Реклама
Реклама
Реклама

Віза в Латвію: чи потрібна для росіян, порядок оформлення

  1. Типи віз і їх вартість
  2. Пакет документів для отримання шенгенської візи в Латвію
  3. Оформлення візи на запрошення
  4. Як отримати робочу візу в Латвію?
  5. Оформлення візи на дитину
  6. Чи пустять до Латвії за фінською візі?
  7. Процедура отримання візи
  8. Митні правила
  9. Відео: путівник по Прибалтиці з програмою "Золотий глобус"

Латвія приєдналася до Євросоюзу ще в 2004 році, тому для росіян потрапити на Балтійське узбережжя без візи не представляється можливим. Проте, Латвія - одна з найпривабливіших для вітчизняного туриста країн, і справа не тільки в схожому менталітеті, чудовій природі і архітектурі і практично повній відсутності мовного бар'єру. У Латвії можна досить легко отримати посвідку на проживання і відкрити власний бізнес. Варто зауважити, що тим, у кого є постійний або тимчасовий вид на проживання в даній країні, віза не потрібна. В інших же випадках оформлення візи в Латвію - єдиний спосіб потрапити в цю державу.

Крім того, через Латвію найзручніше «проникнути» в будь-яку іншу країну, що входить в ЄС, так як Латвія з 2007 року - учасниця Шенгенської угоди. Таким чином, отримавши візу в Латвію, ви маєте право безперешкодно подорожувати по всій Шенгенській зоні. Для цього вам необхідно спочатку в'їхати на територію самої Латвії. Чи будете ви оформляти візу самостійно, або за участю посередника, - вирішувати тільки вам. Однак варто врахувати, що, звернувшись в агентство, вам доведеться заплатити більше, ніж при самостійному оформленні.

Типи віз і їх вартість

Перш за все, відзначимо, що основних типів віз до Латвії існує три:

У чому їх відмінність? Так, транзитна позначається категорією А. Вона дозволяє туристу протягом 24-х годин перебувати в латвійському аеропорту без права виходу за його межі.

Національна віза має категорію D і видається на досить тривалий термін - 6 місяців. Протягом цього часу турист має право перебувати на території Латвії понад 90 днів. Якщо в даній візі не варто відмітка про те, що дія її територіально обмежена, ви можете, крім Латвії, відвідати і інші країни Шенгенської зони.

Однак більшість туристів воліє оформляти візу категорії С - той самий Шенген. Одноразова і дворазова віза цієї категорії дійсна до 90 днів; багаторазова віза актуальна протягом 180 днів.

Одноразова і дворазова віза цієї категорії дійсна до 90 днів;  багаторазова віза актуальна протягом 180 днів

Вартість візи безпосередньо залежить від того, яким чином вона буде оформлятися. Якщо ви вирішили зайнятися цим питанням самостійно, то віза обійдеться вам близько 75 євро. Ви оплачуєте тільки держмито. Ось які ціни вас чекають:

  1. Шенгенська віза (категорія С) для короткочасного перебування в країні обійдеться в 35 євро;
  2. Термінова віза категорії С, час оформлення якої становить до 3-х днів - 70 євро;
  3. Національна одно- або дворазова довгострокова віза (категорія D) - 65 євро;
  4. Національна довгострокова багаторазова віза - 90 євро.
  5. Дітям молодше 6-ти років віза в Латвію оформляється безкоштовно.

Візовий запит розглядається протягом десяти календарних днів. В екстрених випадках можна клопотати про скорочення цього часу до трьох днів.

Тепер вам відомо, скільки коштує віза в Латвію, але якщо вам ніколи возитися з нею самому, і ви хочете доручити її оформлення посереднику (туристичній фірмі), то вам доведеться додатково розщедритися, як мінімум, ще на 100 євро (за роботу фірми), але це не межа. Якщо ви хочете, щоб ці гроші були витрачені за призначенням, поставтеся до вибору посередника відповідально. Вам варто перевірити рівень акредитації обраної вами компанії, і зробити це можна на офіційному сайті посольства Латвії (//www.am.gov.lv/ru/moscow/consul-info/entry-into-Latvia/tourism-companies/).

