Реклама
Реклама
Реклама

"Продам приватизовану ділянку під видобуток бурштину." Дах "в подарунок"

  1. «Спеціалізований магазин бере на реалізацію будь-якої бурштин»
  2. «Приїжджі розстріляли місцевих, хтось кинув у натовп гранату»
  3. «Рік тому поклади бурштину на Рівненщині оцінювалися в 40 мільярдів доларів, зараз ця цифра знизилася...

В Україні працює безліч сайтів, де можна купити-продати мінерал, а також отримати поради по його обробці. Янтарному бізнесу, що приносить багатомільйонні доходи, супроводжують криваві розбірки

Генпрокурор Юрій Луценко звільнив заступника голови Коростенської місцевої прокуратури в зв'язку з стріляниною в Олевську 16 січня, в ході якої загинула людина . Про це повідомила в «Фейсбуці» прес-секретар Луценка Лариса Сарган. Буквально напередодні збройних розборок через бурштину на Житомирщині я вирішила дізнатися свіжі новини на «янтарний» ринку. Звернулася до тих, хто краще за всіх володіє інформацією, - до працівників «клондайків».

«Спеціалізований магазин бере на реалізацію будь-якої бурштин»

- Актуальні ціни на бурштин? Почім ексклюзив? Яка мотопомпа краще? - перепитує мене давній знайомий. - У тебе стільки питань! Слухай, я дам тобі посилання на пару сайтів, подивися ціни сама.

- Хіба є інформаційні «бурштинові» сайти?

- Ми що, не люди? - відповідає «янтарщік». - Правда, спеціалізовані сайти швидко закриваються, але так само швидко відкриваються на новому місці, а ми «переїжджаємо» зі своїми оголошеннями.

У пошуковику набираю одне з посилань: тут пропонують купити або продати бурштин різних фракцій, а також мотопомпи різних модифікацій і потужностей, ліхтарі для нічної роботи на «Клондайк», шліфувальні машини для бурштину, спеціальну літературу на різних мовах світу. Тут же продаються готові вироби: картини, браслети, намиста. Оголошень сотні! Багато коротких: «Куплю« насіння »,« Беру тільки від 300 г »,« Продаю обрізки, є 10 кг по 20 у.о. »,« Куплю білий бурштин ». Є й такі: «Клею камені» - і тут же короткий ролик, як майстер вправно склеює шматочки бурштину в один великий мінерал.

* Такі фото можна побачити на сайтах купівлі-продажу бурштину
* Такі фото можна побачити на сайтах купівлі-продажу бурштину

Практично у всіх оголошеннях уточнюється: «Новорічні свята закінчилися, починаємо працювати з 20 січня. Дзвонити по тел ... »Вражаюче, але поруч з оголошеннями - імена та прізвища, мобільні телефони, адреси електронної пошти і навіть адреси офісів і квартир. Невже можна відкрито працювати під носом у правоохоронців? Або вони і так все знають ?!

Але повернемося до оголошень. Набираю номер, йде гудок, ще секунда - і відповідає чоловічий голос: «Чи купуєте? Продаєте? Подивлюсь всі, що у вас є, у мене хороші ціни, домовимося ». Ось так запросто зі мною торгуються по телефону ...

Для довідки

Мінус ( «насіння») - найменша фракція, вагою до 2 грамів

Двійка - 2-4 грами

П'ятірка - 5-10 грамів

Десятка - 10-20 грамів

Двадцятка - 20-50 грамів

П'ятдесятку - 50-100 грамів

Янтар вагою від 300 грамів йде як штучний товар. Чим вище вага мінералу, тим він цінніший. Наприклад, 400-грамовий бурштин може коштувати вдвічі, а то і втричі дорожче, ніж 300-грамовий.

Під куля - бурштин, придатний для виробів кулястої форми.

Обрізки - осколки бурштину після обробки на верстаті. Їх застосовують для виготовлення дешевих бус або картин.

Ціни на бурштин вказані в доларах за кілограм: «Куплю необроблений бурштин, актуальні ціни в даний час: мінус - 30, двійка - 200, п'ятірка - 500, десятка - 2000, двадцятка - 3800, п'ятдесятку - 5000, сотка - 6700. За камінь вагою 300 грамів і більше - 9 доларів за грам. Телефонуйте ... »

Інше оголошення: «Куплю! У нас найвища ціна! До 10 - вiд 1850 $, 20 - від 5000 $ за звичайний і до 6000 $ під кулю / кг, 50 - від 6000 $ до7000 $ під кулю / кг, 100 - від 7000 $ до 8000 $ / кг ».

