Реклама
Реклама
Реклама

Як відкрити ІП самостійно і правильно - покрокова інструкція.

  1. Хто може стати ІП?
  2. Крок №1: вибираємо спосіб реєстрації
  3. Шаг№2: вибираємо систему оподаткування
  4. Крок №3: готуємо пакет документів
  5. Крок №4: віддаємо документи для реєстрації
  6. Крок №5: отримуємо документи про реєстрацію
  7. ІП зареєстровано: що робити далі?
  8. Особливості відкриття ІП для роботи таксистів
  9. Особливості відкриття ІП для вантажоперевезень
  10. узагальнимо

Давно думаєте обзавестися власною справою? Наприклад, відкрити в місті свою службу таксі або здійснювати вантажоперевезення? Але зупиняє питання, як відкрити ІП і з чого почати? Реєстрація підприємства є обов'язковою процедурою, щоб господарська діяльність підприємства протікала в правових рамках. В іншому випадку, справу доведеться мати з адміністративної або кримінальної відповідальністю.

Безсумнівно, можна звернутися за послугами до фірм, що надають спеціалізовану допомогу по реєстрації ІП, але їхні послуги недешеві. Тому багато хто цікавиться, як зробити все своїми силами. Отже, нижче буде представлена ​​покрокова інструкція, яка дасть відповіді на питання, і покаже, що потрібно знати і зробити, щоб відкрити ІП самостійно.

Хто може стати ІП?

Перед тим як розібратися, як відкрити ІП, потрібно знати, хто має законне право на такий вид зайнятості. Стати ІП може будь-який дієздатний і повнолітній громадянин РФ. Але може і неповнолітній, якщо:

  • є дозвіл батьків (усиновлювачів);
  • фізична особа одружилося до 18 років;
  • фізична особа визнано повністю дієздатним в судовому порядку або органами опіки та піклування.

є дозвіл батьків (усиновлювачів);   фізична особа одружилося до 18 років;   фізична особа визнано повністю дієздатним в судовому порядку або органами опіки та піклування

Після того, як рішення стати підприємцем (наприклад, організувати службу таксі) прийнято, потрібно розібратися, як виконати всі дії правильно, щоб реєстрація не відняла багато сил і часу.

Крок №1: вибираємо спосіб реєстрації

Отже, з чого почати? Реєструвати ІП треба в відділенні ФНС за місцем прописки. Якщо така відсутня, то зробити це можна за адресою тимчасового проживання. Для тих, хто не бажає (або з якихось причин не може) особисто відвідувати податкову інспекцію, процедура цілком можлива через інтернет. Слід розуміти, що наявність електронного цифрового підпису в такому випадку обов'язково.

Шаг№2: вибираємо систему оподаткування

Вибір режиму податкового навантаження - важливе рішення. Тому визначитися потрібно до подачі документів на реєстрацію. Отже, легітимні такі системи оподаткування:

  • загальна система - краща для величезних компаній, і для тих, бажає повертати ПДВ;
  • ССО (спрощена) - зручна для суб'єктів малого підприємництва, які знаходяться на зорі своєї роботи і підходить для багатьох видів господарювання;
  • ЕНВД - оптимальна для магазинів, кафе, таксі та інших видів зайнятості, але не для ІП, що реєструються в Москві;
  • патент - розроблений для окремих категорій індивідуальної зайнятості (таких як оренда приміщень, репетиторство);
  • ЕСХН - система оподаткування для виробників аграрного сектора економіки.

загальна система - краща для величезних компаній, і для тих, бажає повертати ПДВ;   ССО (спрощена) - зручна для суб'єктів малого підприємництва, які знаходяться на зорі своєї роботи і підходить для багатьох видів господарювання;   ЕНВД - оптимальна для магазинів, кафе, таксі та інших видів зайнятості, але не для ІП, що реєструються в Москві;   патент - розроблений для окремих категорій індивідуальної зайнятості (таких як оренда приміщень, репетиторство);   ЕСХН - система оподаткування для виробників аграрного сектора економіки

Оптимально вибрати ССО, ЕНВД або патент, так як вони розроблені саме для оподаткування початківців суб'єктів малого підприємництва. Вони зручні також тим, що не вимагають ведення громіздкою бухгалтерської звітності.

Крок №3: готуємо пакет документів

Самий трудомісткий крок, але без документів не обійтися, тому почати їх збір потрібно якомога швидше. Треба підготувати:

  • паспорт і копії його сторінок (можна тільки завірені нотаріусом копії);
  • заяву на реєстрацію ІП форми Р21001;
  • квитанція про сплату держмита;
  • повідомлення (2 шт.) про перехід на систему УНС;
  • довіреність, якщо процедурою буде займатися особа за дорученням.

Зверніть увагу, що при наданні документів за дорученням або поштою, паспорт і заяву на реєстрацію треба завірити нотаріально. Бланк заяви потрібно заповнити правильно без грубих помилок, в разі чого в реєстрації буде відмовлено. А за навмисне надання державним органам недостовірних відомостей загрожує притягнення до відповідальності.