Якщо у вашому місті немає посольства або консульства Латвії, а турфірмам ви не довіряєте, зверніться в офіційний візовий центр Латвії - «Фрейт Лінк». У цьому випадку, ви оплачуєте всі, як зазвичай, плюс сервісний збір центру. Він становить: по Москві - 25 євро за один паспорт; по регіонах - 30 євро за один паспорт. Оплата може бути проведена і в євро, і в рублях за курсом Центрального банку (включаючи ПДВ 18%) на день оплати. Адреси відділень візового центру по Росії можна знайти на сайті даної організації (//latvia.pony-visa.ru/ru/contacts).

Оплата приймається як готівкою, так і за допомогою платіжних карт (VISA, VISA Electron, MasterCard, Maestro).

Увага: у разі якщо у візі вам буде відмовлено, гроші, сплачені за її розгляд, не повертаються.

Пакет документів для отримання шенгенської візи в Латвію

Якщо вам необхідно оформити візу в Латвію, подбайте про пакет документів, які потрібно буде надати в посольстві. Пакет повинен містити:

  • Анкету-заяву, яка повинна бути заповнена повністю і містити лише правдиву інформацію. Помилкові або неповні відомості неприпустимі, так як можуть спричинити відмову в отриманні візи або анулювання вже виданої. Зразок заповненої анкети виглядає так , А скачати і роздрукувати для подальшого заповнення офіційний бланк можна тут . Після цього папір треба підписати, наклеїти на неї фото і взяти з собою в числі інших документів;

Поради:

  1. Своє ім'я в анкеті пишіть і російською, і англійською мовою (перепишіть з закордонного паспорта).
  2. Прочерки, «хрестики», «плюсики», «галочки» в анкеті не ставляться, якщо того не вимагають умови заповнення. Кожен пункт повинен містити конкретну відповідь, навіть якщо це «так» або «ні».

Скоротити час, відведений на розгляд посольством ваших документів, може анкета на візу в Латвію, заповнена онлайн. Заповнити її і відправити на попередній розгляд можна на сайті латвійського представництва (//epak.pmlp.gov.lv/NVIS.EService001.WebSite/ApplicationInquiry.aspx). Але, звичайно, це не позбавляє вас від заповнення паперового варіанту;

  • Закордонний паспорт, виданий не більше десяти років тому, має як мінімум дві чисті сторінки і термін дії, що складає не менше 90 днів з дня повернення з Латвії чи іншої, що входить в Шенген країни на батьківщину;
  • Паспорт громадянина України;
  • Фотографії в кількості 2 (двох) штук.

Вимоги до фото наступні: Вимоги до фото наступні:

  1. Розмір - 35х45 мм (допускається похибка в 1 мм), без білого куточка;
  2. Знімки - тільки кольорові;
  3. Фон - білий або світло-сірий. Знімки на темному або кольоровому тлі недійсні;
  4. Проміжок від верхнього краю фото до голови - 6 мм (± 2 мм);
  5. Папір для фото - матова або глянсова, але обов'язково гладка, без растри і рельєфною текстури;
  6. Позиція голови - строго анфас;
  7. Вираз обличчя - гранично природне; легка усмішка допускається;
  8. Освітлення - рівномірний по обидва боки особи. Підсвічування і інші художні «спецефекти» неприпустимі;
  9. Знімки в верхньому одязі (куртки, пальто і т.п.), шапках, а також з оголеними плечима недійсні;
  10. В знімку не повинно бути присутнім домінуючих кольорів;
  11. Якщо ви носите окуляри, вони можуть бути присутніми на фото, але з умовою, що їх відблиск НЕ буде затемнювати очі. Не допускаються спущені на ніс і сонцезахисні окуляри;
  12. Зображення на фото - чітке і ясне, без подряпин і інших пошкоджень;
  13. Вік фото - не більше 6 місяців до моменту подачі документів;
  • Медичну страховку, дійсну на території всього Шенгену, видану на весь період вашої поїздки і здатну компенсувати будь-які можливі медичні витрати. Мінімальна сума страховки - 30 тисяч євро;
  • Ваучер (точніше, його факсовий або роздрукована копія), що підтверджує бронь готелю в Ризі або іншому місті Латвії;
  • Придбані квитки на літак або інший транспорт в обидва кінці. Якщо подорож передбачається на власному автомобілі, необхідно буде надати права, ПТС на авто, а також страховий поліс ( «Грін карту») цивільної відповідальності на латвійській території;
  • Довідку з місця роботи із зазначенням розміру вашої зарплати, або інші документи, що підтверджують вашу платоспроможність.

