Реклама
Реклама
Реклама

розгляд звернень

  1. Вимоги до звернення [  ]
  2. Оформлення звернень [  ]
  3. Схема оформлення звернення приватної особи [  ]
  4. Схема оформлення звернення організації [  ]
  5. Передача звернень [  ]
  6. Порядок обробки звернень [  ]
  7. Додаткові матеріали [  ]
  8. Ознайомлення з матеріалами розгляду [  ]
  9. Відповідальність за порушення порядку розгляду [  ]
  10. Див. також [  ]

Загальні правила розгляду звернень громадян встановлені нормами Федерального закону від 02.05.2006 № 59-ФЗ «Про порядок розгляду звернень громадян Російської Федерації» . Відповідно до встановленої цим законом термінологією звернення є загальним терміном, що охоплює кілька варіантів письмового звернення ( ст. 4 закону ):

  • пропозиція - рекомендація громадянина щодо вдосконалення законів та інших нормативних правових актів, діяльності державних органів і органів місцевого самоврядування, розвитку суспільних відносин, поліпшення соціально-економічної та інших сфер діяльності держави і суспільства;
  • заяву - прохання громадянина про сприяння в реалізації його конституційних прав і свобод або конституційних прав і свобод інших осіб, або повідомлення про порушення законів та інших нормативних правових актів, недоліки в роботі державних органів, органів місцевого самоврядування та посадових осіб, або критика діяльності зазначених органів і посадових осіб;
  • скарга - прохання громадянина про відновлення або захист його порушених прав, свобод чи законних інтересів або прав, свобод чи законних інтересів інших осіб.

Усне звернення громадянина розглядається як окрема категорія, яка не має поділу на різні варіанти.

Така ж термінологія, хоча й не дуже послідовно, зазвичай використовується і в інших законах і нормативних актах.

Закон поширюється на звернення громадян та об'єднань громадян до державних органів, органів місцевого управління та посадовими особами, а також до інших організацій, що здійснюють публічно значущі функції ( ч. 4 ст. 1 закону ).

Особливим чином регулюються звернення, які відносяться до категорії запитів про надання інформації про діяльність органу. Ці питання регулює окремий Федеральний закон від 09.02.2009 № 8-ФЗ «Про забезпечення доступу до інформації про діяльність державних органів і органів місцевого самоврядування» . У частині обробки звернень він відрізняється, в першу чергу, колом суб'єктів, які можуть звертатися із запитами: це право надано і будь-яким юридичним особам. Запитувати інформацію можна лише у державних органів і органів місцевого самоврядування, але запит може стосуватися не тільки діяльності цих органів, а й діяльності підвідомчих їм організацій, а також інформації, що надходить в ці органи і організації.

Загальні правила розгляду звернень громадян встановлені нормами   Федерального закону від 02Детальніше див. Окрему статтю Розгляд запитів про надання інформації

Правила Федерального закону від 02.05.2006 № 59-ФЗ «Про порядок розгляду звернень громадян Російської Федерації» застосовуються, якщо інше не встановлено спеціальним законом, що належать до конкретної сфери. З природних причин найбільш радикально встановлюють власні норми Кримінально-процесуальний кодекс Російської Федерації і Кодекс Російської Федерації про адміністративні правопорушення . Особливі норми розгляду звернень встановлено для багатьох ситуацій і у виборчому законодавстві. Однак і в цих випадках окремі правила закону 59-ФЗ застосовні, якщо відповідне питання не врегульоване спеціальним законом.

Вимоги до звернення [ ]

Рекомендації з підготовки звернень см. В статті діловодство спостерігача

Вимоги до звернення встановлені ст. 7 закону . У зверненні обов'язково має зазначатися адресат. Як мінімум, необхідно вказати орган, або посаду, або прізвище, ім'я та по батькові посадової особи.

Сам автор звернення має вказати свої прізвище, ім'я та по батькові, а також

  • якщо звернення направляється в формі «твердої копії» (звичайного документа на папері) - поштову адресу для відповіді [1] ;
  • якщо звернення направляється в формі електронного документа - адреса електронної пошти або поштову адресу, в залежності від того, в якому вигляді автор бажає отримати відповідь.

Паперовий обіг неодмінно має бути підписаний особисто із зазначенням дати підписання.

Оформлення звернень [ ]

Хоча обов'язкових вимог до оформлення звернень не існує, проте є деякі традиції документообігу, дотримання яких є бажаним. Наведені далі схеми є зразковими (і далеко не єдино можливими).

