Реклама
Реклама
Реклама

Зареєстрував у квартирі іноземку на 3 роки. Чи будуть проблеми при виписці?

Stieber / Fotolia   Відповідно до чинного законодавства, на території РФ передбачені два види реєстрацій іноземних громадян - «реєстрація за місцем проживання» і «реєстрація за місцем перебування» Stieber / Fotolia

Відповідно до чинного законодавства, на території РФ передбачені два види реєстрацій іноземних громадян - «реєстрація за місцем проживання» і «реєстрація за місцем перебування». При цьому реєстрація іноземних громадян за місцем перебування на якийсь певний термін взагалі не передбачена.

Громадянин Азербайджану, як і будь-який інший іноземний громадянин, який прибув на територію РФ, зобов'язаний зареєструватися за місцем перебування у приймаючої сторони. Відсутність реєстрації за місцем перебування іноземного громадянина - це серйозне правопорушення, яке тягне за собою відповідальність, починаючи від штрафу і закінчуючи депортацією за межі РФ строком до п'яти років.

7 обов'язкових пунктів у договорі найму житла

Скільки можна заробити на оренді нерухомості?

У тому випадку, коли реєстрація за місцем перебування іноземного громадянина вже була проведена, зняти іноземного громадянина з обліку за місцем перебування можна тільки по чотирьох підставах: 1) постановка іноземного громадянина на облік за новим місцем перебування; 2) виїзд іноземного громадянина з РФ; 3) смерть іноземного громадянина або набрання законної сили рішенням суду про визнання іноземного громадянина безвісно відсутнім або про оголошення її померлою; 4) встановлення факту фіктивної постановки на облік за місцем перебування в житловому приміщенні. Даний список є вичерпним, тому зняти з реєстраційного обліку іноземного громадянина не вийде.

Якщо реєстрація була тимчасовою, то з випискою не виникне ніяких проблем. Але якщо є договір безоплатного користування, з'являються свої нюанси. Якщо був укладений строковий договір, то він припиняється після закінчення терміну. Якщо безстроковий, то його потрібно розривати за спільною заявою сторін або за рішенням суду. Але громадянку, безумовно, необхідно буде знімати з обліку, написавши заяву в МФЦ, або чекати терміну закінчення тимчасової реєстрації (реєстрації за місцем тимчасового перебування).

Як вигідно здати квартиру?

Як здати квартиру на тривалий термін: 16 статей

Ні, ніяких проблем бути не повинно. По-перше, інститут прописки замінила реєстрація, або, іншими словами, облік за місцем перебування. Даний облік може носити як тимчасовий, так і постійний характер.

Оскільки у Вашому випадку ця реєстрація мала саме тимчасовий характер (на три роки), після закінчення зазначеного терміну вона підлягає автоматичному припинення. Якщо з якоїсь причини реєстрація автоматично не припинені, досить буде Вашого письмового заяви після закінчення зазначеного трирічного терміну і зняття зареєстрованої громадянки з реєстраційного обліку за адресою Вашої квартири.

Ніяких підстав для продовження реєстрації (крім Вашого волевиявлення, звичайно) або інших прав на житлове приміщення зареєстрована Вами громадянка Азербайджану не має і не придбає.

Текст підготувала Марія Гурєєва

НЕ пропустіть:

Всі матеріали рубрики «Хороше запитання»

Дізналася, що мене заочно виписали з квартири. Що робити?

Як здають квартири в піднайм: безпека і ризики

15 корисних текстів про шахрайство з квартирами

Статті не є юридичною консультацією. Будь-які рекомендації є приватною думкою авторів та запрошених експертів.

Як вигідно здати квартиру?
Що робити?