Щоб безперешкодно отримати візу в Латвію, у вас повинні бути кошти, необхідні для перебування країні, в наступному розмірі:

  1. Від 10 латів (близько 20 доларів) на кожен день перебування в Латвійській Республіці, в разі якщо сторона, яка запросила вас, забезпечує ваше розміщення;
  2. Від 30 латів (близько 60 доларів) на кожен день, в разі якщо проживання ви оплачуєте самостійно.

Документ, що підтверджує оплату держмита. Пам'ятайте, що якщо віза потрібна терміново, держмито збільшується до 70 євро.

Туристична віза вимагає наявності цих же документів.

Оформлення візи на запрошення

Оформлення візи на запрошення

Якщо ви їдете в Латвію на запрошення, тоді, крім вищезазначених документів, вам необхідно надати номер запрошення листа, який приймаюча сторона повинна оформити в посольстві або консульстві, або у нотаріуса. У запрошенні, крім даних, що стосуються прийнятої боку, повинна міститися інформація про запрошують, тобто, про вас, а саме:

  1. П.І.Б .;
  2. Дата народження;
  3. Місце народження;
  4. Місце (адреса) проживання;
  5. громадянство;
  6. Мета вашого візиту;
  7. Місце вашого проживання на момент знаходження в Латвії;
  8. Термін перебування в Латвії;
  9. Місце подачі пакета документів на візу.

Тому щоб людина, яка збирається вас запросити, оформив все правильно, вам буде потрібно обговорити з ним попередньо всі ці пункти. Врахуйте, що мета вашого візиту повинна бути реальною. Це зведе можливість відмови у візі до мінімуму. Саме запрошення не надсилаються ні поштою, ні будь-яким іншим способом. Коли запрошуюча сторона оформлює цей документ, всі дані вносяться в систему, до якої ваше посольство має безпосередній доступ. Вам потрібно лише вказати номер запрошення, і гостьова віза буде у вас на руках.

Порада: оформляйте запрошення заздалегідь, оскільки воно дійсно тільки 6 місяців. Сама віза відкривається на той термін, що вказана в запрошенні.

Як отримати робочу візу в Латвію?

Оскільки Росія не є учасником Євросоюзу і не входить до Шенгенської зони, робоча віза для росіян, що бажають працювати на території Латвії необхідна. Цю візу бажано отримати до того, як ви повинні будете приступити до роботи. Щоб ви могли спокійно працювати, вам буде потрібно багаторазова віза. Щоб її отримати, потрібно зібрати наступні документи:

  • Паспорт (громадянський та закордонний);
  • Дві фотографії;
  • Дві заповнені анкети спеціально для робочої візи (отримати бланки можна в посольстві);
  • Медичний сертифікат, який підтверджує, що з вашим здоров'ям все в порядку;
  • Медична страховка (поліс);
  • Будь-яке доказ того, що у вас достатньо фінансових коштів, щоб перебувати в країні (підійде банківська виписка);
  • Оригінал трудового контракту, який ви уклали з підприємством, зареєстрованим в Латвії;
  • Лист від вашого роботодавця, що підтверджує свої наміри щодо вас як майбутнього співробітника.

Якщо ви збираєтеся переїжджати всією сім'єю, то додатково ви повинні будете надати свідоцтво про шлюб, а також свідоцтва про народження всіх членів сім'ї, які будуть переїжджати разом з вами. Якщо ви розведені, але хочете взяти з собою дитину, вам буде потрібно свідоцтво про розлучення і документально підтверджена згода з боку іншого з батьків або законного опікуна на вивезення дитини за кордон.

