Реклама
Реклама
Реклама

Ціни на вторинному ринку житла в Гродно впали до межі

Тривалий час ціни на вторинному ринку житла в Гродно знижувалися. Кілька останніх місяців вони застигли на одній позначці, що може свідчити про досягнення цінового дна. Представник Гродненського державного агентства нерухомості Артур Залевський в бесіді з журналістом « Гродненської правди »Стверджує, що в останній раз вартість квартир в Гродно перебувала на такому рівні більше десяти років тому.

Гродненської правди

Ціни на квартири в обласному центрі стартують від 17-19 тисяч умовних одиниць. За таку вартість можна придбати однокімнатну «хрущовку». «Брежневка» обійдеться в 19-22 тисячі доларів. «Однушки» нового планування - такими вважаються побудовані в кінці 80-х - початку 90 років - стоять 21-24 тисячі. Обзавестися малогабаритної квартирою в новобудові обійдеться в 24-25 тисяч умовних одиниць. Але покупців цікавлять найбільш дешеві варіанти. А ті, хто має в своєму розпорядженні більшу суму, швидше підуть за «однушкой» до забудовників.

У Гродно найбільш затребувані двокімнатні квартири. У тому числі на них поглядають здобувачі однокімнатних, за умови, що ціна буде не набагато вище. Двокімнатну «хрущовку» можна купити за 22-25 тисяч доларів, «брежневка» - 25-27 тисяч. «Двійка» новіше обійдеться в 29-35 тисяч умовних одиниць. Артур Залевський підкреслює, що мова йде про квартири з мінімальним ремонтом або без нього. До слова, таке житло в Гродно запитують найчастіше.

Покупець схиляється до квартири з ремонтом в тому випадку, якщо вона коштує не набагато дорожче, ніж аналогічна без ремонту. Усвідомлюючи, що за різницю в ціні не зможе оновити квартиру, вибирає відремонтоване житло. Цікаво, що фактично «квадрати» з ремонтом коштують дорожче, але за вирахуванням витраченої на нього суми виходять дешевше житла без обробки.

Деякий час назад багато з тих, хто хотів придбати житло, пішли з ринку в очікуванні ще більшого «цінопаду». Але останні два місяці покупці пожвавилися. Навіть зазвичай небагатий на угоди січень на цей раз показав зворотне. Ріелтори пов'язують це з тим, що для багатьох очевидний межа в зниженні цін.

Реальні продавці - це іноземці. А угоди з продажем квартир, які дісталися гродненці у спадок, ріелтори взагалі називають «драйверами» зниження цін. Продавці не бажають даремно оплачувати «комуналку», в світлі «цінопаду» бояться втратити гроші, тому поспішають знайти житла нового господаря.

У пошуках підходящої квартири покупці в середньому оглядають в Гродно близько п'яти варіантів. Ріелтори відзначають той факт, що перед оглядинами здобувачі справляються по телефону про крайню ціною і навідріз відмовляються їхати туди, де вона вища у порівнянні з іншими варіантами.
Сторгувати можна в межах 1,5 тисячі умовних одиниць при покупці одно-, двокімнатних квартир і 3-4 тисячі - житла з більшою кімнатні. До слова, в грудні в Гродно зареєстровано п'ять угод з чотирикімнатними квартирами.

Протягом останніх років у покупців популярно житло на вулицях Пушкіна та Калинівського в Гродно. Ріелтори відзначають пожвавлення на колись менш затребувані квартири по вулиці Суворова. Пов'язують це з приходом туди забудовника. Підкреслюють, що сусідство з новобудовами враховується при формуванні цін на вторинне житло.

Уже не перший місяць продається будинок, розташований на березі водойми в Гродненському районі. Побудований із застосуванням австрійської черепиці, клінкерної цегли ручного формування, з терасою площею 100 квадратних метрів, звідки відкривається вид на озеро. Стартувавши з 250 тисяч доларів, сьогодні його продають за 140 тисяч.

У будинку по вулиці Паризької Комуни виставлена ​​на продаж квартира площею понад 100 квадратних метрів з шикарним ремонтом і меблями. Господарі хочуть виручити за неї 300 тисяч доларів. За словами ріелторів, активними покупцями такого житла раніше були росіяни. Зараз такого інтересу немає.