Реклама
Реклама
Реклама

Уточнення розташування меж і (або) площі земельної ділянки

Уточнення розташування меж і (або) площі земельної ділянки - комплекс робіт та процедур, спрямованих на встановлення і юридичне закріплення меж земельної ділянки з визначенням координат характерних (поворотних) точок меж з нормативної точністю Уточнення розташування меж і (або) площі земельної ділянки - комплекс робіт та процедур, спрямованих на встановлення і юридичне закріплення меж земельної ділянки з визначенням координат характерних (поворотних) точок меж з нормативної точністю.
Дане визначення досить складне для сприйняття, проте містить в собі дуже простий сенс. Незважаючи на те, що у Вас на руках можуть бути здавалося б всі необхідні документи на землю (свідоцтво про право власності, кадастровий паспорт), цього може бути недостатньо для гарантії непорушності (недоторканності) меж земельної ділянки.
Слід враховувати, що раніше в законі не було вимога про необхідність проведення межових робіт і встановлення меж земельних ділянок (з координатами) до надання їх у власність громадян та організацій. Крім того, широке поширення набуло оформлення земельних ділянок в порядку, встановленому так званим "Законом про дачної амністії".
Тому тільки закріплення меж земельної ділянки відповідно до вимог чинного законодавства (в тому числі з необхідною точністю визначення координат), гарантує захист Вашої власності від посягань сторонніх осіб.
Як же визначити, чи потрібно Вам замовляти подібну послугу чи ні? Для цього буде потрібно замовити виписку з державного кадастру нерухомості (ГКН) і звернути увагу на графу № 16 "Особливі відмітки".
Якщо в цій графі виписки (кадастрового паспорта) Ви знайдете запис "Кордон земельної ділянки не встановлена ​​відповідно до вимог земельного законодавства" (як на прикладі праворуч), або аналогічну їй (як на прикладі зліва), то Ваші кордону і площа земельної ділянки є декларованими і вимагають уточнення.
Якщо ж в цій графі немає особливих відміток про межі і площі, або вказано, що площа земельної ділянки відповідає матеріалам межування, то значить "кордон на замку" і замовляти послугу уточнення Вам не потрібно.
Які ж наслідки тягне за собою відсутність встановлених відповідно до закону меж земельної ділянки?
По-перше - це певні обмеження свободи розпорядження земельною ділянкою, так як така ділянка неможливо розділити, виділити з нього іншу земельну ділянку або об'єднати з суміжним ділянкою (при необхідності);
По-друге - це складність доведення розташування реальної кордону, в разі виникнення суперечок про кордон з сусідами (власниками суміжних ділянок). Особливо у випадках, коли Ви не розбираючись і не перевіряючи інформацію, представлену Вам при узгодженні кордону суміжної ділянки, підписали їм акт узгодження кордону, і лише потім виявили, що встановлена ​​ними межа ділянки не відповідає її справжньому местоположенію1;
По-третє - це постійна загроза того, що сусідами можуть бути заявлені вимоги про знесення тих будівель, які розташовані на Вашому земельній ділянці в безпосередній близькості від кордону або по межі. Особливо уважним варто бути, якщо Ви вирішили звести капітальний паркан, оскільки в разі, якщо він буде встановлений за кордоном (тобто на суміжному земельній ділянці), сусід в будь-який момент може зобов'язати Вас (в судовому порядку) знести все, що Ви побудували і шансів виграти подібну справу в суді немає.
Якщо Ви вирішили захистити себе від всіх цих проблем, то Вам необхідно уточнити місце розташування кордонів Вашої земельної ділянки.
У цьому випадку, Ви несподівано для себе можете отримати і додатковий бонус у вигляді збільшення площі земельної ділянки, а отже і його ринкової вартості.
У яких же випадках закріплена можливість уточнення місця розташування меж земельної ділянки та (або) його площі?
Як випливає з комплексного аналізу норм Федерального закону від 24.07.2007 N 221-ФЗ "Про державний кадастр нерухомості" і роз'яснень Мінекономрозвитку Россіі2 уточнення меж можливо:

  • при відсутності в державному кадастрі нерухомості відомостей про координати характерних точок меж земельної ділянки;

  • в разі, якщо містяться в державному кадастрі нерухомості координати характерних точок меж земельної ділянки визначені з точністю нижче нормативної точності3 визначення координат для земель певного цільового призначення;