У разі якщо всі батьківські права належать виключно вам (другий батько або помер, або позбавлений батьківських прав), то необхідно буде надати (в залежності від ситуації) свідоцтво про смерть або постанова суду, яке підтверджує ваше виключне право опіки.

У разі якщо всі батьківські права належать виключно вам (другий батько або помер, або позбавлений батьківських прав), то необхідно буде надати (в залежності від ситуації) свідоцтво про смерть або постанова суду, яке підтверджує ваше виключне право опіки

Умовами договору може бути передбачено так зване дозвіл на проживання, завдяки якому ви отримаєте право перебувати на території країни постійно, а не перериватися кожні 90 днів на продовження візи. Якщо ж контрактом постійне проживання не передбачено, вам буде відкрита річна віза в Латвію, короткострокова або довгострокова;

Отримання візи, що дозволяє безвиїзно знаходитись в даній країні протягом 12 місяців, для росіян не можливо. Таку візу можуть отримувати тільки громадяни Нової Зеландії і Канади, оскільки у Латвії з цими країнами укладено двосторонню угоду за програмою Working Holiday ( «Робота на відпочинку»).

Ви можете бути звільнені від отримання латвійської робочої візи в разі якщо ви:

  1. Менеджер компанії, що представляє іноземну фірму;
  2. Акціонер будь-якої компанії, зареєстрованої в Латвії;
  3. Дійсний володар дозволу на постійне проживання в даній країні.

Оформлення візи на дитину

Тим, кому необхідно отримати візу в Латвію на неповнолітню дитину, слід подбати про наступних документах:

  • Анкета-заява з фотографією дитини, яка заповнюється і підписується батьками або опікунами (в 10-му пункті анкети слід вказати дані одного з батьків або опікуна);
  • Свідоцтво про народження;
  • Громадянський та закордонний паспорти, якщо дитині вже виповнилося 14 років. Якщо дитина цього віку ще не досяг, і буде їхати за рідною закордонному паспорту, в цей документ має бути внесена інформація про дитину і вклеєна його фото;
  • Дві фотографії, зроблені максимум за півроку до оформлення документів;
  • Поліс медстраховки на суму, що становить як мінімум 30 тисяч євро;
  • Документ, який свідчить про наявність прийнятного кількості грошових коштів. Досить банківської виписки за три останніх місяці або довідки з місця роботи одного з батьків або опікуна, із зазначенням розміру зарплати;
  • Документ, що підтверджує оплату державного мита. Незалежно від того, на дитину якого віку оформляється віза в Латвію, ціна залишається однаковою. Виняток становлять діти до 6-ти років, яким віза оформляється безкоштовно.

Якщо неповнолітня дитина їде без супроводу дорослих, необхідно, крім перерахованих вище паперів надати:

  1. Дозвіл, завірена нотаріально, від обох батьків. У ньому повинна міститися інформація про особу, яка буде нести відповідальність за дитину на латвійській території;
  2. Наявність у дитини власного закордонного паспорта в цьому випадку обов'язково. Це означає, що без супроводу дорослих виїжджати можуть тільки діти, які досягли 14-ти років;
  3. Дозвіл, завірена нотаріально, від обох батьків, що дозволяє дитині самостійно перетинати кордон.

Якщо дитину супроводжує один з батьків, надайте завірена нотаріально дозвіл від другого батька на вивезення за кордон дитини. Якщо другого з батьків немає, то, в залежності від ситуації, потрібно або свідоцтво про смерть 2-го батька, або судове рішення про опікунство, або довідка про опікунство від сирітського суду. Термін оформлення дитячої візи - від 7 до 10 днів.

Чи пустять до Латвії за фінською візі?