Щоб реєстрація пройшла «гладко» потрібно, щоб всі перераховані документи були заповнені правильно, без помарок і виправлень.

В такому випадку центру надання адміністративних послуг або інспектор ФНС не знайде причини відмовити в реєстрації.

Крок №4: віддаємо документи для реєстрації

Після того, як зі збором документів закінчено, потрібно їх віддати на реєстрацію.

Як вже говорилося вище, зробити це можна 3 способами:

  • віднести особисто;
  • відправити за допомогою інтернету;
  • доручити відповідальній особі за дорученням.

Для чого слід подати папку з документами в місцеву податкову інспекцію або в багатофункціональний центр (МФЦ). Такий центр функціонує в кожному регіоні РФ. До того ж, звернутися в центр дуже зручно: документи можуть прийняти в будь-якому відділенні.

Коли документи подаються, співробітник податкової або МФЦ обов'язково видає розписку про прийняття документів. Направити документи на реєстрацію в багатофункціональний центр зручно і через інтернет.

Крок №5: отримуємо документи про реєстрацію

Документи, що підтверджують факт реєстрації ІП, повинні бути оформлені через 3 дня. Щоб їх отримати на руки треба мати з собою:

  • паспорт;
  • розписку;
  • довіреність (якщо отримувати буде довірена особа).

Центр або НФС видає новоспеченому підприємцю такі документи:

  • листок записи в ЕГРІП;
  • свідоцтво, яке підтверджує, що ІП взято на облік як платник податків.

листок записи в ЕГРІП;   свідоцтво, яке підтверджує, що ІП взято на облік як платник податків

Якщо виникає потреба, то в податковій можна попросити видачу інформаційного листа, де пояснений принцип застосування ССО. Як правило, НФС самостійно передає до Пенсійного фонду дані ІП, де суб'єкту підприємництва буде присвоєно реєстраційний номер.

ІП зареєстровано: що робити далі?

Інструкція виконана, і тут виникає думка: а що треба робити далі? Після реєстрації фізична особа офіційно визнано суб'єктом індивідуального підприємництва. Це накладає на нього нову обов'язок - систематично платити податки в бюджет і надавати бухгалтерську звітність для перевірки. Тепер можна сміливо почати власну господарську діяльність з метою отримання прибутку.

Особливості відкриття ІП для роботи таксистів

Транспортні послуги по праву вважаються прибутковим видом зайнятості. Тому ІП може відкриватися з метою здійснення доставки вантажів або переміщення пасажирів (таксі). Якщо громадянин вирішив попрацювати в таксі на своєму авто і при цьому бажає стати суб'єктом господарювання, то треба пройти реєстрацію ВП. Якщо робота в таксі або вантажоперевезення плануються бути видом зайнятості надовго, то треба не тільки зареєструватися в податковій або МФЦ, а й відповідно в транспортній службі.

Якщо коштів на відкриття служби таксі недостатньо, то можна об'єднатися з іншою заінтересованою особою. Організувати ІП на двох можна двома способами: офіційне партнерство або неофіційне. Неофіційне простіше, так як не потрібно займатися додатковими юридичними формальностями. Друга сторона буде вносити свою частину фінансів по формальної домовленості.

Офіційне партнерство передбачає виконання більшої кількості кроків, але воно надійніше. Потрібно зареєструвати два окремих ІП на таксі, а навіщо укласти договір партнерства.

Особливості відкриття ІП для вантажоперевезень

Як і таксі, здійснювати вантажоперевезення - популярний вид зайнятості серед населення, тому конкуренція в цій сфері дуже сильна. Найбільш важкий період діяльності - перші місяці, коли фірма тільки «набиває» репутацію, після чого починає рости прибутковість. Процедура реєстрації підприємства на вантажоперевезення аналогічна стандартною схемою, яку наочно відображає покрокова інструкція.

Код КОАТУУ для цього виду зайнятості - 60.24. Слід зазначити, що для реєстрації ІП на вантажоперевезення робити ліцензію в центр або податкову не треба.

узагальнимо

Як зрозуміло з викладеного вище одного «хочу відкрити ІП» мало. Треба виконати ряд кроків, що передбачає інструкція, щоб узаконити самостійний вид зайнятості, а вже потім братися за безпосередню організацію самого підприємництва. Покрокова інструкція допоможе організувати роботу правильно і нічого не забути. До того ж, питання, як відкрити ІП, наприклад, для таксі або щоб здійснювати вантажоперевезення, своїми зусиллями більше не буде проблематичним.

Хто може стати ІП?
Наприклад, відкрити в місті свою службу таксі або здійснювати вантажоперевезення?
Але зупиняє питання, як відкрити ІП і з чого почати?
Хто може стати ІП?
ІП зареєстровано: що робити далі?
Інструкція виконана, і тут виникає думка: а що треба робити далі?