Реклама
Реклама
Реклама

Чи може іноземець відкрити ІП в Росії

  1. Реєстрація ІП за тимчасовим дозволом або посвідки на проживання
  2. Документи для відкриття ІП іноземцем в 2018 році
  3. Що ще потрібно іноземцю, який оформив ІП?
  4. Податки після реєстрації ІП іноземним громадянином

Російське законодавство дозволяє зареєструватися в якості індивідуального підприємця іноземному громадянину. Але є важливі обмеження. У чому вони полягають, читайте на «бизнес.Ру».

Ру»

Звернемося до Конституції РФ. У ній написано, що іноземці мають рівні права і обов'язками з місцевими жителями. При цьому законодавство встановлює особливий порядок реєстрації ІП для нерезидентів.

ВАЖЛИВО: Іноземець може відкрити ІП, оскільки не втрачає при цьому статусу фізособи. Але зареєструвати на території РФ підприємство-юрособа він не може

Приїжджий, який вирішив зайнятися бізнесом в, повинен керуватися двома законами - №115-ФЗ Про правове становище іноземних громадян у Росії і №129-ФЗ Про реєстрацію юросіб та ВП. Саме вони визначають логіку подальших дій.

Постановкою на облік іноземців як ІП, також як і російських громадян, займаються податкові органи. Для цього іноземному громадянину потрібно мати легальний статус і адреса реєстрації.

Реєстрація ІП за тимчасовим дозволом або посвідки на проживання

Для реєстрації в якості індивідуального підприємця приїжджому знадобляться як мінімум дозвіл на тимчасове проживання (РВП) і вид на проживання (ВНЖ). Це базові паперу, без яких ФНС не прийме заяву і на облік не поставить.

РВП видається в межах встановлених квот або при наявності інших підстав. Являє собою позначку-штамп в документі, яким підтверджується особу іноземця. Дозвіл діє тільки на території того регіону, де отримано. Вид на проживання можна отримати тільки на підставі РВП терміном 5 років. Цей документ видається окремо, підтверджує статус постійно проживає на території Росії іноземного громадянина.

Документи для відкриття ІП іноземцем в 2018 році

Якщо приїжджий має громадянство Казахстану, Білорусії, Вірменії або Киргизії (країн, що входять в ЄАЕС) - для нього спрощується працевлаштування. Людині не потрібен дозвіл на ведення трудової діяльності в Росії. Для отримання, зокрема, доведеться скласти іспит на знання російської мови. Але в подальшому «іпешніку» -іноземця воно стане в нагоді. Справа в тому, що при вирішенні питання про те, чи може нерезидент відкрити ІП в Росії, мова не йде про пристрій на роботу. Підприємницька діяльність відповідно до Цивільного кодексу РФ не є трудовий. Але дозвіл на роботу знадобиться, якщо іноземний громадянин захоче підписати договір з іншим ІП або компанією.

У податкову потрібно віддати:

  1. Заповнена російською мовою заяву ( форма Р21001 скачати )
  2. Копію посвідчення особи іноземного громадянина;
  3. Копію документа, що підтверджує право проживання на території РФ;
  4. Квитанцію про сплату держмита ;
  5. Заява про перехід на ССО, якщо обрана дана система сплати податків.

ВАЖЛИВО: Документи іноземною мовою повинні мати переклад, завірений нотаріально в Росії

У податковій знадобляться оригінали документів та їх копії. Якщо документи принесе в ИФНС не саме іноземець, а його представник, то заяву про відкриття ІП також потрібно завірити у нотаріуса.

Документи перевіряють три дні, після чого видають аркуш записи єдиного державного реєстру індивідуальних підприємців ЕГРІП ( форма Р60009 ) І свідоцтво про постановку на облік.

Що ще потрібно іноземцю, який оформив ІП?

При реєстрації ІП іноземному громадянину потрібно подумати, як відкрити розрахунковий рахунок в банку. Це потрібно для безготівкових розрахунків з клієнтами, постачальниками, для оплати податків і внесків.

Для відкриття рахунку в російському банку знадобляться:

  • Оригінал і перекладена на російську мову і завірена нотаріусом копія документа, що посвідчує особу;
  • Оригінал і копія документа, що підтверджує право проживання в Росії;
  • Оригінал і копія листа записи ЕГРІП і свідоцтва про присвоєння ІПН.

Друк ІП не потрібна, але її можна завести за бажанням.

Податки після реєстрації ІП іноземним громадянином

Податковий кодекс РФ не робить винятків - ні для громадян Росії, ні для іноземців або осіб без громадянства. Для всіх діють однакові правила. Має значення тільки те, якою системою оподаткування віддасть перевагу підприємець - загальній чи спрощеній (ССО). Якщо використовується спрощена система оподаткування, від виплат по ПДФО підприємець звільняється. Відносно обов'язкових виплат по страхових внесках ніяких винятків для іноземців-індивідуальних підприємців законом не передбачено.

Читайте також: Скільки коштує відкрити ІП самостійно в 2018 році

Що ще потрібно іноземцю, який оформив ІП?