Реклама
Реклама
Реклама

ПДФО з іноземців в 2016 році - особливості утримання ПДФО. Розрахунок ПДФО з зарплати іноземця в 2015-2016 році

  1. Хто податковим резидентом в Росії
  2. Як розрахувати ПДФО нерезидента Росії
  3. ПДФО в 2015-2016 році з іноземців: патент на роботу

Утримання ПДФО з іноземців, що працюють в Росії, підпорядковується особливим правилам. Як платять ПДФО податкові резиденти РФ і нерезиденти різних категорій, в тому числі іноземці, які купили патент на роботу, перевірте за допомогою цієї статті.

зміст:

1. Хто податковим резидентом в Росії
2. Як розрахувати ПДФО нерезидента Росії
3. ПДФО в 2015-2016 році з іноземців: патент на роботу

Хто податковим резидентом в Росії

Хто податковим резидентом в Росії

Утримання ПДФО - один з основних джерел добробуту країни, тому ПДФО стягується з усіх доходів фізосіб, отриманих на території Росії. Поширюється цей податок і на іноземців, що працюють в Російській Федерації. ПДФО з іноземців утримує роботодавець, з яким у іноземного громадянина (або особи без громадянства) укладено трудовий або цивільно-правовий договір. Часткове виключення з цього правила - іноземці, які купили патент. ПДФО вони в певній частці платять самі у вигляді авансу, а роботодавець враховує сплачені ними суми при остаточному розрахунку ПДФО з доходів іноземного громадянина.

Дивіться також: Зразок заповнення форми 2-ПДФО в 2016 році

Іноземці бувають різні:

  • тимчасово перебувають - приїхали в Росію з візою або з безвізової країни, які оформили міграційну карту і які не отримали ні посвідку на проживання, ні дозвіл на тимчасове проживання;
  • тимчасово проживають - також візові або безвізові гості, які обзавелися дозволом на тимчасове проживання (це відмітка в паспорті, а для осіб без громадянства - окремий документ);
  • які постійно проживають - іноземці з дозволом на проживання (це окремий документ встановленого зразка).

Однак ставка ПДФО іноземних працівників залежить в першу чергу не від режиму, а від тривалості їх перебування в Росії. Тобто, від їх податкового статусу - співробітник може бути податковим резидентом РФ або нерезидентом.

Податковий резидент РФ - це людина, яка знаходилася на території Росії не менше 183 днів протягом останніх 12 місяців. Податкові резиденти сплачують ПДФО за тими ж правилами, що і російські громадяни. При цьому іноземець залишиться податковим резидентом РФ, якщо за розрахунковий рік поїде за межі Росії на навчання або лікування не довше ніж на півроку.

При цьому іноземець залишиться податковим резидентом РФ, якщо за розрахунковий рік поїде за межі Росії на навчання або лікування не довше ніж на півроку

Як розрахувати ПДФО нерезидента Росії

Ставка ПДФО для податкових резидентів РФ буде дорівнювати 13% від їх доходу, як для більшості росіян. Для нерезидентів вона вище - в загальному випадку 30%. Однак є групи працівників, які не належать до податкових резидентам, але ПДФО платять за особливими правилами:

  • іноземці, які працюють на підставі патенту на роботу;
  • громадяни країн Євразійського економічного союзу - Білорусі, Вірменії, Казахстану;
  • біженці;
  • висококваліфіковані іноземні фахівці.

Хто з іноземних працівників може вважатися висококваліфікованим фахівцем, визначає законодавство - є особливий список занять. Про укладення або розірвання договору з іноземним висококваліфікованим фахівцем потрібно повідомити ФМС. Міграційна служба повинна знати також, коли ваш цінний іноземний кадр відправляється в тривалу відпустку, особливо без збереження змісту.

Всі трудові доходи висококваліфікованих фахівців, отримані в рамках договору, обкладаються ПДФО за ставкою 13%, як у простих росіян. Це, звичайно, зарплата і премії. На інші виплати - компенсації, матеріальні допомоги, подарунки - потрібно нараховувати ПДФО за ставкою 30%. Крім того, з будь-яких виплат таким іноземним співробітникам за рамками договору теж обчислюється ПДФО 30%.

Біженці підтверджують свій статус спеціальними документами. Поки такий статус діє, будь-які доходи біженців підлягають обкладенню ПДФО в розмірі 13% доходу, як у російських податкових резидентів. Як тільки працівник втрачає статус біженця, дивіться на тривалість його перебування в Росії - ставка ПДФО в такому випадку визначається вже за загальними правилами.

Громадяни Вірменії, Білорусі і Казахстану мають право на податкову ставку 13%, як росіяни. Це визначено умовами міжнародного договору, який превалює над іншими правилами. Роботу іноземців за патентом в частині розрахунку ПДФО розглянемо окремо.

Роботу іноземців за патентом в частині розрахунку ПДФО розглянемо окремо

ПДФО в 2015-2016 році з іноземців: патент на роботу

Замість дозволу на роботу іноземним громадянам, яким у Росії не потрібна віза, з 2015 року отримують патент. Патент на роботу тепер потрібен не тільки для співпраці з фізособами, а й для роботи іноземця в організації. Документи іноземець оформляє самостійно, вам потрібно тільки перевірити наявність патенту при прийнятті такого співробітника на роботу або укладення цивільно-правового договору. Переконайтеся, що патент дозволяє працювати саме в вашому регіоні - він діє тільки в тому суб'єкті РФ, де його видали.

Як тільки відносини з іноземцем оформлені, вам потрібно повідомити про це ФМС. На це у вас є три дні з моменту укладення трудового або цивільно-правового договору. Видайте також зайву копію договору новому співробітнику - йому треба віддати її в міграційну службу. Отримавши копію, чиновники перевірять відомості про вас в ЕГРЮЛ або ЕГРІП.

У процесі отримання патенту іноземний працівник платить аванс з ПДФО. Вам потрібно запитати у податківців підтвердження, що ви можете зменшити ПДФО, який самі розраховуєте з його доходів, на суму вже сплаченого працівником авансу. Якщо через десять днів після запиту ваша податкова надішле повідомлення - ваш бухгалтер може вичитати аванс із загального розміру ПДФО з працівника-іноземця.

Якщо власник патенту на роботу співпрацює одразу з кількома роботодавцями, цілком можливо, що зменшувати суму його ПДФО на розмір авансу будете зовсім не ви. Адже залік авансу робить тільки один роботодавець - швидше за все, той, хто першим відправив запит в податкову.

Якщо ж за підсумками року іноземець з урахуванням авансів сплатить більше ПДФО, ніж передбачає його дохід, держава тільки порадіє. Переплатою це вважатися не буде, і зайву суму ПДФО не повернуть і не зарахують за майбутній платіж ні працівнику, ні вам.

Дивіться також:

Розрахунок та сплата сум ПДФО з зарплати працівників
Внески на обов'язкове медичне страхування
Пенсійні внески

Чи може іноземець відкрити ІП в Росії