Реклама
Реклама
Реклама

Майно фізосіб: які податки ми платимо?

  1. Хто і за що платить?
  2. Особливості податку на майно
  3. Про які суми йдеться?
  4. Як знизити майновий податок?
  5. Скільки мені платити в результаті?

09 Февраля 2018 г. | АЯКС-Ріелт

Сьогодні всі громадяни Росії, які мають нерухоме майно, платять фіскальний збір за майно. Але як і раніше для багатьох це досить складно: які правила і терміни треба дотримуватися, коли саме краще платити і так далі.

Кожен власник повинен чітко знати процедуру, особливо Тобто ви тільки вирішуєте купити нерухомість - щоб не зіткнутися з форс-мажорами у вигляді пені, штрафів та інших неприємностей. Як відомо, податок на майно - окрема історія: кошти треба перераховувати в муніципалітет.

Ми вирішили допомогти своїм читачам розібратися: в яких випадках його треба платити, як це зробити і чи є варіанти зменшити розмір відрахувань.

Хто і за що платить?

Ось список об'єктів, який в будь-якому випадку послужать предметом оподаткування:

  • Приватний будинок
  • Квартира (кімната в квартирі)
  • гараж
  • Будь-які недобудовані приміщення (навіть нежитлові)
  • Дачний будинок і господарські будівлі

Окремо уточнимо, що, якщо ви проживаєте в багатоквартирному будинку, ви не зобов'язані платити податки за загальнобудинкові майно (горище або підвал). Крім того, не обкладаються податком певні частки власності (але про це - трохи пізніше).


У податковій розмір платежу вираховують самостійно, після чого просто повідомляють власника листом: скільки і коли платити. Зверніть увагу: якщо ви не живете там, куди податківці будуть направляти кореспонденцію, вам треба забезпечити собі доступ до листів - наприклад, нехай сусіди або квартиронаймачі пересилають скани.
Навряд чи цього когось сильно обтяжить - розрахунки проводяться за все один раз на рік.

Особливості податку на майно

Якщо ви почали будувати будинок (тобто це реальний процес), то платити податок за нього треба буде з моменту заверщенія будівництва. Знову ж таки, якщо власність перейшла до вас у спадок - платите ви тільки з моменту оформлення права володіння.

Якщо будинок затопило, або він був пошкоджений з яких-небудь ще природних причин, то за нього взагалі нічого платити не треба: будівлі в поганому стані (мова не про косметичним недоліки, а про видимі руйнування) не обкладаються податком.

Якщо ви купили квартиру або хата , Не хвилюйтеся щодо річних розрахунків: колишній власник зобов'язаний сплатити податок згідно з календарними термінами володіння об'єктом.

Ще одна важлива особливість - база прорахунків. З 2016 року розмір платежу залежить тільки від кадастрової вартості нерухомості. Таким чином, за маленький будиночок в Сочі або Краснодарі ви все одно заплатите суму солідніше, ніж за великий, але в якомусь віддаленому селищі.

Про які суми йдеться?

Сьогодні діє певний порядок прорахунку із застосуванням коефіцієнтів: звучить складно, але на ділі все цілком прозоро. У формулу включені: кадастрова вартість і інвентаризаційні виплати, коефіцієнт. Поки він росте раз на рік, в 2018-м він дорівнює 0,8.

Ось приклад: у вас є квартира площею 35 кв м, з кадастру вона коштує, припустимо, 2 млн рублів. Ми відразу прибираємо 20 квадратів, за які власникам будь-яких квартир платити не треба.
Залишаються 15 кв м. Застосовуємо найпростіші математичні обчислення, отримуємо приблизно 858 тис. Рублів - ось з них і будемо робити виплати.

Отже, у нас кадастрова стоіомость - 858 тис., Нехай інвентаризаційна складе 200 тис. Обидві ці суми множимо на коефіцієнт (нехай це буде 0,1%, єдиний по всій країні, хоча зазвичай в регіонах до нього приростають додаткові 0,1-0 , 2%)

А тепер дивимося, як треба вважати: від отриманих після застосування коефіцієнта 858 віднімаємо отримані 200, множимо різницю на коефіцієнт (нехай це буде 0,2, як у багатьох регіонах), і додаємо 200 (ще раз інвентаризаційний вартість, помножену на 0,1 ).

Дивіться, що виходить: ((858 - 200) * 0,2 + 200) = 331,2 рублів. Ось і податок. Ну, це приблизно, звичайно, але сенс такий. Щорічно ставки підвищують, відповідно зростають і платежі. Якщо вас не влаштовує сума, в ряді випадку її можна оскаржити.


Як знизити майновий податок?

По-перше, треба знати про спеціальні відрахування. Їх просто потрібно запам'ятати і сміливо прибирати з прорахунків.
Якщо у вас приватний будинок, завжди забирайте від його площі 50 кв м - вони не оподатковуються. Як згадувалося раніше, в квартирах це 20 кв м, ну а кімнату вважаємо, прибравши 10 кв м. Нерідкі випадки, коли податки сплачують лише з 2-10 кв м або не платять взагалі, якщо квартирка зовсім крихітна або будинок менше 50 квадратів.

Далі - пільги. Якщо один з власників звільнений від сплати податків (скажімо, ветеран), то і всі інші також не повинні платити податки за цей майновий об'єкт. Категорії громадян, які мають податкові пільги, завжди зафіксовані в відомчих брошурах, на сайті ФНС - так що перевірте, може бути, ви потрапляєте під ту чи іншу категорію.

Скільки мені платити в результаті?

В епоху цифрових технологій майновий податок можна порахувати заздалегідь. Це особливо актуально для тих, хто тільки планує купити об'єкт нерухомості, але не впевнений, що «потягне» його експлуатацію. В цьому випадку ми рекомендуємо скористатися зручним сервісом на сайті Федеральної податкової служби, де є зручний калькулятор для попереднього розрахунку податку на майно фізичних осіб - підрозділ на порталі так і називається. Звичайно, цей калькулятор не дасть точну суму - але він дасть вірний порядок цифр.

А якщо вам потрібно зрозуміти, скільки ви взагалі повинні - то можна зайти в особистий кабінет на тому ж сайті і подивитися свої заборгованості, а при необхідності там же зробити квитанції і все оплатити онлайн або у відділенні банку.

Хто і за що платить?
Як знизити майновий податок?
Скільки мені платити в результаті?
Хто і за що платить?
Про які суми йдеться?
Як знизити майновий податок?
Скільки мені платити в результаті?