Наступний торговець, схоже, працює тільки з ексклюзивом: «Купую на постійній основі! Правильні симетричної форми камені, без сколів, без сміття, без тріщин, без залишків кори. Щодо цін писати в "личку". Ціни озвучую на пропозиції з фото! »

А ось оголошення, вельми цікаве для ... правоохоронців: «Спеціалізований магазин виробів з бурштину бере на реалізацію будь-який камінь (вироби або сирець). Гарантуємо збереження ». З тієї ж серії: «Майстерня з виготовлення нестандартного обладнання для обробки бурштину під замовлення. Верстати для обробки бурштину, шліфування, розпилювання. При покупці верстата диски в подарунок. Навчаємо безкоштовно процесу з усіма нюансами і маленькими хитрощами. Чекаємо вас в українському представництві або китайському ».

Але найбільше сподобалося оголошення з продажу «бурштинового ділянки». Крім телефону і прізвища продавця, зазначена точна адреса самої ділянки і пропонується ... презент: «Продам ділянку під видобуток бурштину, 5 гектарів землі. Приватизований. "Дах" в подарунок ».

Як бачимо, бурштиновий промисел у нас поставлено на широку ногу і приносить багатомільйонні доходи. Чи не тому чиновники не поспішають його узаконити?

«Приїжджі розстріляли місцевих, хтось кинув у натовп гранату»

Нагадаємо, на Житомирщині вночі 16 січня відбулися збройні розборки через бурштину.

- Близько 1.00 в поліцію надійшло повідомлення про зіткнення із застосуванням зброї між декількома десятками чоловіків на центральній площі в місті Олевськ, - повідомили «ФАКТАМ» у відділі комунікації Нацполіціі в Житомирській області. - За попередньою інформацією, конфлікт виник в результаті кримінальних розборок між місцевими жителями і приїжджими з Львівщини. Вогнепальні поранення отримали семеро осіб: четверо - жителі Олевського району, троє - львів'яни, один з яких помер. Поранені госпіталізовані. На місце події виїжджали слідчо-оперативні групи Головного управління Нацполіціі в області та Олевського відділу поліції, експерти вибухотехнічної служби і спецпідрозділ Нацполіціі. Розпочато кримінальне провадження. Попередня правова кваліфікація - «Замах на вбивство», «Хуліганство».

Депутат Житомирської обласної ради Олександр Ніколайчук, який давно відстежує «бурштинову» тему в регіоні і побував на місці події, розповів:

- До міста приїхали озброєні до зубів бандити. Невідомі люди спортивного вигляду буквально розстріляли місцевих хлопців поблизу кафе і парковки. Під час масового зіткнення хтось кинув у натовп гранату. Когось із поранених відвезла швидка, хтось добирався до лікарні за допомогою друзів ... Однак є постраждалі, які не хочуть привертати до себе увагу і вважають за краще лікуватися не в лікарні, а вдома самостійно.

А напередодні, 15 січня, в Старому Селі Рокитнівського району Рівненської області теж були «бурштинові» розбірки. Люди повідомили, що в село приїхали семеро озброєних чоловіків. Між місцевими та приїжджими сталася збройна сутичка. Три людини отримали поранення і були взяті селянами в заручники.

- Поліцейські не завжди оперативно реагують на заяви про факти порушень в сфері надрокористування, - повідомили в прес-службі рівненської обласної прокуратури. - Так, представники ЗМІ під час здійснення своєї професійної діяльності виявили кілька сот старателів, які в урочищі «Азалія» неподалік селища Клесів Сарненського району за допомогою мотопомп видобували бурштин. Про це журналістка повідомила по телефону працівникам Сарненського відділу поліції. Однак поліцейські більше години зволікали з виїздом на місце події, потім подзвонили заявниці, щоб з'ясувати, як туди дістатися ... Тільки після втручання прокуратури було розпочато кримінальне провадження за статтею про незаконний видобуток корисних копалин загальнодержавного значення.

У зв'язку з цим прокуратура звернулася до керівництва Головного управління Національної поліції в Рівненській області з вимогою провести службове розслідування.

