Реклама
Реклама
Реклама

Як легко отримати посвідку на проживання в Україні в 2019 році

  1. види дозволів
  2. Хто може стати постійним жителем
  3. Які довідки збирати
  4. подробиці
  5. прописка
  6. порядок оформлення
  7. Права іноземців, які отримали ПМЖ
  8. Тимчасовий дозвіл
  9. Які документи готувати

Далеко не кожен іноземець має можливість отримати дозвіл на проживання в Україні. На це потрібно мати певні підстави, прописані в законі «Про імміграцію». Причому кількість мігрантів строго обмежена квотами. Як же отримати посвідку на проживання в Україні і хто може на це претендувати в 2019 році.

види дозволів

У багатьох країнах іммігрант спочатку отримує тимчасовий вид на проживання, а через деякий час може стати постійним жителем У багатьох країнах іммігрант спочатку отримує тимчасовий вид на проживання, а через деякий час може стати постійним жителем. В Україні теж видаються два види дозволів на проживання - тимчасове і постійне. На цьому схожість закінчується.

Законом чітко встановлені категорії іноземців, які можуть стати постійними жителями, для цього їм не потрібно отримувати тимчасовий ВНЖ. І навпаки: отримавши тимчасовий дозвіл, постійне ви не отримаєте, поки ваші обставини не зміняться.

Максимальний термін дії тимчасового дозволу - один рік. Постійне дозвіл безстроково, його потрібно обмінювати, як паспорт, коли вам виповниться 25 і 45 років.

Хто може стати постійним жителем

Наступним категоріям іноземців ВНЖ видається в межах щорічно встановлюється квоти:

  • видатні представники науки і культури, в яких зацікавлена ​​держава;
  • інвестори, які вклали в економіку як мінімум 100 тисяч доларів;
  • близькі родичі громадян України (бабусі, дідусі, брати і сестри, онуки);
  • колишні громадяни України;
  • батьки, чоловік і жінка іммігрантів, їх неповнолітні діти;
  • біженці та особи, які постраждали від работоргівлі, які не менше трьох років безвиїзно проживали в країні в цьому статусі.

Якщо квота по якого-небудь підстави вже закінчилася, то подавати документи можна буде тільки в наступному році. Виняток зроблено лише для інвесторів - в 2015 році Україна готова прийняти їх в будь-якій кількості.

Однак є ще один список, на який жодних обмежень немає:

  • подружжя громадян України, які прожили в шлюбі понад два роки, а також діти від таких шлюбів;
  • опікуни громадян України або опіками громадянами України;
  • люди, які були народжені на території сучасної України;
  • закордонні українці та члени їх сімей.

У цьому списку немає власників нерухомості, так що її покупка не дасть вам права стати постійними жителями країни. У цьому списку немає власників нерухомості, так що її покупка не дасть вам права стати постійними жителями країни

Як бачимо, в більшості випадків імміграція передбачена для людей, що мають в Україні родинні зв'язки, так що в цю частіше країну їдуть не з економічних міркувань, а за сімейними обставинами.

Які довідки збирати

Комплект документів, які потрібно буде надати в районний відділ міграційної служби, залежить від наявного у вас підстави на ВНЖ в Україні. Про деякі довідках потрібно подбати ще у себе на батьківщині.

З нововведень для росіян потрібно відзначити наявність закордонного паспорта (раніше був потрібний внутрішній паспорт РФ і міграційна карта). Для всіх паперів на російській мові потрібно зробити переклад українською в спеціальному бюро і запевнити переклади у нотаріуса. З нововведень для росіян потрібно відзначити наявність закордонного паспорта (раніше був потрібний внутрішній паспорт РФ і міграційна карта)

Наведемо загальний список:

  • заяву на імміграцію (бланк видається у відділі, заповнюється там же);
  • копія закордонного паспорта;
  • свідоцтва про шлюб, народження, що підтверджують родинні зв'язки або місце народження;
  • підтвердження реєстрації інвестиції, якщо ви інвестор;
  • 8 фото;
  • документ про оплату мита;
  • довідки про відсутність судимості в Україні та в країні проживання;
  • договір про купівлю або наймання житла, згода від власника квартири і всіх його домочадців на ваше проживання і реєстрацію на його території, завірене в ЖЕКу;
  • довідка з ЖЕКу встановленої форми про які проживають в квартирі;
  • довідки про відсутність СНІДу, туберкульозу, інших інфекцій, сертифікат від нарколога.

подробиці

Якщо ви вирішили отримати ВНЖ на Україні як чоловік українського громадянина або уродженець України, то довідки з різних диспансерів вам не знадобляться.

