Реклама
Реклама
Реклама

ГРЕЦЬКА ПЛОЩА. ОДЕСА | ТУРИСТИЧНИЙ ІНФОРМАЦІЙНИЙ ЦЕНТР міста ОДЕСА

Історія Грецької площі почалася ще за часів Франца Деволаном, що складав перший містобудівний план народжувалася Одеси. За зразком архітекторів Стародавнього Риму, було вирішено створити декілька незалежних центрів ( «вогнищ») міського життя, які групувалися б навколо ринкових площ. Одним з таких центрів була площа Грецька, а крім неї - Старобазарний , Так званий Вільний ринок, і Херсонська (Новий ринок). Грецька була також центром головній торговій артерії міста - транспорт, який піднімався з порту по вулиці Гаванній, перетинаючи Дерибасівську, вільно потрапляв на неї, а звідти, через широкий Олександрівський проспект, на Старобазарний. Ідеї ​​Деволана реалізовували вже архітектори-брати Франц і Джованні Фрапполі. Забудова велася з початку XIX століття, а остаточно вид торгових рядів Грецького базару склався до 1830 року.

Старобазарний

На площі знаходилися чотири корпуси будівель, розбитих на 25 однотипних двоповерхових секцій, торгові ряди були прикрашені портиками, колонадами і кам'яними аркадами. У числі перших забудовників були відомі в Одесі сімейства грецьких купців, таких як Іоаннопуло, Серафіно, Папахаджі, Ралі, а також Григорій Іванович Маразлі-старший.

Будинок по Дерибасівській 27, де розташовувався «Будинок книги», як і «круглий дім» Маюрова в центрі площі, де зараз ТЦ «Афіна» - з'явилися пізніше. Ще пізніше головним одеським ринком став знаменитий Привоз з «Фруктовим пасажем», екзотичний, багатоголосий і різномовний, оспіваний Бабелем і Катаєвим - а тоді в цій ролі був базар на Грецькій. Тут можна було знайти все - від хліба, вин і напоїв до картин і скрипок. Атмосферу базару, просочену ароматом солодких фруктів і заморських вин, любив Пушкін, прогулювався тут з обов'язковою важкої тростиною.

«На Грецькій площі ринок шумів,
горіли над містом зорі,
Диміли кав'ярні, і Пушкін дивився
На свіже сизе море »

Минали роки, і площа втрачала своє торгове значення, поступаючись його тому самому Привозу, Нового і Старокінного ринків. Тут з'явилася одна з перших станцій кінно-залізної міської дороги, так званої «конки», попередника трамвая, пізніше Бельгійське трамвайне товариство.

За радянських часів, площа, перейменована в Мартинівського, виконувала в основному роль вузловий транспортної розв'язки, де були кінцеві зупинки багатьох тролейбусних і автобусних маршрутів.

У наш час площі повернуто історичну назву, вона реконструйована і стала зоною відпочинку, як би парадним входом на пішохідну Дерибасівську. Тут проводяться концерти та мітинги, іноді з суміщенням.

Круглий будинок »перебудований і став великим торговим центром« Афіна ». Ще кілька років тому на площі знаходилася знаменита одеська «книжка» - ринок друкованої, аудіо та відеопродукції, аналог київської «Петрівки». Зараз «книжка» переїхала на Олександрівський проспект. Реконструюються прилеглі до площі будівлі готелів «Велика Московська» і «Спартак» ( «Імперіал»). Остання, можна сказати, реконструюється «з нуля».