Для багатьох актуальне питання, чи можна в'їхати на територію Латвії по фінської візі . Так, можна, так як Фінляндія входить в Шенгенський союз. Однак якщо у вас вже відкрита фінська віза, але в Фінляндії ви ще не були, рекомендуємо здійснити в цю країну хоча б одну поїздку, нехай навіть на один-два дні. До тих, хто вже перетинав фінський кордон, латвійські прикордонники ставляться з більшою довірою.

Якщо ж відвідувань Фінляндії у вас ще не було, це, звичайно, не привід не впустити вас в Латвію, але, швидше за все, вам на кордоні доведеться відповісти на кілька запитань, наприклад: «Чому ви жодного разу не були в Фінляндії?» Або «Чому віза отримана в Фінляндії, а ви їдете в Латвію?» і т.п. Якщо у вас немає впевненості, що на кордоні вас не розгорнуть назад, тоді свій перший візит до Латвії ви можете здійснити через Фінляндію. Таким чином, ви і заповіді застереження в правилах Шенгену, згідно з якою першою країною в'їзду в Шенген є країна, котра відкрила візу, і безперешкодно потрапите в Латвію.

Процедура отримання візи

Не варто боятися робити візу самостійно, адже саме на вашому страху можуть зіграти фірми, що обіцяють допомогти вам з оформленням, «здерши» тим самим кругленьку суму за свої послуги. Якщо у контори з якої-небудь причини не вийде зробити візу, то заплачених грошей вам ніхто не поверне. Тому збирайте документи самі і самі ж несіть їх в посольство. Алгоритм ваших дій такий:

  • Бронюєте готель в Латвії, отримуєте будь-яким зручним способом копію ваучера, що підтверджує бронь, і роздруковуєте його;
  • Готуєте всі необхідні документи;
  • Купуєте заздалегідь квитки в обидва кінці;
  • Заповнюєте онлайн-анкету, а також ж обов'язково роздруковуєте, заповнюєте і підписуєте її паперовий варіант;
  • Робите копії всіх документів зі списку (в тому числі і квитків);
  • Йдете в посольство або консульство, де оплачуєте держмито і здаєте документи;
  • Через 10 днів знову йдете в посольство, щоб отримати візу в Латвію. Якщо віза буде готова раніше, вам зателефонують і повідомлять про це.

Адреса латвійського посольства в Росії: 105062, г. Москва, ул. Чаплигіна, д. 3.

Як правило, здача документів на розгляд відбувається по буднях з 9:00 до 13:00, а отримання паспорта з візою - також по буднях, але з 15:00 до 16:00.

Митні правила

При перетині латвійського кордону необхідно дотримуватися певних правил ввезення товарів і особистого багажу. Назвемо основні моменти.

1. Вартість предметів особистого споживання не повинна перевищувати:

  • 300 євро, якщо в'їзд здійснюється по суші;
  • 420 євро, якщо в'їзд в країну відбувається за допомогою водного або повітряного транспорту.

Причому в цю вартість не входить:

  1. ВАРТІСТЬ лікарськіх ЗАСОБІВ, Які іноземець планирует використовуват для Власний потреб;
  2. вартість алкоголю та тютюнових виробів, що перевозяться мандрівником;
  3. вартість перевезеного особистого багажу.

2. Дозволено ввозити тютюнових виробів в кількості:

  • 200 сигарет або 250 г тютюну при подорожі літаком;
  • 40 сигарет і 50 г тютюну при перетині кордону іншими видами транспорту.

3. Ввезення алкогольної продукції також лімітований. Мандрівник може провести з собою:

  • 1 л напоїв з вмістом алкоголю більше 22%;
  • 4 л напоїв з вмістом алкоголю до 22%;
  • 4 л вина і 16 л пива.

Якщо кількість тютюнових виробів і алкоголю, що перевозиться іноземцем, перевищує зазначені норми, то заповнюється декларація і сплачується акцизний податок.

Відео: путівник по Прибалтиці з програмою "Золотий глобус"

такоже Рекомендуємо:

Як отримати робочу візу в Латвію?
Чи пустять до Латвії за фінською візі?
» Або «Чому віза отримана в Фінляндії, а ви їдете в Латвію?