Тим часом в поліції заявляють, що роблять все можливе в боротьбі з незаконним бізнесом. Начальник Головного управління Національної поліції у Волинській області Петро Шпига проінспектував підрозділи поліції особливого призначення в місцях незаконного видобутку бурштину на території північних районів області. Правоохоронцям доставили нові утеплені намети, пристрої для їх обігріву та постільну білизну.

- Зараз в цілодобовому режимі охорону громадського порядку забезпечують не менше 100 співробітників підрозділів поліції особливого призначення, більше 150 працівників лісової охорони, - заявив Петро Шпига. - У разі необхідності будуть оперативно залучено військовослужбовців Національної гвардії і представники громадських формувань.

«Рік тому поклади бурштину на Рівненщині оцінювалися в 40 мільярдів доларів, зараз ця цифра знизилася вдвічі»

- Закон «Про бурштин» до сих пір не прийнятий, ми бачимо лише спекуляції і популізм, - заявили «ФАКТАМ» в прес-службі Рівненської обласної ради. - Велика частина коштів від нелегального видобутку бурштину осідає в кишенях перекупників і тих, хто «кришує» старателів. Місцеві жителі отримують лише незначну частку, а на додачу - тисячі гектарів знищених лісів і пісок замість родючого грунту. В таких умовах ні про який розвиток регіону або надходженнях коштів до місцевих бюджетів не може бути й мови. Якщо рік тому поклади бурштину в області оцінювалися майже в 40 мільярдів доларів, то зараз, за оцінками експертів, ця цифра знизилася вдвічі.

На той час як закон приймуть, може виникнути ситуація, коли в легальної видобутку вже не буде ніякого сенсу: світовий ринок в буквальному сенсі «завалять» незаконно здобутим бурштином. Тому Рівненська обласна рада ухвалила рішення надати надра в користування компаніям «Ред.Мет» і «Инклюзив-8». Сільські ради Золотого і канонічний отримають два мільйони гривень на розвиток інфраструктури. Легальний видобуток бурштину щорічно буде приносити значні кошти в місцеву казну, що дозволить провести реконструкцію шкіл, дитячих садків, лікарень, відремонтувати дороги.

- Обласна рада діє в рамках закону і намагається самостійно навести порядок в питаннях легалізації видобутку бурштину, - вважає депутат Володимир Валявка. - Ми не можемо забороняти компаніям, які підготували необхідну документацію, провели всі підготовчі роботи і заручилися підтримкою місцевих громад, легально видобувати бурштин. Облрада має всіляко допомагати процесу виходу галузі з тіні, адже це принесе значні кошти до місцевих бюджетів.

На відміну від незаконного промислу, технологія легального видобутку бурштину передбачає зняття родючого шару грунту, відкриття родовища і вибір частини покладів з подальшою рекультивацією родючих земель. Це дозволить зберегти ліси для майбутніх поколінь.

Ініціативу Рівненської обласної адміністрації про проведення державними підприємствами «Укрбурштин» і «Бурштин України» рекультивації земель, пошкодженої нелегальними старателями, підтримав Кабмін.

- На місцях незаконного видобутку бурштину залишаються «місячні пейзажі», - пояснює голова Рівненської обласної держадміністрації Олексій Муляренко. - Ліси знищуються. Щоб не допустити екологічної катастрофи, ми підготували проект постанови, яке дозволило б підприємствам «прибирати» після нелегальних старателів. Спочатку Держземагентство повинно створити реєстр лісових земель, які були пошкоджені копачами, і оприлюднити його. Після цього «Укрбурштин» або «Бурштин України» підготують проект рекультивації, візьмуть спеціальний дозвіл в Держгеонадрах. Тільки після цього вони зможуть приступити до проведення рекультивації. Постанова стосується виключно земель, постраждалих від нелегального видобутку бурштину, в лісах північних районів Рівненської області. Адже тільки в Сарненському районі старателями пошкоджено близько 420 гектарів земель.

Читайте нас в Telegram-каналі , Facebook і Twitter

Почім ексклюзив?
Яка мотопомпа краще?
Хіба є інформаційні «бурштинові» сайти?
Ми що, не люди?
Невже можна відкрито працювати під носом у правоохоронців?
Або вони і так все знають ?
Продаєте?
Чи не тому чиновники не поспішають його узаконити?