  • в разі, якщо містяться в державному кадастрі нерухомості відомості про координати будь-якої характерної точки меж земельної ділянки не дозволяють однозначно визначити її положення на місцевості (наприклад, в державний кадастр нерухомості містяться кілька значень координат зазначеної характерною точки);

  • при виправленні помилки у відомостях державного кадастру нерухомості, в тому числі кадастрової помилки, про місцезнаходження меж земельної ділянки

Д ля уточнення місця розташування меж земельної ділянки необхідно проведення межування, яке представляє собою цілий комплекс робіт, в тому числі включають виїзд до Д ля уточнення місця розташування меж земельної ділянки необхідно проведення межування, яке представляє собою цілий комплекс робіт, в тому числі включають виїзд до   Вам фахівців ТОВ Кадастровий центр Дона для здійснення геодезичних вимірювань земельної ділянки з використанням сучасного супутникового обладнання, а також закріплення меж ділянки тимчасовими межовими знаками Вам фахівців ТОВ "Кадастровий центр Дона" для здійснення геодезичних вимірювань земельної ділянки з використанням сучасного супутникового обладнання, а також закріплення меж ділянки тимчасовими межовими знаками. Детальніше про процедуру межування можна прочитати в розділі нашого сайту " Поділ земель ".
За результатами межування формується межовий план відповідно до вимог наказу Мінекономрозвитку Росії від 24.11.2008 № 412 . З інформацією про вимоги до форми межового плану можна більш детально ознайомитися в розділі нашого сайту "Поділ земель" .
Приклад межового плану по уточненню місця розташування меж земельної ділянки (і не тільки) можна знайти у відповідному розділі нашого сайту.

після виконання   кадастрових робіт   і формування межового плану завершальним етапом юридичного закріплення уточнення місця розташування меж земельної ділянки та (або) його площі є облік змін відомостей про земельну ділянку в ГКН після виконання кадастрових робіт і формування межового плану завершальним етапом юридичного закріплення уточнення місця розташування меж земельної ділянки та (або) його площі є облік змін відомостей про земельну ділянку в ГКН.

Фахівці ТОВ «Кадастровий центр Дона» проведуть для Вас уточнення місця розташування кордонів і (або) площі Вашої земельної ділянки в Ростовській області 4 і Республіці Крим в оптимальні терміни.


_____________________
1 В даний час широкого поширення набули факти, коли після уточнення меж всіх суміжних ділянок власник раптом виявляє, що реальна площа його ділянки значно менше нормативної (декларованої), закріпленої в його правовстановлюючих документах. Судова практика у спорах про межі стоїть на захисті тих власників, чиї кордони були встановлені і закріплені на місцевості в першочерговому порядку (якщо Ви підписували акти про погодження меж, при межування суміжних ділянок)
2 Лист Мінекономрозвитку РФ від 27.12.2011 N 29478-ІМ / Д23 "Про державний кадастровому обліку змін земельної ділянки у зв'язку зі зміною площі земельної ділянки та (або) зміною опису місця розташування його кордонів"
3 Нормативні вимоги до точності визначення координат характерних (поворотних) точок меж земельної ділянки закріплені в наказі Мінекономрозвитку Росії від 17.08.2012 N 518 "Щодо вимог до точності і методів визначення координат характерних точок меж земельної ділянки, а також контуру будівлі, споруди або об'єкта незавершеного будівництва на земельній ділянці" (Зареєстрований у Мін'юсті Росії 25.12.2012 N 26340)
4 Переважно ми виконуємо кадастрові роботи в Ростові-на-Дону, Новочеркаську, Батайську, Азові, Аксае, Чалтирь, Таганрозі і прилеглих районах, однак можливе виконання робіт і в інших районах Ростовської області з урахуванням додаткових транспортних витрат. Виконання кадастрових робіт в інших суб'єктах Російської Федерації можливо при наявності достатнього обсягу і підлягає погодженню в індивідуальному порядку

Як же визначити, чи потрібно Вам замовляти подібну послугу чи ні?
Які ж наслідки тягне за собою відсутність встановлених відповідно до закону меж земельної ділянки?
У яких же випадках закріплена можливість уточнення місця розташування меж земельної ділянки та (або) його площі?