Реклама
Реклама
Реклама

Як для чого і коли виносять в натуру межі земельної ділянки?

  1. У чому сенс виносу меж?
  2. В яких випадках потрібен винос ділянки в натуру?
  3. Закріплення межових знаків
  4. етапи робіт
  5. Робота з компанією «Топограф»

Ми поговоримо про одну з найбільш затребуваних послуг будь-топографічної компанії - винос в натуру меж земельної ділянки. За мало зрозумілою формулюванням ховається дуже важлива процедура. Її правильне виконання якої дозволяє уникнути багатьох робітників, юридичних і фінансових складнощів.

Її правильне виконання якої дозволяє уникнути багатьох робітників, юридичних і фінансових складнощів

Про цей вид робіт варто поговорити більш детально. У статті ми розберемо всі сторони питання. Власникам ділянок під житлове та промислове будівництво рекомендуємо читати особливо уважно.

У чому сенс виносу меж?

Правильний винос меж ділянки в натуру - важлива частина процесу межування земельних володінь. Головне завдання цієї роботи - закріпити на місцевості все поворотні точки ділянки. Це місця, де межа території змінює напрямок.

Для цього використовують дані виписки з кадастру і технічної документації на ділянку. Основа роботи - координати точок, які занесені до державного реєстру земельних ділянок.

Найчастіше ділянку має квадратну або прямокутну форму. Але далеко не завжди справа йде так просто. У практиці зустрічаються володіння дуже складної геометрії, робота з якими теж непроста.

Винесення меж також називають «перевіркою меж ділянки» або «визначенням кордонів».

В яких випадках потрібен винос ділянки в натуру?

Важливо пам'ятати, що винос меж ділянки в натуру можливий тільки якщо земля стоїть на обліку в кадастр і завершено межування. Винесення в натуру та визначення меж землекористування актуальні в декількох випадках:

  • Якщо повністю відсутні паркани, межові знаки або інші мітки на місцевості, які дозволяють розмежувати ділянки і уникнути межових спорів. Так буває з ділянками, які виділяють, що називається «в чистому полі». У таких випадках стихія може змістити або навіть знищити межові знаки.
  • Якщо є підстави вважати, що паркан на одному або декількох сусідніх ділянках встановлено неправильно. Це буває досить часто, коли через дрібних сусідських сварок і неправильного виміру відстаней паркан виявляється на чужій території. У таких ситуація фахівці допоможуть відновити справедливість. Винос точок в натуру самостійно - не найкраще рішення, особливо, якщо з інструментів тільки окомір і рулетка.
  • Ми також рекомендуємо зробити винос меж при покупці нової ділянки. Так ви отримаєте чітке уявлення про межі володіння і зможете ефективно ним розпоряджатися. Акт розбивки меж ділянки дасть вам вагомі аргументи при можливих земельних спорах з сусідами.
  • Те ж саме бажано зробити при продажу ділянки. Це заспокоїть потенційних покупців і може стати серйозним аргументом для вигідної угоди.

Закріплення межових знаків

Ми вже говорили, що одна з основних причин, по яким може знадобитися дана послуга - втрата, руйнування або зсув межових знаків. Знаками вважаються:

  • кути зборів;
  • стовпи;
  • кілочки;
  • кути будівель.

Під час виносу меж застосовують арматуру, коли або встановлюють стовпи, на яких тримається паркан. Щоб додатково застрахувати себе, рекомендуємо зробити проміри відстані до оточуючих об'єктів і внести до протоколу виносу меж.

У більшості випадків матеріал для знаків межування надає сам замовник робіт.

етапи робіт

етапи робіт

Давайте коротко розповімо про те, як винести межі ділянки на місцевість. Виконання робіт можна поділити на три етапи:

  • підготовка - одержання необхідних для роботи документів, попередня оцінка розмірів і стану земельної ділянки, вивчення документації;
  • польові роботи з виносу - включають визначення меж земельної ділянки інструментальними методами з подальшим їх закріпленням на місцевості за допомогою знаків, які вибрав для цього замовник;
  • камеральні роботи - підготовка і оформлення акту виносу меж в натуру.

Робота з компанією «Топограф»

Компанія «Топограф» надає послугу виносу меж в натуру в Києві, Яготині, Білій Церкві, Борисполі, Чернігові, Дніпрі, Житомирі, Тетієві і інших містах України.

Ми використовуємо сучасне обладнання, яке дає максимальну точність. Щоб дізнатися точну ціну робіт або проконсультуватися по іншим, що вас цікавлять, пишіть сюди

Читайте наші публікації і діліться ними. Попереду ще багато корисного для тих, хто займається облаштуванням земельних ділянок і будівництвом.

У чому сенс виносу меж?
В яких випадках потрібен винос ділянки в натуру?
У чому сенс виносу меж?
В яких випадках потрібен винос ділянки в натуру?