Реклама
Реклама
Реклама

Як отримати посвідку на проживання (ВНЖ) в Польщі в 2019 році

  1. Підстави для отримання посвідки на проживання в Польщі
  2. ВНЖ в Польщі з метою здійснення підприємницької діяльності
  3. ВНЖ в Польщі з метою отримання освіти або ведення наукової діяльності
  4. ВНЖ в Польщі з метою возз'єднання сім'ї
  5. Документи для оформлення посвідки на проживання в Польщі
  6. Що дає вид на проживання в Польщі

Інтенсивне реформування економіки протягом двох останніх десятиліть і входження до складу Європейського союзу в 2004 році дозволило Польщі стати одним з найперспективніших і стабільних держав Центральної Європи.

І незважаючи на те що рівень життя поляків істотно нижче лідерів західноєвропейських держав, наприклад, Німеччині і Франції , Для багатьох громадян пострадянських республік імміграція в Польщу виглядає цілком прийнятним варіантом інтеграції в європейське співтовариство.

Крім того, процедура отримання посвідки на проживання (ВНЖ) в Польщі для українців, білорусів і росіян пов'язана з набагато меншими тимчасовими і матеріальними витратами, в порівнянні з іншими європейськими країнами. До слова, польська влада навіть вітають переміщення жителів з сусідніх держав.

Крім можливості залучення кваліфікованої робочої сили і вливання інвестицій, це обумовлено активністю мігрантів з Близького Сходу. За рахунок надання великої кількості ВНЖ тим же громадянам України, польські політики намагаються переконати Євросоюз у тому, що їхня країна і так бере досить мігрантів, і інші біженці їм не потрібні. Втім, мова не про це. У цій статті відповімо на питання як отримати посвідку на проживання в Польщі в 2019 році.

Будь-який іноземець, який планує перебувати в Польщі більше 3 місяців зобов'язаний одержати спеціальний дозвіл на тимчасове перебування, іншими словами - вид на проживання. Громадяни з понад 70 країн, в тому числі Європейського союзу, Ізраїлю , США , Бразилії та деяких інших, можуть безперешкодно в'їхати на польську територію і вже на місці оформити ВНЖ.

Іммігрантам з Росії, України і Республіки Білорусь необхідно попередньо отримати візу в Консульстві Польщі у своїй країні. Зазвичай одночасно з візою оформлюється посвідка на проживання. Або ж зробити це можна після приїзду до Польщі в офісі у справах іноземців конкретного воєводства за місцем проживання.

Або ж зробити це можна після приїзду до Польщі в офісі у справах іноземців конкретного воєводства за місцем проживання

Для того щоб заяву на ВНЖ було прийнято до розгляду потрібно мати підстави для проживання в Польщі. Наприклад, офіційне працевлаштування, підприємницька діяльність, навчання, шлюб з громадянином Польщі і інші причини. Більш детально ці пункти будуть розглянуті в статті далі.

Клопотання про надання дозволу на проживання подається заявником особисто, так як процедура передбачає зняття відбитків пальців. Термін розгляду заявки зазвичай не перевищує 1-2 місяців. Офіційний збір за видачу ВНЖ в Польщі в 2019 році становить 390 злотих (близько 90 євро) і 490 злотих, якщо переїзд пов'язаний з працевлаштуванням.

У разі позитивного рішення про надання ВНЖ іноземцю видають так звану карту перебування, що дозволяє реєструватися за місцем проживання, і спеціальний номер PESEL для здійснення податкових операцій.

Спочатку вид на проживання видається на термін не більше 3 років, з правом наступного продовження до 10 років. Як правило, після 5-річного проживання можна оформити постійне проживання, а ще через 3 роки польське громадянство .

Підстави для отримання посвідки на проживання в Польщі

ВНЖ в Польщі з метою працевлаштування

Офіційна робота - це найбільш популярний спосіб отримання посвідки на проживання в Польщі для українців, росіян та інших іноземців з країн СНД. Обов'язковою умовою тут є завчасний пошук вакансії і укладення трудового контракту. Одночасно з ВНЖ іммігранту видається дозвіл на працевлаштування в Польщі .

Основною складністю цього варіанту міграції буде безпосередньо пошук робочого місця, адже конкурувати доведеться як з самими поляками, так і з громадянами Європейського союзу, для яких дозвіл на роботу в Польщі не потрібно. Причому умови праці та рівень заробітної плати іноземця повинні відповідати законодавчим нормам.

