Реклама
Реклама
Реклама

Захист прав неповнолітніх дітей в Росії

  1. Основні пункти закону
  2. Дії по захисту прав дитини

У Росії є закон, який регулює і забезпечує права дитини . Це закон «Про основні гарантії прав дитини в Російській Федерації». У законі прописані повноваження органів держави різних рівнів, які мають відношення до цієї сфери.

Основні пункти закону

У Росії є закон, який регулює і забезпечує   права дитини

Основні принципи державної влади по відношенню до дітей:

  1. Забезпечити права дитини законодавчо.
  2. Підтримувати сім'ї з метою забезпечувати права дітей і їх захист.
  3. Відповідальність за порушення законів і прав дитини.
  4. Підтримувати організації, які захищають права дитини.
  5. У багатьох об'єктах держави вводяться посади Уповноваженого з прав дитини.

Законодавство РФ свідчить, що в основному захист прав дітей в РФ і інтересів дітей повинна бути здійснена за допомогою батьків або тих, хто їх заміняє, наприклад усиновителі, а в окремих випадках - це опікуни або соціальні служби, соціальні служби, суд. Якщо дитина залишилася без батьків і перебуває в установах соціального захисту, то опіка інтересів і свобод дітей, а також захист прав дітей в Росії покладається на адміністрацію цієї установи.

Також в заходах, які забезпечують права і інтереси дітей, можлива участь педагогів, медиків, працівників соціальної служби і інших фахівців, які відповідальні за процес виховання дітей та їх освіту, охорону їх здоров'я.

Неповнолітні діти, які досягли дієздатності при вступі в шлюб до звершення повноліття, мають право захищати себе самі, свої інтереси і права. Неповнолітні вважаються дієздатними за рішенням органу опіки за згодою обох батьків або органів, які їх замінюють.

У Росії практично троє з п'яти дітей не знають свої права і свободи, і як їх захищати, тому необхідно вводити профілактику сповіщення дітей за коштами шкільної програми або засоби масової інформації.

Дії по захисту прав дитини

Створюються в освітніх установах спеціальні об'єднання учнів старше восьми років. Вони можуть звертатися до адміністрації загальноосвітніх установ з метою проведення розслідувань стосовно працівників установ, які можуть порушувати і обмежувати права і інтереси учнів.

Виборні представники організацій, що складаються з учнів, наділяються владою звертатися до адміністрації зі скаргами та проханнями, а також в інші державні органи. Діти, які навчаються в освітніх установах, можуть проводити збори і мітинги на захист своїх інтересів і волі.

Сімейний кодекс РФ також свідчить, якщо дитині загрожує небезпека або ущемляються його права і інтереси, громадяни і посадові особи повинні повідомити про це органам і соціальним службам, де проживає або перебуває дитина. Соціальні служби відвідують сім'ї, в яких діти наражаються на небезпеку і є загроза їх здоров'ю.

У деяких випадках при розгляді сімейних, трудових, цивільних правовідносин, неповнолітні діти від 14 до 18 років, мають право захищати себе в суді самі або за допомогою батьків, органів опіки на розсуд суду. Захист прав дитини в основному лягає на «плечі» батьків і органів піклування, в рідкісних випадках діти самі можуть захищати себе.

Діти мають право на безкоштовну медицину, безкоштовну освіту, допомогу батьків і органів опіки. Також діти мають право на спільне проживання з батьками, на виховання своїми батьками і правильне всебічний розвиток, на ім'я, по батькові та прізвище, висловлювати свою думку, на спілкування з обома батьками, на утримання обома батькам та ін.