Схема оформлення звернення приватної особи [ ]

Найменування адресата

від Прізвище, Ім'я, По батькові, адреса для листування: адреса

Заголовок

Виклад обставин і причин звернення, якщо потрібно.

Заявляються вимоги до адресата.

(підпис)

І. О. Прізвище

дата

На листі залишаеться ліве поле шириною 2.5-3.5 см (для підшивки матеріалів).

Адресат вказується: для звернень, адресованих органам (організаціям) - або в називному відмінку ( «Адміністрація сільського поселення Недалеково»), або у формі «В (найменування органу)» ( «В адміністрацію сільського поселення Недалеково»); якщо адресатом звернення є посадова особа, то воно завжди вказується в давальному відмінку ( «Главі адміністрації сільського поселення Недалеково П. П. Вутіну»).

Прізвище, ім'я та по батькові автора звернення вказується повністю. В якості адреси вказується поштова адреса, бажано з індексом; ця адреса може не мати ніякого відношення до адреси місця проживання ( «прописку»). Якщо звернення відправляється в електронному вигляді, то в якості адреси для листування може бути адреси e-mail.

Тема не є обов'язковим; невідповідність використаного заголовка термінам з передбаченої законом класифікації ні на що не впливає - категорія звернення (заява, скарга, пропозиція) визначається вмістом звернення, а не заголовком.

При наявності додатків після тексту звернення (але до підпису) додається список додатків із зазначенням їх обсягу, наприклад:

Додатки: 1. Найменування програми (на 1 л.) 2. Найменування додатки (на 5 л.)

Схема оформлення звернення організації [ ]

Найменування і основні реквізити організації

Дата, ісх.номер

адресат

Заголовок

Виклад обставин і причин звернення, якщо потрібно.

Заявляються вимоги до адресата.

Посада(підпис)І. О. Прізвище

Принципи оформлення звернення від організацій подібні до викладених в описі звернень приватних осіб.

Найменування і основні реквізити організації зазвичай представлені на її фірмовому бланку. Крім того, слід враховувати два специфічних правила: по-перше, у листів ніколи не пишеться заголовок «Лист» (це відноситься і до звернень громадян, але жанр «просто лист» у громадян зустрічається рідше); по-друге, документи організації, оформлені на її фірмовому бланку, не вимагають проставляння відбитку печатки, якщо це не встановлено спеціально в законі чи іншому нормативному акті.

Якщо адресу, вказану на бланку, не збігається з тією адресою, на який організація бажає отримати відповідь, то вказівка ​​на це можна включити в обіг останнього абзацу: «Відповідь на даний звернення просимо надіслати на адресу: ...». Однак слід враховувати можливість плутанини (випадкової або навмисної), тому при наявності можливості переважно відкоригувати бланк.

Передача звернень [ ]

При безпосередньому врученні письмового звернення адресату (в експедицію або канцелярію відомства, в секретаріат посадової особи) гарним вибором отримання відмітки про отримання на другому екземплярі звернення. В ідеальному випадку відмітка включає дату отримання, посада, підпис і розшифрування підпису отримав лист службовця; в найбільш типовому випадку відмітка складається з штампика, дати і підпису. Альтернативою використанню другого примірника є реєстри (накладні) розвезення кореспонденції (такі реєстри застосовують кур'єрські служби і великі канцелярії).

При відправці звернення через «Пошту Росії» зазвичай досить обмежитися рекомендованим листом. У тих випадках, коли є важливим зафіксувати вміст поштового відправлення, слід використовувати цінний лист з описом вкладення (у відносинах з держорганами такий захід, як правило, не потрібно - за винятком випадків, коли до звернення додається унікальний оригінальний документ). Щоб встановити дату отримання документа адресатом, доцільно використовувати відправлення з повідомленням про вручення (для надійності краще користуватися рекомендованим повідомленням).

Відправка звернень по електронній пошті або через форми на сайтах не дозволяє отримати доказ направлення звернення. Деякі відомчі сайти відправляють на вказану адресу електронної пошти підтвердження отримання звернення, але в більшості випадків такий сервіс не надається. Тому рекомендується звернути увагу на те, щоб поля відправника повідомлення і теми листа були заповнені максимально коректно, зафіксувати час відправки повідомлення і на наступний робочий день упевнитися в його отриманні по телефону відповідної канцелярії.

