Реклама
Реклама
Реклама

РВП для громадян України

  1. Основні відомості про РВП
  2. Процедура для українців
  3. Поради здобувачам

РВП для громадян України в РФ в 2019 році видається в територіальних органах ГУВМ МВС (колишня ФМС) в спрощеному порядку. Ознайомимося з процесом оформлення цього дозвільного документа більш детально, і також наведемо кілька порад, які стануть в нагоді потенційним претендентам РВП.

Ознайомимося з процесом оформлення цього дозвільного документа більш детально, і також наведемо кілька порад, які стануть в нагоді потенційним претендентам РВП

Основні відомості про РВП

Дозвіл на тимчасове проживання засвідчує право іноземця легально перебувати в межах території РФ до оформлення тимчасового резидентства.

Дозвіл надається у формі відповідного штампа в закордонному паспорті громадянина. Особам, що не має громадянства, РВП оформляється у формі окремого документа.

Оформити в Росії РВП громадянин України може як за квотою, так і без неї при наявності затверджених на законодавчому рівні підстав.

Термін дійсності дозвільного документа - три роки без права продовження.

Штамп в паспорті (як правило) про РВП в Росії дає право:

  • на працевлаштування без оформлення спеціального дозволу / патенту;
  • на отримання медичної допомоги;
  • на соціальні пільги відповідно до російського законодавства.

Після закінчення року проживання на підставі РВП громадянам України доступна можливість подачі клопотання для отримання посвідки на проживання в Росії.

Процедура для українців

Отримання РВП для громадянина України в 2019 році вимагатиме підготовки наступного пакета документів.

№ Документ Коментар 1. Анкета-заява Видається в двох примірниках 2. Два фотознімку Формат - 35х45 мм.
При постійному носінні окулярів потрібно фотографуватися в них, при цьому лінзи не повинні бути затемненими. Фото робиться анфас. 3. Посвідчення особи заявника • Водійське посвідчення.
• Закордонний паспорт або аналогічний документ 4. Міграційна карта Оформляється під час в'їзду на територію Росії на прикордонному пункті 5. Підтвердження сплати держмита Розмір - 1000 рублів

Не пізніше 30-денного періоду від дати подачі прохання необхідно буде надати медичну документацію на підтвердження відсутності у претендента:

  • наркозалежності;
  • інфекційних захворювань;
  • ВІЛ-інфекції.

Розгляд клопотання в територіальному відділенні міграційної служби займе близько 60 днів.

Відповідь на питання, як отримати РВП громадянину України в 2019 році, буде неповним без згадки дактилоскопії, проходження якої є обов'язковою процедурою.

Після оформлення РВП іноземець зобов'язаний пройти реєстрацію за місцем проживання / перебування.

Як раніше зазначалося, громадянам України з РВП в 2019 році для роботи не буде потрібно спеціального дозволу. Однак тут існує одне обмеження - ведення професійної діяльності по РВП можливо тільки в межах того суб'єкта Федерації, де воно було видано. При працевлаштуванні в інших суб'єктах Росії без дозволу не обійтися.

РВП без квоти для громадян України є у випадках, коли заявник відноситься до будь-якої з категорій:

  1. Повнолітній і визнаний обмежено дієздатним / недієздатним, а про оформлення РВП клопоче спільно з батьками.
  2. Неповнолітній - при отриманні дозвільного документа спільно з батьком-українцем.
  3. Неповнолітній - при оформленні РВП його батьком - громадянином РФ.
  4. Народився на території Радянського Союзу / РФ або мав раніше громадянство СРСР.
  5. Визнано таким, що непрацездатним і в Росії проживають його дієздатні діти, які мають статус громадян РФ.
  6. Має непрацездатного батька - громадянина РФ.
  7. Інвестував в економіку РФ в установленому на законодавчому рівні розмірі.
  8. Проходить службу в Збройних силах РФ.
  9. Має дитину з російським громадянством.
  10. Учасник Державної програми переселення «Співвітчизник».
  11. Має чоловіка - громадянина РФ (в такому випадку, як і раніше в 2019 році, для громадянина України можливе отримання РВП по шлюбу).

Має чоловіка - громадянина РФ (в такому випадку, як і раніше в 2019 році, для громадянина України можливе отримання РВП по шлюбу)

Поради здобувачам

Приймаючи рішення про надання іноземцю дозволу на тимчасове проживання, органи міграційної служби обов'язково контролюють, наскільки точно їм дотримані вимоги про перебування в межах Росії. Наприклад, інспектор міграційної служби може перевірити, чи дійсно здобувач проживає за адресою, вказаною в документах.

Важливо пам'ятати, що в разі відмови співробітником ГУВМ МВС у видачі РВП оскаржити через суд це рішення неможливо.

Знаходження громадянина України в Росії без певного статусу допускається тільки протягом 90 днів, потім потрібно виїхати за межі Російської Федерації, а повернутися можна буде тільки через 90 днів.

Такі заходи введені для припинення потоку мігрантів, що приїжджають в Росію без спеціальної мети, зокрема, які не бажають влаштовуватися на роботу і легалізувати. Таким чином, українці після прибуття в Росію повинні чітко визначитися зі своїм правовим статусом: вони можуть просити про присвоєння статусу біженця, виїхати через 90 днів або претендувати на штамп РВП в українському паспорті.

В останньому випадку з усім необхідним пакетом документів необхідно звернутися до підрозділу ГУВМ за місцем, де планується проживати. Також подача заяву можлива в електронній формі, через ЕГАИС - єдиний портал державних послуг.

Основні причини анулювання РВП: відео