІП, які вирішили перейти на даний режим, держава надала можливість піти на податкові канікули терміном до 2 років. Як і при ССО, список видів діяльності і терміни податкових канікул встановлюються регіональними органами влади на свій розсуд.

  2. Розширено перелік видів діяльності для застосування патенту.

    З 2019 року розширено перелік видів підприємницької діяльності, при здійсненні яких можна застосовувати патентну систему. Список поповнився 16 видами підприємницької діяльності. Нові пункти починаються з п.48.

  3. Змінено коефіцієнт-дефлятор.

    Коефіцієнт-дефлятор, застосовуваний для розрахунку податків на ПСН, становить в 2019 році 1,329 (у 2015 році коефіцієнт був 1,147).

  4. Нова форма заяви на перехід на ПСН.

    З 2019 року встановлено нову форму заяви для переходу на патентну систему оподаткування.

Загальні зміни в системі оподаткування для ІП в 2019 році

  1. Нова звітність по формі 6-ПДФО.

    З квітня 2019 року ІП, що мають найманих працівників, щомісяця зобов'язані надавати інформацію в податковий орган за сумами прибуткового податку, утриманого з доходу своїх співробітників. Якщо кількість найманих працівників більше 25 осіб, звітність можна здавати в електронному вигляді.

  2. Встановлено нові розміри штрафів.
    • якщо ІП не надав довідку 6-ПДФО , Накладається штраф у розмірі 1000 рублів за кожний прострочений місяць (навіть якщо місяць не повний). Ненадання довідки 2-ПДФО, як і раніше, карається штрафом в 200 рублів;
    • якщо ІП надав довідки 2-ПДФО і 6-ПДФО з недостовірною інформацією, штраф за кожен документ - 500 рублів;
    • якщо ІП не надав довідку 6-ПДФО протягом 10 днів з моменту потрібного терміну, податковий орган має право заблокувати банківський рахунок ВП.
  3. Змінено терміни сплати прибуткового податку.

    Прибутковий податок повинен бути перерахований не пізніше наступного дня після сплати доходу. Раніше він мав перераховуватися одночасно із зарахуванням дохідних коштів на рахунок роботодавця йди співробітника.

    Прибутковий податок з лікарняних і відпускних сплачується не пізніше останнього дня місяця, в якому кошти були перераховані.

  4. Змінено терміни повідомлення інформації до податкового органу про неможливість утримати ПДФО з доходу співробітника. Раніше подібні відомості повинні були надаватися не пізніше 1 січня наступного звітного року, з 2019 року - не пізніше 1 березня.
  5. Змінено сума амортизації майна.

    З 2019 року амортизованих буде вважатися майно вартістю до 100 тисяч рублів (раніше сума становила 40 тисяч рублів).

  6. Змінено ставки для обчислення пені.

    Розмір пені буде збільшений, так як з 2019 року діє ставка Центробанку 11% (раніше ставка була 8,25%).

Таким чином, в 2019 році індивідуальні підприємці можуть здійснювати свою діяльність по одному з п'яти податкових режимів: загальний режим , спрощений режим , ЕНВД , ЕСХН, ПСН. У кожної системи оподаткування свої плюси і мінуси і до вибору необхідно підійти ретельно, щоб потім не платити зайві податки. У 2019 держава ввела зміни в податкову систему, в основному пов'язані зі зниженням податкових ставок і наданням податкових канікул з метою підтримки малого бізнесу. Поряд з цим запроваджено серйозні зміни в частині штрафних санкцій за неподання інформації, що стосується найманих працівників. Зокрема, для кращого контролю введена нова форма звітності 6-ПДФО, яка повинна здаватися щомісяця, і встановлені значні суми штрафів за прострочення або ухилення від надання відповідної інформації. Початківцю індивідуальному підприємцю слід уважно вивчити можливості кожного режиму оподаткування з урахуванням нововведень і зробити правильний вибір.