Порядок обробки звернень [ ]

Закон 59-ФЗ передбачає окрему процедуру реєстрації письмового звернення, яка проводиться протягом трьох днів з моменту надходження звернення ( ч. 2 ст. 8 ), Тобто до закінчення дня (Т + 3). Всі подальші терміни (термін відповіді на звернення і т. П.) Відраховуються від дати реєстрації (Трег). Терміни розгляду усного звернення закон не регламентує.

Вхідний номер з'являється в обігу лише після реєстрації. З'ясування по телефону цього номера і дати реєстрації (а також будь виконавцю направлено звернення) може позитивно позначитися на дотриманні термінів і порядку розгляду.

  • Протягом п'яти днів з дня реєстрації, тобто до закінчення дня (Трег + 5):
    • надійшло звернення, що стосується порушень в області міграційного законодавства, спрямовується до територіального органу міграційної служби та губернатору ( ч. 3.1 ст. 8 ).
  • Протягом семи днів з дня реєстрації, тобто до закінчення дня (Трег + 7):
    • громадянину направляється повідомлення про те, що текст звернення не піддається прочитанню [2] , Якщо ім'я та адресу автора вдалося встановити ( ч. 4 ст. 11 );
    • громадянину роз'яснюється порядок оскарження судових рішень, якщо в зверненні оскаржується судове рішення ( ч. 3 ст. 11 );
    • звернення направляється до відповідного органу (або копії звернення - до кількох органів), якщо питання звернення не відносяться до компетенції адресата, з повідомленням громадянина про переадресації ( ч. 3 ст. 8 ) [3] . При цьому звернення не може бути направлено в той орган, рішення або дія (бездіяльність) якого оскаржується ( ч. 6 ст. 8 )

Якщо для розгляду порушених у зверненнях питань потрібне залучення інших органів, то в них направляються запити, які повинні бути виконані протягом 15 днів ( ч. 2 ст. 10 ).

Звернення громадянина має бути розглянута протягом 30 днів з дня реєстрації ( ч. 1 ст. 12 ). У виняткових випадках, а також у випадках, коли для підготовки відповіді необхідні запити в інші органи, термін може бути продовжений ще на 30 днів, про що повідомляється громадянин ( ч. 2 ст. 12 ). Письмове звернення до губернатора, що містить інформацію про факти можливих порушень законодавства Російської Федерації в сфері міграції, розглядається протягом 20 днів з дня реєстрації ( ч. 1.1 ст. 12 ).

Закон особливо обумовлює право заявника отримати за результатами розгляду письмову відповідь по суті порушених у зверненнях питань ( п. 3 ст. 5 ).

Додаткові матеріали [ ]

Заявник має право подавати додаткові документи і матеріали або звертатися з проханням про їх витребування, в тому числі в електронній формі ( п. 1 ст. 5 ).

Ознайомлення з матеріалами розгляду [ ]

Особливим правом заявника є можливість знайомитися з документами і матеріалами, що стосуються розгляду звернення, якщо це не зачіпає права, свободи і законні інтереси інших осіб і якщо в зазначених документах і матеріалах не містяться відомості, що становлять державну або іншу охоронювану федеральним законом таємницю ( п. 2 ст. 5 ).

Ця норма дозволяє заявнику після отримання відповіді звернутися в розглядав звернення орган з вимогою надати можливість ознайомитися з матеріалами розгляду. Конкретні способи і процедури ознайомлення закон не встановлює.

Відповідальність за порушення порядку розгляду [ ]

Порушення порядку розгляду звернень тягне за собою адміністративну відповідальність посадових осіб за статті 5.59 Кодексу Російської Федерації про адміністративні правопорушення . Постанова про притягнення до відповідальності за цією статтею виносить прокуратура, а рішення приймається судом.

Див. також [ ]

Примітки [ ]

  1. Формально при «паперовому» зверненні закон передбачає відповідь лише в паперовому вигляді; фактично зазвичай ті відомства, які нормально працюють з електронними зверненнями, готові відповідати по електронній пошті на звернення в будь-якій формі.
  2. Хоча історично ця норма виникла в зв'язку з поганим почерком в рукописних зверненнях, вона, тим не менш, може бути застосована і в комп'ютерну еру - по відношенню до прикладеним до електронного листа файлам, які не вдається відкрити.
  3. У разі переадресації звернення доцільно спробувати з'ясувати по телефону в канцелярії початкового адресата номер вихідного супровідного листа - це полегшить з'ясування долі звернення в тому органі, куди передано звернення.