Реклама
Реклама
Реклама

Чи легко студенту зняти квартиру в Гродно?

17 серпня квiтня, 2012 - 12:10

Для студентів-гродненців останній місяць літа, що минає - час, коли можна з колишньою безтурботністю насолоджуватися безліччю вільного часу. Для їх приїжджих колег це по-справжньому спекотна пора. Якщо опинитися серед щасливчиків, яким виділили місце в гуртожитку, не вдалося, потрібно оподаткуватися рекламними газетами, набрати не один десяток номерів з рубрики «Здаю», а при хорошому розкладі ще як мінімум один раз приїхати в Гродно, щоб оцінити пропоновану житлоплощу.

Середня ціна за однокімнатну квартиру в Гродно - 110-120 $ без урахування комунальних платежів. І таку пропозицію ще потрібно примудритися відшукати. Добре пам'ятаю, як хлопці, з якими вчилася, бронювали квартири ще до початку семестру. У серпні за свою «мертву душу» вони викладали кругленьку суму, щоб у вересні не залишитися ні з чим. Сьогодні мало що змінилося: обдзвонила всі пропозиції свіжої «Рекламки», яка вийшла тільки вчора - однокімнатні квартири вже здали.

Бюджетним не можна вважати і варіант з підселенням. За проживання в окремій кімнаті з мене запросили 80 $. На закономірно виник питання: «Чому так багато?» - господиня ображено відповіла, що недавно зробила євроремонт. Підвернувся і варіант практично в центрі міста за 50 $. Але на наступний день тут вже були призначені «оглядини». Стільки зазвичай просять за кімнату для двох постояльців, а якщо встає питання про оформлення договору, ціна збільшується ще на п'ятнадцять доларів.

Головного болю, пов'язаного з пошуком знімного житла, позбавлені сьогодні тільки студенти аграрного університету. Ситуація з наданням гуртожитків не змінюється тут вже протягом багатьох років. Заповітне койко-місце пропонується кожному иногороднему.

І бюджетникам, і Платникам-першокурсникам ГрГУ імені Янки Купали запропонують місце в одному з чотирьох університетських гуртожитків. Але проблема навряд чи себе вичерпає: кількість місць залишилося колишнім порівняно з минулим роком, а значить, посунутися доведеться старшокурсників.

- Ми намагаємося допомогти студентам в пошуках орендованого житла, - розповідає начальник профкому студентів ГрГУ імені Я. Купали Ігор Кергет. - Уже близько десяти років при університеті існує відповідна інформаційна база. Свої номери телефонів тут залишають люди, готові здати житло. Великого напливу студентів поки немає, але очікується зовсім скоро - після підписання 15 серпня наказу про заселення в гуртожитки.

Є така інформаційна база і при медуніверситеті. У папці, яка зберігається на вахті, близько сорока бабусь-рантьє залишили свої координати. Двоє студенток, до мене вивчали інформацію, з жалем відзначили: «Картира тут немає, одні кімнати з господарями ...»

- У черзі на надання гуртожитку 6 серпня в нас було 1515 чоловік. Це без урахування новоприбулих іногородніх студентів, - продовжує директор студентського містечка ГрГМУ Анатолій Борсяк. - Ста двадцяти з цих хлопців буде виділено гуртожиток, ще 30 місць поки в резерві для позачерговиків. Цього літа близько двохсот шістдесяти випускників виїхали з гуртожитків, але через ремонт в одному з них кількість вільних місць не стало таким же. Крім того, в цьому році збільшено набір іноземних студентів, яких житлом ми забезпечуємо на 100%.

Виходить, що більше півтори тисячі тільки студентів медуніверситету в цьому році шукають в Гродно знімну квартиру або кімнату. З урахуванням представників ГрГУ імені Я. Купали молодих сімей та новоспечених фахівців, розподілені в наше місто, цифру потенційних наймачів можна збільшувати в рази. А при такому попиті ціна пропозиції, на жаль, навряд чи піде вниз.

17 серпня квiтня, 2012 - 12:10   Для студентів-гродненців останній місяць літа, що минає - час, коли можна з колишньою безтурботністю насолоджуватися безліччю вільного часу

На закономірно виник питання: «Чому так багато?