Реклама
Реклама
Реклама

Креативна Грузія: від кластера до кухні

Расскажте про новий проект Creative Spark . Що є його головною метою?

У червні 2018 роки ми відвідали Великобританію. Сьогодні там найвищий показник ефективності креативних індустрій в світі. Основний внесок вносять вищі навчальні заклади. На їх частку припадає приблизно 9% річного економічного приросту - дуже високий показник, навіть для такої розвиненої країни, як Великобританія. Там кожен університет безпосередньо орієнтований на розвиток бізнесу, що здійснюється за допомогою функціонування інкубаторів, мінілабів, хабів, і в кінцевому рахунку перетворюється в реальні стартап-проекти, які розвивають економіку країни. Creative Spark створена саме для того, щоб дати можливість грузинським університетам в партнерстві з британцями тут, в Грузії, організувати подібні хаби і сприяти розвитку креативних індустрій. Проект повністю реалізує головний офіс Британської Ради при координації з боку представництва в Грузії. Креативна Грузія, як учасник проекту, всіляко сприяє поширенню інформації про Creative Spark серед грузинських університетів. Ми провели кілька презентацій, постаралися донести інформацію до всіх зацікавлених груп і відповісти на всі виниклі питання. Ми безпосередньо допомагаємо кільком вищим навчальним закладам, хоча в проекті можуть взяти участь не тільки університети, а й будь-які творчі організації та неурядовий сектор. Дуже сподіваємося на позитивні результати.

Влітку також був підписаний меморандум між Креативною Грузією та Британською Радою. Чому він присвячений?

меморандум Щодо питання розвитку навичок. В даному випадку ми співпрацюємо з міжнародною організацією NESTA, яка займається дослідженнями і проводить тренінги. Вони створили один з найкращих підручників з креативним індустріях - «Збірник інструментів для креативного підприємництва». Уже в листопаді вийде електронна версія на грузинській мові, яка буде доступна на нашій веб-сторінці. Весною 2019 року разом з NESTA ми плануємо провести тренінги для менторів - в Тбілісі і Батумі. Подібні проекти вже реалізовані в Молдові, Україні та Білорусі.

Зараз багато говорять про створення в Грузії першого креативного кластера. Що це означає?

Кластер - це об'єднані за різними напрямками і компонентів організації, які шляхом комунікації і співпраці створюють конкурентний продукт і, відповідно, отримують прибуток. У сфері культури такої моделі у нас немає, але вона необхідна. Ринок занадто обмежений. Якщо я, наприклад, візуальний артист, то повинен обійти весь Тбілісі, щоб знайти матеріал або майстра, який мені потрібен. Це пов'язано з великими ресурсними і тимчасовими витратами, і в кінцевому рахунку призводить до того, що багато хто переходить працювати в інший сектор або взагалі їдуть за кордон.

Кластер вирішить цю проблему?

Існують різні моделі кластерів. У Грузії тільки мультифункціональний культурний центр Fabrika є бізнес-кластером, але у нього немає секторної та соціального навантаження. Тому ми хочемо створити пілотний проект, який буде заснований на РРР моделі (public-private-partnership) і об'єднає багато організацій. Але це багатокомпонентний процес, також вимагає вдосконалення нинішнього законодавства.

Які кроки ви намітили?

Ми вибрали багатоступеневу модель. На першому етапі провели онлайн-опитування серед різних фокус-груп (артисти, менеджери культури, зацікавлені особи) і отримали достатньо інформації, щоб рухатися далі. Другий етап - налагодження співпраці з міжнародними фондами та організаціями, такими як Британська Рада, Гете Інститут і т. Д. В цей же час ми продовжуємо співпрацювати з державними структурами: мерією Тбілісі, міністерством економіки та ін. Є і ще один значний гравець - бізнес -сектор, як споживач і як творець майбутнього кластера. В кінці 2018 роки ми маємо намір влаштувати громадську презентацію кластера. В кінцевому підсумку, із залученням держави ми плануємо створити універсальну модель кластера, яка зможе бути використана і для регіонів.

Як ви плануєте працювати з регіонами?

В рамках роботи над кластером ми можемо співпрацювати, наприклад, з технопарком (Агентство інновацій і технологій Грузії), оскільки вони націлені на регіональний розвиток. Справа в тому, що в регіонах багато придатних будівель, наприклад, колишні будинки культури. Це капітальні споруди зі своєю інфраструктурою, що знаходяться в основному в центрі міста або населеного пункту, які не користуються. Але ж вони можуть бути перетворені в мультифункціональні об'єкти за тими напрямками, які потрібні конкретному регіону.

Але ж вони можуть бути перетворені в мультифункціональні об'єкти за тими напрямками, які потрібні конкретному регіону

Що, крім роботи над кластером, ви вважаєте найбільшим викликом для Креативною Грузії?

Зараз перед нами дві великі цілі: перша - зібрати існуючі в Грузії креативні індустрії на одній платформі, і друга - зробити класифікацію креативних індустрій і уточнити, як саме вони представлені в нашій країні. Така класифікація скоро з'явиться на нашому сайті. У майбутньому році ми плануємо запустити пілотний варіант веб-платформи, де будуть зібрані всі існуючі в Грузії креативні індустрії.

Як ви оцінюєте рівень креативних індустрій в Грузії?

Можливо, прозвучить трафаретно, але у нас великий потенціал і мало навичок. Я знову наведу приклад Британії, де ми зустрілися з одним студентом, який створив екіпіровку для плавання, і сьогодні річний оборот його компанії становить один мільйон фунтів. Чому у нього вийшло? Тому що він виходив з потреб споживача - він сам плавець і знає, що необхідно таким, як він. Такому підходу він навчився на базі свого університету. У нас же так думати не прийнято: кожен виходить зі своєї ідеології і бажання швидко заробити, забуваючи про запити споживача і довгостроковій перспективі. Але ж головне - це життєздатність продукту і довгострокове бачення компанії.

Що має змінити такий стан справ?

Грузинська культура має великий потенціал, який потрібно правильно упакувати і представити на ринку. Візьмемо біовино: воно унікальне тим, що його виробляють в невеликій кількості, особливим методом і в одному конкретному місці. Ми ніколи не зможемо змагатися з Францією або Чилі за кількістю виробництва вина, навіть якщо перетворимо всю Грузію в виноградник. Але зате можемо виробляти вино, якого у них ніколи не буде. Або чому, наприклад, грузинська кухня так популярна і чому її можна вважати продуктом креативних індустрій? Тому що традиційні грузинські страви, наділені в сучасну форму і відповідно упаковані, представляють завершений культурний продукт. Взяти, наприклад, відомого шеф-кухаря Текун Гачечиладзе, яка успішно поєднує грузинські традиції і європейський підхід на міжнародному рівні. Таким чином, культура може стати основним двигуном економічного розвитку країни.

Що є його головною метою?
Чому він присвячений?
Що це означає?
Кластер вирішить цю проблему?
Які кроки ви намітили?
Як ви плануєте працювати з регіонами?
Що, крім роботи над кластером, ви вважаєте найбільшим викликом для Креативною Грузії?
Як ви оцінюєте рівень креативних індустрій в Грузії?
Чому у нього вийшло?
Що має змінити такий стан справ?