Причому умови праці та рівень заробітної плати іноземця повинні відповідати законодавчим нормам

У разі втрати робочого місця або зміни роботодавця протягом 15 днів необхідно офіційно, тобто в письмовій формі повідомити про це місцеву владу. Після чого у мігранта є 30 днів на укладення нового трудового контракту та поновлення дозволу на проживання. При дотриманні цих умов залишати територію Польщі не потрібно.

Одним з варіантів отримання ВНЖ в Польщі з метою працевлаштування є оформлення так званої блакитної карти ЄС (Blue card EU), яка видається висококваліфікованим працівникам з-за кордону. Для цього потрібно володіти серйозними професійними навичками і досвідом роботи в певній сфері.

ВНЖ в Польщі з метою здійснення підприємницької діяльності

Іноземні підприємці для повноцінного управління бізнесом на території Польщі і з метою його подальшого розвитку можуть отримати посвідку на проживання. Для цього необхідно виконати наступні умови:

  • забезпечити працевлаштування не менше двох польських громадян або іноземців, яким не потрібен дозвіл на роботу в Польщі;
  • за останні 12 місяців діяльність компанії повинна бути ефективною і приносити істотний дохід;
  • в разі невиконання двох попередніх умов, іноземний підприємець повинен довести, що володіє достатніми активами і сумою інвестицій, які дозволять незабаром забезпечити вимоги зазначені вище.
ВНЖ в Польщі з метою отримання освіти або ведення наукової діяльності

Вид на проживання в Польщі видається іноземним студентам при наявності підтвердження про зарахування в   польського вузу Вид на проживання в Польщі видається іноземним студентам при наявності підтвердження про зарахування в польського вузу . Крім того, необхідно заздалегідь знайти місце для проживання (гуртожиток або оренда квартири) і довести наявність коштів на покриття витрат на навчання і проживання.

Спочатку ВНЖ видається на термін еквівалентний одному навчальному році плюс 3 місяці. Згодом документ підлягає продовженню на загальних підставах, максимум на 3 роки.

Крім студентів, оформити посвідку на проживання в Польщі можуть іноземні вчені. Для цього потрібно укласти офіційну угоду про проведення науково-дослідних робіт з одним із польських державних установ. Як правило, ВНЖ надається на термін реалізації наукового проекту.

ВНЖ в Польщі з метою возз'єднання сім'ї

Будь-який іноземець, який має дозвіл на проживання в Польщі, може клопотати про надання цього статусу для близьких членів сім'ї - подружжя та дітей до 18 років, в тому числі і прийомних. Основними вимогами тут є підтвердження спорідненості, фінансова забезпеченість іммігранта та наявність місця для проживання в Польщі.

Це були основні і найбільш популярні варіанти оформлення посвідки на проживання в Польщі. Іноді ВНЖ надається релігійним діячам, випускникам польських вузів і біженцям з інших країн.

Документи для оформлення посвідки на проживання в Польщі

Залежно від ситуації польська влада можуть зажадати додаткову інформацію, але, як правило, список документів на отримання ВНЖ в Польщі виглядає наступним чином:

  1. Заповнений бланк заяви та 4 копії.
  2. Копія документа, що посвідчує особу (паспорт).
  3. Медична страховка.
  4. Чотири кольорові фотографії (3,5 см х 4,5 см).
  5. Підтвердження достатнього фінансового доходу для покриття як своїх витрат, так і близьких родичів, матеріально залежать від іммігранта. Мінімальний показник становить 634 злотих (близько 140 євро) для основного кандидата на ВНЖ і 514 злотих для кожного члена сім'ї.
  6. Доказ наявності місця для проживання в Польщі (договір оренди або купівлі-продажу нерухомості).
  7. Офіційний документ, що підтверджує підставу для видачі ВНЖ (трудовий контракт, лист про зарахування до вищого навчального закладу, свідоцтво про реєстрацію бізнесу і так далі).
Що дає вид на проживання в Польщі
    • Вільне пересування в межах шенгенської зони.
    • Офіційне працевлаштування та ведення підприємницької діяльності в Польщі.
    • Доступ до системи європейського кредитування з низькими процентними ставками.
    • Право на освіту і наукову діяльність в навчальних закладах Польщі нарівні з поляками.
    • У деяких випадках можливість отримувати соціальну допомогу та іншу допомогу від держави.