Реклама
Реклама
Реклама

Навіщо платити податки?

Багато людей задаються питанням, навіщо власне платити податки, що це дає. Наскільки реально загальне благо, яке реалізується на кошти платників податків?

Дійсно, за що ми платимо податки (перш за все ПДФО)? Куди витрачаються ці гроші і не крадуть їх? Чому часто російський платник податків не відчуває докорів сумління, якщо приховує від держави певну суму?

В ідеалі, податки потрібні, щоб держава змогла реалізовувати соціальні цілі, в досягненні яких полягає сенс існування всіх демократичних суспільств. Йдеться про якість життя громадян, здоров'я, рівня освіченості та добробуту нації. Крім того, віддаючи частину своїх доходів в бюджет, ми по суті виступаємо співучасниками створення сприятливої ​​для життя середовища. Ми інвестуємо в національну безпеку, будівництво доріг, програми боротьби з бідністю, освіту.

Які бувають податки?

Податки бувають прямі, тобто які громадянин платить безпосередньо державі. Розміри прямого податку залежать від цілого ряду обставин. Наприклад, чим більше доходи платників податків, тим більші суми вони платять в бюджет.

Також є непрямі, непрямі податки, оплачувані нами при покупці різноманітних товарів. Подібний податок в Європі називають доданою вартістю, в США- податком з продажу. У деяких країнах додатковими податками обкладають предмети розкоші, крім того - тютюнові вироби та алкоголь.

Податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) є універсальним податком, його платять практично всі громадяни, які отримують будь-які доходи. У Росії введена єдина ставка прибуткового податку - 13%.

У чому особливість російської системи оподаткування?

У нас досить низький прибутковий податок і при цьому високе навантаження на фонд оплати праці. Росія - це країна, де платежі до всіх фондів здійснює роботодавець: від фондів соціального (від втрати зайнятості, тимчасової непрацездатності) та обов'язкового медичного страхування до пенсійного фонду.

Крім того, велика частина податків фізичних осіб сплачується шляхом утримання коштів з доходу: люди отримують гроші на руки «чистими» і не помічають податків.

Частка податків росіян в консолідованому бюджеті досить скромна - усього 11%; інше платять корпорації. Для порівняння: в Канаді вона складає понад 50%, там платник податків не дає владі забути про те, хто їх утримує.

Зате в Росії досить висока частка так званих непрямих податків, що включені до ціни (акцизи, мита, ПДВ і т.д.).

В цілому, якщо говорити про середньостатистичному портреті російського платника податків, то для нього характерні вкрай низький ступінь залученості в сплату податків, погана інформованість про податковому тягаря, яке несе громадянин, відчуття безкоштовності державних послуг і, як наслідок, нерозуміння, навіщо взагалі платити податки.

Чи можна знизити розмір податків?

Можна, можливо. Однак це не має нічого спільного з відходом від податків, що незаконно і карається.

Податковий кодекс РФ надає громадянам легальний спосіб зменшити свої податкові платежі. Йдеться про застосування податкових відрахувань. Претендувати на відрахування може громадянин Російської Федерації, який отримує доходи, що оподатковуються за ставкою 13%.

По суті податковим вирахуванням називається сума, яка зменшує розмір доходу, з якого сплачується податок. У деяких випадках під податковим вирахуванням розуміється повернення частини раніше сплаченого ПДФО, наприклад, у зв'язку з покупкою житла, витратами на лікування, навчання і т.д. Види податкових відрахувань, а також механізм їх отримання досить докладно описаний на сайті Федеральної податкової служби .

Матеріал опублікований в рамках інформаційної підтримки Програми з підвищення фінансової грамотності населення Калінінградській області.

Наскільки реально загальне благо, яке реалізується на кошти платників податків?
Дійсно, за що ми платимо податки (перш за все ПДФО)?
Куди витрачаються ці гроші і не крадуть їх?
Чому часто російський платник податків не відчуває докорів сумління, якщо приховує від держави певну суму?
Які бувають податки?
У чому особливість російської системи оподаткування?
Чи можна знизити розмір податків?