У всіх інших випадках вам доведеться здавати кров на аналізи, робити рентгенографію грудної клітини, щеплення від інфекційних захворювань, список яких залежить від країни прибуття. Росіянам, зокрема, потрібно щеплення від малярії.

Довідку про відсутність судимості на батьківщині потрібно замовляти завчасно, до від'їзду, так як вона готується протягом декількох тижнів.

Термін придатності такої довідки - один рік. Аналогічна українська довідка буде придатна один місяць.

Складнощів з довідкою з ЖЕКу бути не повинно, за винятком випадку, коли ви є власником житла. Іноземці мають право купувати нерухомість до оформлення посвідки на проживання, але прописатися там ви зможете, тільки отримавши ПМЖ. Тому якийсь час ви будете жити у власній квартирі без реєстрації. А для того, щоб вам дали довідку в ЖЕКу, потрібно письмове свідчення принаймні трьох ваших сусідів, які підтвердять факт проживання. Складнощів з довідкою з ЖЕКу бути не повинно, за винятком випадку, коли ви є власником житла

прописка

Якщо ви будете жити на орендованій квартирі або у родичів, обов'язково узгодьте питання про прописку. Вам буде дано всього десять днів після отримання ПМЖ, щоб десь зареєструватися. Без штампика з адресою документ про постійне проживання недійсний.

Чи потрібно виписуватися з житла, яке залишилося в Росії? Ні, такого вимоги немає, і навіть більше: якщо вам довелося з якихось причин виписатися (наприклад, з службової квартири), то в листку вибуття у вас має бути написано, що ви убутку саме на ПМЖ в Україну. Інакше у вас зажадають наявність російської прописки.

порядок оформлення

Все оформлення можна умовно розділити на дві частини. Спочатку ви здаєте всі свої довідки та заяву до відділу міграційної служби. Після ретельної перевірки на підставі ваших документів вам видають дозвіл на імміграцію. Цей процес за законодавством може тривати довго, до одного року. На практиці це займає чотири-п'ять місяців.

Дозвіл на імміграцію має термін дії, рівний одному року. Стільки часу вам дається, щоб подати заяву на отримання ПМЖ. Але чим швидше ви подасте заяву, тим швидше вам видадуть посвідчення про право на постійне проживання. Законом встановлено строк - один тиждень з дня подачі документів. Дозвіл на імміграцію має термін дії, рівний одному року

Права іноземців, які отримали ПМЖ

Наявність ПМЖ зрівнює іноземця в правах з іншими громадянами, за винятком виборчого права, права влаштовуватися на державну службу, володіння землею. Вас поставлять на облік у місцевій поліклініці і, якщо ви захворієте, до вас прийде дільничний лікар.

Володарі ПМЖ можуть працювати без спеціального дозволу. Роботодавцям нічого не потрібно за вас платити, так що шанси на працевлаштування у вас такі ж, як і у місцевих жителів.

Тимчасовий дозвіл

Є кілька підстав для видачі іноземцям тимчасового ВНЖ.

По-перше, це дозвіл на працевлаштування в Україні. Воно видається місцевим Центром зайнятості.

Якщо ви уклали контракт з роботодавцем, будучи цінним фахівцем, або організували свій бізнес, то тимчасовий дозвіл буде вам видано на термін трудового контракту, але не більше, ніж на рік.

Другий випадок передбачений для подружжя українських громадян, якщо вони прожили в шлюбі менше двох років. В цьому випадку тимчасовий ВНЖ також видається на рік. Потім, при необхідності, продовжується. А як тільки вашій родині виповниться два роки, можна оформляти документи на ПМЖ. Другий випадок передбачений для подружжя українських громадян, якщо вони прожили в шлюбі менше двох років

Також тимчасовий вид на проживання в Україні видається всім іноземцям, які приїхали в країну здобувати освіту.

Які документи готувати

Для оформлення тимчасового дозволу, крім основних документів із загального списку, вам будуть потрібні:

  • дозвіл на роботу (якщо ви приїхали працювати);
  • документи про реєстрацію підприємства, на якому ви збираєтеся працювати;
  • для молодої сім'ї буде потрібно свідоцтво про шлюб і гарантійний лист чоловіка-громадянина України.

Довідки з медичних установ про відсутність інфекцій, алкоголізму і наркозалежності надавати не потрібно.

Ваш документ повинен бути готовий через два тижні після подачі заяви.

Порядок отримання іноземцями ВНЖ в Україні: Відео

Чи потрібно виписуватися з житла, яке залишилося в Росії?