Реклама
Реклама
Реклама

Хто такий резидент?

ЗАМОВТЕ КОНСУЛЬТАЦІЮ В BITLEX

Замовити консультацію

Замовити консультацію

Знайомлячись з податковим законодавством України, дуже часто зустрічаємо поняття «резидент» і «нерезидент». Більшість осіб помилково вважають, що під поняттям «резидент» мається на увазі громадянин України, а відповідно «нерезидент» - іноземець або особа без громадянства. Таке твердження є недостатньо вірним.

Для більшої зручності в визначенні ставок оподаткування і певних особливостей справляння податків і зборів законодавець ділить платників податків на дві категорії: резиденти і нерезиденти. Варто відзначити, що таке розмежування використовується не тільки в області податкового права, але і в інших галузях, наприклад митному та банківське право тощо.

Суб'єкти, які відносяться до категорії резидентів

Незважаючи на поширену думку, що резидент це обов'язково фізична особа, слід зазначити, що поділу на резидентів і нерезидентів підлягають і юридичні особи.

Так, Податковий кодекс України визначає, що резидентами можуть бути фізичні особи, юридичні особи і дипломатичні представництва, консульські установи та інші офіційні представництва України, які перебувають за кордоном, при наявності сукупності умов.

Юридична особа відноситься до категорії резидентів, якщо воно створено і здійснює свою діяльність відповідно до законодавства України незалежно від місця розташування. Тобто юридична особа може розташовуватися як на території України, так і за її межами. Значить, навіть юридичні особи, розташовані і здійснюють свою діяльність на території іншої країни, але по законам нашої держави для цілей оподаткування будуть вважатися резидентами.

За таким же принципом визначаємо, до якої категорії відноситься відокремлений підрозділ юридичної особи, що здійснює свою діяльність без створення окремої юридичної особи.

Всі дипломатичні представництва і консульські установи України, які здійснюють свою передбачену законом діяльність в інших країнах, законодавець відносить до категорії резидентів. Що стосується офіційних представництв України за кордоном, то їх відносимо до резидентам тільки за умови, що вони наділені дипломатичними привілеями та імунітетами. В іншому випадку такі представництва будуть користуватися правилами оподаткування, передбаченими для нерезидентів.

Фізична особа вважається резидентом незалежно від національної належності, тобто це може бути і громадянин України, і іноземець, і особа без громадянства. Головною ознакою, за яким фізична особа належить до категорії резидентів, є постійне місце проживання в Україні. Отже фізична особа, яка постійно проживає в Україні, платить податки за правилами, передбаченими законодавством для резидентів.

Правила віднесення фізичної особи до категорії резидентів

Зазвичай визначити, чи є особа резидентом або нерезидентом, дуже просто, проте існують неоднозначні ситуації, в яких таке визначення викликає певні труднощі. Для вирішення цього питання податкове законодавство встановлює ряд правил, за якими і визначаємо, є особа резидентом чи ні.

Так, якщо особа проживає і в Україні, і в якийсь іншій країні, то вона вважається резидентом, якщо саме в Україні вона має постійне місце проживання. Наприклад, особа, скажімо, громадянин України або особа без громадянства, деякий час проживає в Україні і деякий час проживає в сусідній Польщі. Для цілей оподаткування така особа вважається резидентом за умови, що саме в Україні вона має постійне місце проживання, тобто така особа здійснила реєстрацію місця проживання саме на території України і відповідно до норм українського законодавства.

Бувають ситуації, при яких людина має місце постійного проживання і в Україні, і в іншій державі, тобто, наприклад, він має реєстрацію місця проживання в Україні відповідно до закону України і реєстрацію місця проживання в іншій країні відповідно до її законодавства. В такому випадку особа є резидентом, якщо серед цих двох держав саме з Україною вона має більш тісні економічні або особисті зв'язки, тобто саме в Україні знаходиться центр життєвих інтересів такої особи, а саме його сім'я, або особа зареєстрована як фізична особа - підприємець по законам України та ін.

Якщо навіть за такими правилами не можна визначити, резидент особа або нерезидент, то вважаємо його резидентом, якщо він більше півроку проживає на території України. Отже, якщо людина в податковому періоді, яким є календарний рік, проживав 183 дня в Україні, то він вважається резидентом. Слід зазначити, що законодавець в цей термін включає день приїзду та день від'їзду особи.

Коли ж ні за однією з цих умов неможливо визначити статус особи, то якщо така особа є громадянином України, вона вважається резидентом.

Крім того, особа може саме визначити своє постійне місце проживання в Україні шляхом подання відповідної заяви до органів Державної міграційної служби України та користуватися правилами оподаткування, передбаченими для резидента.

При виникненні труднощів з визначенням особи резидентом або нерезидентом, або з розрахунком і сплатою податків і зборів, необхідно проконсультуватися з юристом.

Схожі статті:

Можуть забрати квартиру через борги за комунальні послуги

Як зареєструвати інноваційний продукт

Електронний реєстр ПДВ значення для бізнесу